"Evropejci lahko postanejo MVP"

Foto: Benjamin Kovač Rašo Nesterović, Košarka brez meja
Eden najboljših slovenskih košarkarjev ne dvomi v svetlo prihodnost Luke Dončića.
Oglej si celoten članek

Radoslav Nesterović, nekdanji slovenski reprezentant in generalni sekretar Košarkarske zveze Slovenije (KZS), se je v srbski prestolnici udeležil košarkarskega tabora Košarka brez meja, na katerem se je imel priložnost družiti s številnimi starimi prijatelj in znanci.

Med drugimi so se v Beogradu mudili Gregg Popovich, Žarko Paspalj, Predrag Stojaković, Vladimir Radmanović, Boban Marjanović, Nikola Jokić in Nikola Vučević.

"Kot ponovno družinsko srečanje. Veliko obrazov, s katerimi se se družil vrsto let, vendar jih v zadnjih letih nisem videval. Lepo se je vrniti in delati s temi ljudmi," je za Eurohoops povedal nekdanji košarkar Minnesote Timberwolves, San Antonio Spurs in Toronto Raptors, ki je v svoji karieri osvojil za evroligaško krono (1998) kot NBA prstan (2005).

Nesterović je spregovoril tudi o vse večji veljavi evropskih košarkarjev v ligi NBA. Število igralcev, ki se s stare celino selijo onkraj luže, se iz leta v leto povečuje. "Vse se je začelo v Vladom Divcem, Draženom Petrovićem, Arvydasom Sabonisom, Dinom Rađo in Tonijem Kukočem. To so bili prvi fantje, ki so naredili preskok. Danes je v NBA iz leta v leto več evropskih igralcev. Evropejci so dokazali, da lahko igrajo na najvišjem nivoju in celo postanejo najkoristnejši igralci (MVP) lige," je prepričan Nesterović.

V zgodovini MVP nagrade, ki so jo v NBA prvič po delili po koncui sezone 1955-1956, so priznanje prejeli samo trije neameriški košarkarji, med njimi samo en Evropejec - Hakeem Olajuwon (1994/Nigerija), Steve Nash (2005, 2006/Kanada) in Dirk Nowitzki (2011/Nemčija).

Prihodnje leto bo med evropskimi kandidati tudi Luka Dončić, a Nesterović opozarja, da bo treba na njegov preboj še nekoliko počakati. "Prvo leto se bo spoznaval z nasprotniki in se učil sistema. Naučil se bo, kako stvari delujejo. V naslednjih nekaj letih pa lahko pričakujemo pravega Luko," je prepričan generalni sekretar KZS.


 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.