Fantastična Ilka Štuhec pokorila vso konkurenco!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Ilka Štuhec je na smuku v Cortini d'Ampezzo prišla do jubilejne desete zmage v svetovnem pokalu.
Oglej si celoten članek

Slovenska šampionka Ilka Štuhec je zmagovalka smuka za svetovni pokal alpskih smučark v Cortini d'Ampezzo. Štuhec se je na progi Olympia delle Tofane veselila svoje jubilejne desete zmage v svetovnem pokalu, šeste smukaške.

Slovenka se je na progo podala s startno številko osem  ter imela ob prvem merjenju vmesnega časa kar 24 stotink prednosti pred takrat vodilno Ragnhild Mowinckel.

Foto: Profimedia Ilka Štuhec

Ob naslednjem merjenju je po izjemno hitrem sektorju svojo prednost povečala že na 43 stotink, a je nato na vrsto prišel tehnično najzahtevnejši del, v katerem je proti Norvežanki sicer izgubila 14 stotink, a je nato odlično opravila z zadnjim delom, postavila najhitrejši del tega sektorja, ter s 35 stotinkami prednosti prevzela vodstvo.

Potem ko je tik pred nastopom Štuhčeve odstopila Sofia Goggia, je postalo jasno, da bo ena najnevarnejših tekmic Štuhčeve druga Italijanka Elena Curtoni, ki se je na progo podala takoj za Slovenko. A čeprav je v tehničnem sektorju pridobila kar 24 stotink, je na koncu ciljno črto prečkala s 34 stotinkami zaostanka za Slovenko.

Bali smo se tudi Nemke Kire Weidle, ki je zadnja dva smuka končala na stopničkah, a je slednja precej razočarala ter v cilj prispela s kar sedmimi desetinkami zaostanka. Kmalu je postalo jasno, da lahko Slovenko premagata le še Mikaela Shiffrin in Lara Gut-Behrami. Vmes je nekoliko presenetila še Priska Nufer, ki je s 37 stotinkami zaostanka za Štuhčevo za vsega tri stotinke zaostala za Curtonijevo in dve za Mowincklovo.

Foto: Profimedia Ilka Štuhec

Nato pa je nastopila Shiffrinova, ki je postavila najboljši čas v prvem sektorju, po katerem je imela 14 stotink prednosti. Pri naslednjem je bila od Ilke hitrejša le še za 4 stotinke, Štuhčeva pa je bila kar nekoliko presenetljivo od Američanke hitrejša tudi v tehničnem delu, tako da je Shiffrinova v zadnji, "Ilkin del", vstopila s 15 stotinkami zaostanka. Do konca je izgubila še dodatnih 24 stotink, kar je bilo dovolj šele za peto mesto v cilju. Bali smo se le še Gut-Behramijeve ...

A slednja že v zgornjem delu ni bila kos odlični Slovenki. Po polovici proge je zaostajala že za 33 stotink in tudi odličen spodnji del ni bil dovolj, da bi lahko z mesta vodilne strmoglavila izjemno Štuhčevo. Gut-Behramijeva je v cilj prispela s 35 stotinkami zaostanka, kar je bilo dovolj, da se je na tretjem mestu izenačila z Mowincklovo.

Slovensko rajanje pa bi skorajda pokvarila Norvežanka s startno številko trideset Kajsa Vickoff Lie, ki je imela še ob zadnjem merjenju vmesnega časa prednost petih stotink pred Slovenko, a je v zadnjem delu izgubila kar 31 stotink, tako da je v cilju zasedla drugo mesto z zaostankom 26 stotink sekunde.

Foto: Profimedia Ilka Štuhec

Vrstni red pri vrhu se do konca preizkušnje ni več spreminjal, tako da sta Štuhčevi družbo na zmagovalnem odru na koncu delali Curtonijeva in Vickoff Liejeva. Štuhec je tako stala na stopničkah še na tretji zaporedni smukaški tekmi v svetovnem pokalu, potem ko je na zadnjih dveh preizkušnjah osvojila drugo mesto.

Štuhec je tako druga najboljša smukačica sezone. V posebnem seštevku discipline je zbrala že 372 točk. Več jih ima le Goggia 480. V skupnem seštevku zime je skočila na deseto mesto s 388 točkami, kar je že zdaj več, kot je osvojila točk v zadnjih dveh sezonah skupaj. Še naprej vodi danes sedma Američanka Mikaela Shiffrin (1281).

Foto: Profimedia Ilka Štuhec

S šestimi smukaškimi zmagami je najuspešnejša Slovenka v svetovnem pokalu, na štirih je zmagala Tina Maze, ki je sicer slovenska rekorderka s 26 zmagami v svetovnem pokalu. Štuhec je vpisala 12. uvrstitev na smukaške stopničke, s čimer je najuspešnejša Slovenka v kraljevski disciplini. Maze je v času kariere zbrala 11 uvrstitve na zmagovalni oder na smukih.

Lastnica dveh malih kristalnih globusov je sicer Sloveniji prismučala 88. zmago v svetovnem pokalu, 61. žensko. Je druga Slovenka s smukaško zmago v Cortini po Tini Maze, ki je na tem smuku zmagala 25. januarja 2014. S šestimi stopničkami in dvema zmagama, leta 2017 je v Cortini osvojila superveleslalom, pa je najuspešnejša Slovenka na tem prizorišču.

Foto: Profimedia Ilka Štuhec

Z 20 uvrstitvami na zmagovalni oder v svetovnem pokalu se je na četrtem mestu večne lestvice med Slovenci izenačila z Juretom Koširjem, več stopničk so v času svojih karier zbrali le Tina Maze (81), Bojan Križaj (33) in Mateja Svet (22).

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 2

  • 13:28 21. Januar 2023.

    Mamina šampionka, ki jo obišče fortuna !

  • 12:50 21. Januar 2023.

    Absolutno se strinjam z vsemi ki so mnenja na tak ali drugačen način , da je Ilka prebrodila vse mogoće …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.