Fabjanova slavila drugič zapored

Foto: Žurnal24 Katja Visnar in Vesna Fabjan Foto: Žurnal24 Vesna Fabjan Foto: Žurnal24 Včeraj sta Vesna in Katja dosegli dvojno zmago. Kaj pa na štafeti? (Foto: EPA) Foto: EPA Slovenski junakinji iz Ribinska – Katja Višnar (levo) in Vesna Fabjan. (Foto: EP Foto: EPA Vesna Fabjan (levo) in Katja Visnar Foto: Žurnal24 Vesna Fabjan, Katja Visnar, Justyna Kowalczyk Foto: Žurnal24 Vesna Fabjan Foto: Žurnal24 Vesna Fabjan Foto: Žurnal24 Vesna Fabjan se tokrat ni pretirano veselila. (Foto: EPA) Foto: Žurnal24 Vesna Fabjan Foto: Žurnal24 Vesna Fabjan
Fantastičen uspeh slovenskega smučarskega teka: v Ribinsku je na sprintu drugič zapored zmagala Vesna Fabjan, Katja Višnar pa je bila druga. Na tretjem mestu Justyna Kowalczyk.
Oglej si celoten članek

Slovenska smučarska tekačica Vesna Fabjan je zmagala v prostem sprintu na tekmi svetovnega pokala v Ribinsku. Druga slovenska predstavnica v finalu Katja Višnar je bila druga, tretje mesto pa je osvojila vodilna v skupnem seštevku, Poljakinja Justyna Kowalczyk. Alenka Čebašek je izpadla v četrtfinalu.

"Zelo rada prihajam, lani sem tu tudi prvič zmagala. To je popolno. Slovenska prva dvojna zmaga v svetovnem pokalu je zares nekaj posebnega. Tekmo si bom zapomnila za mnogo let," je takoj po prihodu v cilj dejala Vesna Fabjan, za katero je Ribinsk res nekaj posebnega, saj je tam slavila že lani, pred štirimi leti pa se prvič uvrstila v finale. "Ta proga mi je pisana na kožo. Vem, kje moram paziti in kje napadati. Čakala sem na zadnji finiš, kjer sem se počutila zelo močno. To je ena lepa potrditev, da se vračam po bolezni in da lahko normalno naprej treniram za svetovno prvenstvo," je za Radio Slovenija dejala Fabjanova in dodala: "To je slovenski dan v Ribinsku."

"Izjemen uspeh. Zelo sem vesela, da sva z Vesno obe na vrhu. Vedela sem, da je močnejša v finišu, zato sem želela biti spredaj od starta. Izjemno sem vesela, da mi je v finišu uspelo ugnati Kowalczykovo," pa je sreča kar kipela iz Katje Višnar.

Petra Majdič v Rusiji ne nastopa, ker se na prihajajoče svetovno prvenstvo pripravlja v Italiji. Vseeno pa je zadržala vodstvo v sprinterskem seštevku svetovnega pokala.

Na 1,3 kilometra dolgi progi je bila v kvalifikacijah najhitrejša Višnarjeva (2:52,01), drugo mesto je pripadlo Fabjanovi (+2,49). V izločilnih bojih bo nastopila tudi Čebaškova, ki je bila 10. (+6,94).

Slovenski tekačici sta tako ponovili lanski uspeh, ko sta se obe uvrstili v finale Ribinska v sprintu. Letos so se za končno zmago udarile, poleg naših dveh, Italijanke Genuinova, Longa in Follisova ter Poljakinja Kowalczykova. Vse te tekmovalke so zasedle tudi prvih šest mest v kvalifikacijah. Finale osmega letošnjega sprinta za svetovni pokal sta naši začeli odlično in sta takoj stopili na čelo kolone. Sledile so vse tri Italijanke, Kowalczykova pa je bila na šestem mestu. Na dolg in strm vzpon, edini pravi na tej sprinterski progi, sta prvi krenili naši tekmovalki – Katja pred Vesno. Kowalczykova se je izstrelila tik za naši dve do vrha vzpona. Ob spustu sta naši še vedno nadzirali potek in se proti ciljnemu sprintu odpeljali na prvem in drugem mestu. Z ozadja ju je napadala le še Kowalczykova, Italijanke pa so že odpadle. Fantastičen ciljni sprint je prinesel zgodovino za slovenski smučarski tek! Vesna Fabjan je ponovila lanski uspeh in je premagala vse tekmice, v zadnjih metrih pa je Katja Višnar poskrbela za dvojno slovensko zmago, potem ko je premagala Kowalczykovo.

Boštjan Klavžar je na tekmi svetovnega pokala v smučarskih tekih v sprintu v prosti tehniki na 1,3 kilometra izpadel v kvalifikacijah. V ruskem Ribinsku je zasedel 38. mesto, za najhitrejšim, domačinom Aleksejem Petjukom, je zaostal 8,37 sekunde.

Ribinsk, ženske, sprint (prosto):


 1. Vesna Fabjan (Slo)
 2. Katja Višnar (Slo)
 3. Justyna Kowalczyk (Pol)
 4. Magda Genuin (Ita)
 5. Arianna Follis (Ita)
 6. Marianna Longa (Ita)
...
13. Alenka Čebašek (Slo)

Skupno (po 23. tekmi od 31):
 1. Justyna Kowalczyk (Pol)    1576 točk
 2. Arianna Follis (Ita)        975
 3. Marit Bjoergen (Nor)        922
 4. Marianna Longa (Ita)        888
 5. Petra Majdič (Slo)          864
...
28. Vesna Fabjan (Slo)          217
29. Katja Višnar (Slo)          202
71. Barbara Jezeršek (Slo)       30
77. Alenka Čebašek (Slo)         20
85. Mirjam Cossettini (Slo)      15


Sprint (po 8. tekmi od 11):
 1. Petra Majdič (Slo)          354
 2. Arianna Follis (Ita)        333
 3. Kikkan Randall (ZDA)        291
 4. Justyna Kowalczyk (Pol)     229
 5. Vesna Fabjan (Slo)          215
...
 7. Katja Višnar (Slo)          202
55. Alenka Čebašek (Slo)         20
77. Barbara Jezeršek (Slo)        4


Moški:
 1. Aleksej Petuhov (Rus)
 2. Ola Vigen Hattestad (Nor)
 3. Anders Gloeersen (Nor)
 4. Martin Jäger (Švi)
 5. Nikolaj Morilov (Rus)
 6. Josef Wenzl (Nem)
...
38. Boštjan Klavžar (Slo)

Skupno (po 23. tekmi od 31):

 1. Dario Cologna (Švi)        1197 točk
 2. Petter Northug (Nor)        774
 3. Lukaš Bauer (Češ)           698
 4. Aleksander Legkov (Rus)     692
 5. Daniel Rickardsson (Šve)    681

Sprint (po 8. tekmi od 11):

 1. Ola Vigen Hattestad (Nor)   344
 2. Emil Joensson (Šve)         330
 3. Aleksej Petuhov (Rus)       277
 4. Jesper Modin (Šve)          220
 5. Fulvio Scola (Ita)          193

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.