Šport > Košarka
585 ogledov

"Evropejci lahko postanejo MVP"

Rašo Nesterović, Košarka brez meja Benjamin Kovač
Eden najboljših slovenskih košarkarjev ne dvomi v svetlo prihodnost Luke Dončića.

Radoslav Nesterović, nekdanji slovenski reprezentant in generalni sekretar Košarkarske zveze Slovenije (KZS), se je v srbski prestolnici udeležil košarkarskega tabora Košarka brez meja, na katerem se je imel priložnost družiti s številnimi starimi prijatelj in znanci.

Med drugimi so se v Beogradu mudili Gregg Popovich, Žarko Paspalj, Predrag Stojaković, Vladimir Radmanović, Boban Marjanović, Nikola Jokić in Nikola Vučević.

"Kot ponovno družinsko srečanje. Veliko obrazov, s katerimi se se družil vrsto let, vendar jih v zadnjih letih nisem videval. Lepo se je vrniti in delati s temi ljudmi," je za Eurohoops povedal nekdanji košarkar Minnesote Timberwolves, San Antonio Spurs in Toronto Raptors, ki je v svoji karieri osvojil za evroligaško krono (1998) kot NBA prstan (2005).

Nesterović je spregovoril tudi o vse večji veljavi evropskih košarkarjev v ligi NBA. Število igralcev, ki se s stare celino selijo onkraj luže, se iz leta v leto povečuje. "Vse se je začelo v Vladom Divcem, Draženom Petrovićem, Arvydasom Sabonisom, Dinom Rađo in Tonijem Kukočem. To so bili prvi fantje, ki so naredili preskok. Danes je v NBA iz leta v leto več evropskih igralcev. Evropejci so dokazali, da lahko igrajo na najvišjem nivoju in celo postanejo najkoristnejši igralci (MVP) lige," je prepričan Nesterović.

V zgodovini MVP nagrade, ki so jo v NBA prvič po delili po koncui sezone 1955-1956, so priznanje prejeli samo trije neameriški košarkarji, med njimi samo en Evropejec - Hakeem Olajuwon (1994/Nigerija), Steve Nash (2005, 2006/Kanada) in Dirk Nowitzki (2011/Nemčija).

Prihodnje leto bo med evropskimi kandidati tudi Luka Dončić, a Nesterović opozarja, da bo treba na njegov preboj še nekoliko počakati. "Prvo leto se bo spoznaval z nasprotniki in se učil sistema. Naučil se bo, kako stvari delujejo. V naslednjih nekaj letih pa lahko pričakujemo pravega Luko," je prepričan generalni sekretar KZS.


 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice