Šport
21 ogledov

Spektakularen zaključek iger v Riu

olimpijske igre zaključna slovesnost
1/22
Stanko Gruden/STA
Z zaključno slovesnostjo so se končale XXXI. igre olimpijade v Rio de Janeiru.

Organizatorji so pripravili skoraj triurni prikaz bogate brazilske kulture, vrhunec pa je bilo kot vedno vkorakanje športnikov na stadion Maracana, ki so se še enkrat poslovili od gledalcev. Slovensko zastavo je nosila gorska kolesarka Tanja Žakelj.

Na zaključni slovesnosti je sodelovalo več sto profesionalnih plesalcev, ki so se poklonili bogati tradiciji brazilske glasbe. Več tisoč športnikov iz 207 reprezentanc, med njimi prvič na olimpijskih igrah tudi ekipa beguncev, je s ponosom napolnilo stadion in se pridružilo zabavi v ritmih elektro-popa in sambe. Glasba je imela osrednjo vlogo že na otvoritveni slovesnosti 5. avgusta.

Podoživeli nepozabne trenutke

Na ogromnem zaslonu so prikazali nekatere nepozabne trenutke minulih 16 dni. Še posebej glasno je 50.000 gledalcev pozdravilo posnetek dobitnice zlate medalje v judu Rafaele Silva, ki prihaja iz favele in se ji je uspelo prebiti prav na vrh. Z navdušenjem so podoživeli tudi Neymarjev gol na finalni tekmi proti Nemcem, tek devetkratnega olimpijskega prvaka Usaina Bolta in plavanje najbolj uspešnega olimpijca Michaela Phelpsa.

V skladu z olimpijsko tradicijo so ob tej priložnosti podelili še zadnje medalje. Iz rok predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomasa Bacha so jih prejeli maratonci, zmagovalec iz Kenije Eliud Kipchoge ter dobitnika srebrne in bronaste medalje: Ethiopijec Feyisa Lilesa in Američan Galen Rupp.

Preden je olimpijski ogenj ugasnil, je Bach olimpijske igre v Riu označil za čudovite. "To so bile čudovite olimpijske igre v čudovitem mestu," je dejal pred plešočimi športniki, prostovoljci in gledalci. "Prišli smo kot gosti, odhajamo kot prijatelji," je dodal.

"Zgodovina bo govorila o Rio de Janeiru pred in o veliko boljšem Rio de Janeiru po olimpijskih igrah," je dejal Bach in spomnil na številne infrastrukturne projekte, ki so jih zgradili za potrebne ogromnega športnega dogodka.

Pred tem je župan Ria Eduardo Paes olimpijsko zastavo predal Bachu, ta pa naprej Yuriko Koike - guvernerki Tokia, kjer bodo leta 2020 naslednje poletne olimpijske igre.

Gledalce, ki so v vetru in močnem dežju sedeli na tribunah, je nepričakovano pozdravil japonski premier Shinzo Abe, ki mu je uspelo iz Tokia priti skozi središče Zemlje na drugi konec sveta v le nekaj trenutkih zahvaljujoč preobrazbi v junaka iz video igric Super Maria. Sledila je kratka predstavitev Tokia v stilu visoke tehnologije. "Japonska vlada bo ... trdo delala, da bodo to najboljše igre kdajkoli," je dejal.

Varnost in prazne tribune

Olimpijske igre v Riu so se soočale s številnimi težavami, od praznih sedežev na prizoriščih tekmovanj do varnostnih skrbi v času, ko se država gostiteljica prebija skozi najhujšo gospodarsko krizo po letu 1930. Brazilija so sooča tudi s politično krizo, medtem ko jo vodi nepopularni začasni predsednik Michel Temer, ki so ga na otvoritveni slovesnosti izžvižgali in nocoj na stadionu Maracana ni bil navzoč.

Prav tako ni bilo na stadionu nogometne legende Peleja, ki je iz zdravstvenih razlogov odpovedal že udeležbo na otvoritveni slovesnosti, kjer so mu ponudili, da prižge olimpijski ogenj. Je pa med zaključno slovesnostjo objavil več tvitov, posebne čestitke pa namenil nogometašem z Neymarjem na čelu, ki so osvojili prvo zlato olimpijsko medaljo. "Brazilija je sprejela svet z odprtimi rokami in vsem pokazala naš poseben življenjski slog," je zapisal 75-letni Pele.

Predsednik organizacijskega komiteja olimpijskih iger Carlos Nuzman je priznal, da je bila organizacija prvih olimpijskih iger v Južni Ameriki izziv. "Ponosen sem na Rio, državo in ljudi," je dejal in zatrdil, da se je Rio medtem spremenil. "Zdaj je boljše mesto in še vedno čarobno." je menil.

Ugasnil olimpijski ogenj

Ob 22.26 po lokalnem času je olimpijski plamen ugasnil. Nato so še enkrat nastopili plesalci iz šol sambe, manjkal ni niti barvit voz s pomanjkljivo oblečenimi plesalkami.

Zdaj se bodo olimpijske igre za nekaj časa preselile v Azijo. Leta 2018 bodo zimske olimpijske igre v Pyeongchangu v Južni Koreji, naslednje poletne olimpijske igre pa bodo leta 2020 v Tokiu. Dve leti pozneje bodo zimske olimpijske igre v kitajskem Pekingu. Mednarodni olimpijski komite od Korejcev, Japoncev in Kitajcev pričakuje perfektno organizacijo.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.