Šport > Zimski športi
1297 ogledov

Slovenski biatlonec z izjemnim prebojem do rezultata kariere

Rok Tršan Epa
Nova zmaga za Boeja, Rok Tršan do uvrstitve kariere.

Norvežan Johannes Thingnes Boe je na zasledovalni tekmi svetovnega pokala v francoskem Le Grand Bornandu dosegel novo zmago v svetovnem pokalu in še povečal naskok v skupnem seštevku. S 25. mestom in strelsko ničlo se je izkazal tudi Rok Tršan, ki je dosegel najboljšo posamično uvrstitev v karieri.

Boe, ki januarja pričakuje naraščaj in zaradi česar bo izpustil tudi tekmi v Oberhofu in Ruhpoldingu, morda pa tudi Pokljuko, je dosegel že četrto zmago v sezoni. To si je priboril s kazenskim krogom in naskokom 22 sekund pred Francozom Quentinom Fillonom Mailletom, pa čeprav je Francoz streljal brezhibno in imel tudi iz sprinta nekaj sekund prednosti.

Biatlon, Francija | Avtor: Profimedia Profimedia

Tretje mesto je osvojil še en Norvežan Vetle Sjaastad Christiansen, ki je tekmo začel kot 13., a se prebil na stopničke. Norveški uspeh je na četrtem mestu zaokrožil starejši od bratov Boe, Tarjei, zmagovalec četrtkovega sprinta.

Med Slovenci je izstopal Tršan, ta je bil eden od štirih tekmovalcev, ki so v težkih razmerah tekmo končali brez kazenskega kroga. Na ta način je prehitel kar 22 tekmovalcev in si pritekel uspeh kariere.

Klemen Bauer in Miha Dovžan sta točke svetovnega pokala zapravila na strelišču. Bauer je moral trikrat v kazenski krog in bil 50. Dovžan pa je pustil nepokrite kar štiri tarče in zasedel 56. mesto.

"Z nastopom sem zelo zadovoljen, 25. mesto je moj rezultat kariere. Strelski nastop je bil danes res dober, streljal sem hitro in natančno, vsi streli so bili zanesljivi. Tekaško pa sem tudi bil tudi zraven. V prvih krogih nisem 'paničaril', ko so ostali šli mimo, vendar sem jih poskušal držati. V zadnjem krogu pa sem dal vse od sebe. Bilo je dovolj za 25. mesto, kar je tudi super motivacija za nadaljevanje sezone," je bil po uspehu kariere zadovoljen Tršan.

Rok Tršan | Avtor: Profimedia Profimedia

"Z Rokovo predstavo moramo biti več kot zadovoljni, napredoval je za 22 mest, kar je ogromen napredek. Tekaško je bil ves čas konkurenčen v skupini, na strelišču pa je bil brezhiben. Vesel sem, da je končno potrdil tisto, kar že ves čas trdimo. Pokazal je, da je lahko hiter, da je nadarjen in je to, kar že nekaj let vidimo poleti na treningih, pokazal tudi pozimi na tekmi. Gre za uvrstitev kariere in jaz verjamem, da če bo takole nadaljeval, bo še večkrat med najboljšimi," je nastop Tršana ocenil glavni trener reprezentance Uroš Velepec.

Uroš Velepec | Avtor: Saša Despot Saša Despot

V ženski konkurenci je Norvežanka Tiril Eckhoff dosegla tretjo zaporedno zmago. Kljub dvema kazenskima krogoma je prehitela rojakinjo Ingrid Landmark Tandrevold in Švicarko Leno Häcki, ki sta prav tako morali dvakrat v kazenski krog.

Italijanka Dorothea Wierer je prikazala izredno tekmo in z 22. mesta napredovala na četrto, kljub temu pa je morala vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala prepustiti Norvežanki Tandrevoldovi.

V nedeljo bosta na sporedu še tekmi s skupinskim startom. Nastopil bo tudi Jakov Fak, ki se v četrtek po 84. mestu ni uvrstil na zasledovanje.

* Izidi:
- moški, 125 km, zasledovanje:
 1. Johannes Thingnes Boe (Nor)         30:07,8/1
 2. Quentin Fillon Maillet (Fra)         + 22,0/0
 3. Vetle Sjaastad Christiansen (Nor)    1:00,0/1
 4. Tarjei Boe (Nor)                     1:01,7/2
 5. Benedikt Doll (Nem)                  1:23,8/3
 6. Emilien Jacquelin (Fra)              1:32,3/2
...
25. Rok Tršan (Slo)                      3:04,6/0
50. Klemen Bauer (Slo)                   4:48,8/3
56. Miha Dovžan (Slo)                    5:45,8/4

- vrstni red v svetovnem pokalu:
 1. Johannes Thingnes Boe (Nor)           314 točk
 2. Tarjei Boe (Nor)                      265
 3. uentin Fillon Maillet (Fra)           238
 4. Simon Desthieux (Fra)                 235
 5. Aleksander Loginov (Rus)              235
 6. Martin Fourcade (Fra)                 227
...
22. Jakov Fak (Slo)                        89
48. Klemen Bauer (Slo)                     23
54. Rok Tršan (Slo)                        16
63. Miha Dovžan (Slo)                       6
- ženske, 10 km, zasledovanje:
1. Tiril Eckhoff (Nor)             29:41,6/2
2. Ingrid Landmark Tandrevold (Nor) + 38,1/2
3. Lena Häcki (Švi)                   46,0/2
4. Dorothea Wierer (Ita)              58,5/1
5. Justine Braisaz (Fra)            1:02,8/4
6. Denise Herrmann (Nem)            1:10,8/4

- vrstni red v svetovnem pokalu:
1. Ingrid Landmark Tandrevold (Nor)       253 točk
2. Dorothea Wierer (Ita)                  250
3. Tiril Eckhoff (Nor)                    227
4. Justine Braisaz (Fra)                  213
5. Julia Simon (Fra)                      189
6. Lena Haecki (Švi)                      183
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice