Fak po dramatičnem razpletu do 13. mesta

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Biatlonci so se Le Grand Bornandu v skupinskem startu merili na zadnji tekmi pred novoletnim premorom.
Oglej si celoten članek

Norvežan Johannes Thingnes Boe je dobil tudi tekmo s skupinskim startom na biatlonskem svetovnem pokalu v francoskem Le Grand Bornandu in dosegel še peto zmago v sedmem nastopu letos. Zelo dobro je nastopil tudi Jakov Fak in v lovu na tekmece na koncu zasedel 13. mesto.

Fak je prvo letošnjo tekmo s skupinskim startom, v strokovnih krogih jo nekateri imenujejo tudi formula 1 biatlona, začel slabo in moral po prvem streljanju dvakrat v kazenski krog ter šel v nadaljevanje tekme kot 25. S strelskimi ničlami na ostalih treh postankih pa je napredoval na 19., 16. in 13. mesto po zadnjem postanku.

Skupaj s Fakom so s strelišča odšli Nemec Johannes Kühn, Norvežan Vetle Sjaastad Christiansen in drugi Nemec Benedikt Doll. V zadnjem krogu je Faku uspelo prikazati enega boljših tekaških nastopov in prednost pred tekmeci je celo povečal, nazadnje se je znebil še Kühna in obdržal 13. mesto.

"Danes smo videli francosko-norveško prvenstvo, ostali pa so se borili za sedmo mesto. Jakov je nastopil odlično, žal pa ga je na prvem streljanju presenetil veter, ki je obrnil smer. V nadaljevanju se je odzval pravilno, dosegel tri ničle, bil tudi tekaško razpoložen in v finišu premagal tudi enega najboljših Nemcev. Z ničlo bi se zanesljivo boril za mesto takoj za Francozi in Norvežani," je prepričan trener Uroš Velepec.

"Pogoji danes so bili zelo težki, a vsaj polovica tekmovalcev je imela podoben material kot jaz in vsi smo se trudili od starta do cilja. Na prvem streljanju sem naredil napako na korekciji, nato pa streljal z odliko in se prebil naprej. Več moči, da bi bil še višje, pa danes nisem imel. Že v prvem krogu se je na vmesnih časih videlo, da nas ima veliko težave," pa je bil s 13. mestom le delno zadovoljen najboljši slovenski tekmovalec.

Svetovni pokal Slovenski biatlonec z izjemnim prebojem do rezultata kariere

V ospredju se je Boe igral s konkurenco in praktično vodil od starta do cilja. Po prvem streljanju je imel štiri sekunde naskoka pred tekmeci, po drugem 18, po tretjem, ko je moral v kazenski krog, 24 in po zadnjem 46. Že po treh streljanjih so z izjemo prvih dveh zasledovalcev vsi za Boejem zaostajali več kot minuto.

V končnici sta o drugem in tretjem mestu odločala starejši med brati Boe Tarjei in Francoz Emelien Jacquelin. Odločitev je podla na strelišču, ko je moral Boe v kazenski krog in 24-letni Francoz je to izkoristil za drugo mesto in najboljšo uvrstitev v karieri. Tudi ta tekmovalca sta zgrešila po en strel.

V Franciji je danes na sporedu še ženska tekma brez slovenske udeležbe. Nato biatlonci odhajajo na novoletni odmor. Johannes Thingnes Boe je zaradi rojstva prvega otroka januarja napovedal premor, čeprav obstajajo možnosti, da se vrne na tekmo na Pokljuki, ki bo generalka pred svetovnim prvenstvom v Italiji. V nadaljevanju sezone bo zato zanimivo videti, kaj zanj to pomeni v boju za skupno zmago v svetovnem pokalu, ki jo je osvojil lani.

Mlajši med brati Boe ima 374 točk, za 61 točk na drugem mestu zaostaja njegov brat Tarjei, Francoz Quentin Fillon Maillet pa že za 93. Pokljuka bi Boeju zanesljivo omogočila, da se bori tudi za veliki kristalni globus. Fak je v skupnem seštevku na 20. mestu.

Izidi:

15 km, skupinski start:
1. Johannes Thingnes Boe (Nor)        1:36,3/1
2. Emilien Jacquelin (Fra)            + 42,1/1
3. Tarjei Boe (Nor)                     51,8/1
4. Quentin Fillon Maillet (Fra)       1:03,3/2
5. Martin Fourcade (Fra)              1:05,0/1
6. Johannes Dale (Nor)                1:51,9/2
...
13. Jakov Fak(Slo)                    2:34,3/2
...

Svetovni pokal skupno:
1. Johannes Thingnes Boe (Nor)           374 točk
2. Tarjei Boe (Nor)                      313
3. Quentin Fillon Maillet (Fra)          281
4. Martin Fourcade (Fra)                 267
4. Simon Desthieux (Fra)                 266
5. Aleksander Loginov (Rus)              265
...
20. Jakov Fak (Slo)                      117
48. Klemen Bauer (Slo)                    23
54. Rok Tršan (Slo)                       16
63. Miha Dovžan (Slo)                      6
...
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.