Šport
45 ogledov

Etiopijec se ni vrnil domov

Feyisa Lilesa maraton Rio 2016 sporna gesta EPA
Na letalu, ki je v Adis Abebo pripeljalo etiopske olimpijce, ni bilo drugouvrščenega maratonca Feyise Lilese.

Maratonec Feyisa Lilesa ki je novinarjem v Riu de Janeiru povedal, da se boji vrniti v domovino, še posebej po javnem protestu, ki ga je izvedel na cilju maratona. Tamkajšnje oblasti niso znale pojasniti njegove odsotnosti, prav tako ne njegov manager.

Šestindvajsetletnik je v znamenje političnega protesta proti oblastem v domovini ob prihodu skozi cilj olimpijskega maratona prekrižal roki nad glavo. Enako potezo je naredil na zmagovalnem odru ob podelitvi medalj. Novinarjem je nato povedal: "Nekaj mojih bližnjih je zaprtih. Če pri nas govoriš o demokraciji, te lahko ubijejo. Če se bom vrnil v Etiopijo, bodo morda ubili tudi mene ali pa me poslali v zapor. Morda bom šel kam drugam ..."

Svoj protest je opisal kot potezo proti odnosu vlade do pripadnikov njegovega ljudstva Oromo, ene od dveh etničnih skupin v Etiopiji. Borci za človekove pravice opozarjajo, da je v Etiopiji v zadnjih tednih močno poraslo število ubitih v protestih proti vladi v dveh provincah Oromii in Amhari, kjer je največ nezadovoljnih z delom oblasti.

Oblasti mu zagotavljajo varnost

Predstavnik etiopske vlade Getachew Reda je sicer dejal, da se lahko Lilesa brez strahu vrne v domovino. "Zaradi svoje politične poteze ne bo imel težav. Čeprav na igrah ne bi smeli izražati političnih idej, se bo lahko vrnil domov skupaj z drugimi člani ekipe," je dejal Reda.

Novinar francoske tiskovne agencije AFP, ki je iz Adis Abebe prvi poročal o tem, da tekača ni bilo na letalu, je stopil v stik tudi z njegovim managerjem Federicom Roso, ki živi v Italiji. Slednji je dejal, da se je z Lileso pogovarjal le na kratko takoj po končanem maratonu, hkrati pa novinarju namignil, naj opravi poizvedbo še na ameriškem zunanjem ministrstvu. Tam so sporočili, da zadeve ne bodo komentirali.

 
Komentarjev 1
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:10 24.avgust 2016.

    "Zaradi svoje politične poteze ne bo imel težav. Čeprav na igrah ne bi smeli izražati političnih idej, se bo lahko vrnil domov skupaj z drugimi člani ekipe," je dejal Reda.Besede besede besede....Jz dvomim da ga boste pri mir ...prikaži več pustil. Sam počakal boste da mediji izgubijo zanimanje pol pa...akcija.