Magazin > VIP
29 ogledov

Oi 2016: Zaradi te geste mu grozi smrt

Feyisa Lilesa Profimedias
Je to najbolj pogumno dejanje na letošnjih olimpijskih igrah?

Etiopijec Feyisa Lilesa, ki je v maratonu osvojil srebrno medaljo, je olimpijske igre izkoristil za političen protest. Ko je prečkal ciljno črto, je nad glavo prekrižal roke in s tem pokazal svojo solidarnost s prebivalci Oroma, ki protestirajo proti vladi, saj jih je premestila z njihovim kmetijskih zemljišč, ki se nahajajo v bližini glavnega mesta.

Maratonec je pozneje povedal, da je njegovo življenje zaradi te geste verjetno v nevarnosti. "Če govoriš o demokraciji, te ubijejo. Če se vrnem v Etiopijo, me bodo verjetno ubili ali pa strpali v zapor,“ je povedal dobitnik srebrne medalje in dodal: "V moji domovini je zelo nevarno. Morda se bom moral preseliti. Protestiral sem za vse tiste, ki niso svobodni.“

Premestitve ljudi zaradi industrializacije območja so novembra sprožile val protestov, ki so trajali več mesecev. Človekoljubne organizacije pravijo, da so etiopske varnostne sile, da bi umirile razmere, ubile več demonstrantov. "Oromo je moje pleme. Protestirajo za pravico, mir za prostor pod soncem,“ je še povedal Lilesa in dodal, da si v Etiopiji svoboden le, če podpiraš vlado. 

 
Komentarjev 8
  • Ludvik Miholic 19:09 22.avgust 2016.

    jas se ze dolgo borim za stajersko da bi se odcepila in se priklucila nasim stejercem in koroscem k Avstriji itak ze jemo avstrijski kruh

  • smejka 16:49 22.avgust 2016.

    Dokler smo tiho, nam je dobro, oziroma podpiramo vse, ki nam kradejo.Na nek način smo pa v podobni situaciji kot Liles.Zbrati moramo še pogum kot on in se upreti in onemogočiti te 'voluharjem, da še naprej povzročajo škodo.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 15:24 22.avgust 2016.

    "če 3 mesece ni dobila plače, kaj sploh še dela zadnja 2 meseca tam???"Se vid da še nisi bil v taki situaciji. Sicer pa Slovenija je na splošno solidna država; sam na žalost je mnogo takih za ...prikaži več katere to ne drži. Zato pa je treba posrkbet za več enakosti; šele potem ko bodo tud najnižji sloji imel solidno življenje se lahko gremo ukvarjat z raznimi bonbončki.