F1: zeleni motorji in ekipni ukazi

Foto: Žurnal24
FIA je iz pravilnika formule 1 črtalo pravilo, ki je v zadnjih osmih letih skušalo preprečiti nešportne ukaze moštev. Še pomembneje: od leta 2013 bodo uporabljali okolju bolj prijazne 1,6 litrske turbo motorje.
Oglej si celoten članek
Ekipni ukazi so bili prepovedani po VN Avstrije leta 2002, ko je Rubens Barrichello na tako očiten način v zadnjem zavoju zmago prepustil Michalu Schumacherju. Max Mosley, takratni predsednik Fie, je pod taka dejanja potegnil črto. A temu ni bilo konca, saj se je prikrito to dogajalo še naprej. In tako ta poteza Jeana Todta, novega šefa Fie in nekdanjega šefa Ferrarija, ni presenečenje.

Mednarodna avtomobilistična organizacija (Fia) je na petkovem zasedanju iz pravilnika formule 1 črtala prepoved ekipnih ukazov. Poteza, ki bo del gledalcev ujezila, drugi del pa si lahko reče le, pa saj se je to od vselej dogajalo. A to še ne pomeni, da bodo poteze, kakršno si je letos v Nemčiji privoščil Ferrari, ostale nekaznovane. "Ekipe bodo opozorjene, če bodo s svojimi potezami škodovale ugledu tega športa," dodaja Fia. To pomeni, da ekipe ne smejo na tako očiten (neroden) način, kot je to letos storil Ferrari, uporabljati ekipne ukaze, lahko pa jih na prikrit, za katerega nihče na bo vedel. Fia je to kontroverzno potezo naredila predvsem na pobudo ekip, češ da dirkači v prvi vrsti dirkajo za moštvo in ne zase. A brez skrbi: to ne pomeni, da bomo zdaj kar na vsaki dirki spremljali spuščanja enega dirkača mimo drugega.

Zeleni motorji
Še pomembnejša določba Fie pa je uvedba 1,6-litrskih turbo motorjev od sezone 2013 naprej. Ti bodo v prvi vrsti bolj "zeleni", torej okolju bolj prijazni. Trenutno uporabljajo 2,4-litrske osemvaljne motorje. Novi motorji bodo porabili kar 35 odstotkov manj goriva kot zdajšnji. Za znižanje stroškov bodo še dodatno omejili število motorjev na sezono – če jih je dirkač brez kazni letos lahko uporabil osem, jih bo v sezoni 2013 lahko pet, leta 2014 pa le štiri. Da bi bilo več prehitevanj, bodo že od naslednje sezone naprej dovolili premična zadnja krilca. Že dlje pa je jasno, da se v sezoni 2011 vrača tudi sistem Kers.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.