Etiopijec se ni vrnil domov

Foto: EPA
Foto: EPA
Na letalu, ki je v Adis Abebo pripeljalo etiopske olimpijce, ni bilo drugouvrščenega maratonca Feyise Lilese.
Oglej si celoten članek

Maratonec Feyisa Lilesa ki je novinarjem v Riu de Janeiru povedal, da se boji vrniti v domovino, še posebej po javnem protestu, ki ga je izvedel na cilju maratona. Tamkajšnje oblasti niso znale pojasniti njegove odsotnosti, prav tako ne njegov manager.

Šestindvajsetletnik je v znamenje političnega protesta proti oblastem v domovini ob prihodu skozi cilj olimpijskega maratona prekrižal roki nad glavo. Enako potezo je naredil na zmagovalnem odru ob podelitvi medalj. Novinarjem je nato povedal: "Nekaj mojih bližnjih je zaprtih. Če pri nas govoriš o demokraciji, te lahko ubijejo. Če se bom vrnil v Etiopijo, bodo morda ubili tudi mene ali pa me poslali v zapor. Morda bom šel kam drugam ..."

Svoj protest je opisal kot potezo proti odnosu vlade do pripadnikov njegovega ljudstva Oromo, ene od dveh etničnih skupin v Etiopiji. Borci za človekove pravice opozarjajo, da je v Etiopiji v zadnjih tednih močno poraslo število ubitih v protestih proti vladi v dveh provincah Oromii in Amhari, kjer je največ nezadovoljnih z delom oblasti.

Oblasti mu zagotavljajo varnost

Predstavnik etiopske vlade Getachew Reda je sicer dejal, da se lahko Lilesa brez strahu vrne v domovino. "Zaradi svoje politične poteze ne bo imel težav. Čeprav na igrah ne bi smeli izražati političnih idej, se bo lahko vrnil domov skupaj z drugimi člani ekipe," je dejal Reda.

Novinar francoske tiskovne agencije AFP, ki je iz Adis Abebe prvi poročal o tem, da tekača ni bilo na letalu, je stopil v stik tudi z njegovim managerjem Federicom Roso, ki živi v Italiji. Slednji je dejal, da se je z Lileso pogovarjal le na kratko takoj po končanem maratonu, hkrati pa novinarju namignil, naj opravi poizvedbo še na ameriškem zunanjem ministrstvu. Tam so sporočili, da zadeve ne bodo komentirali.

 
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.