Šport > Zimski športi
5268 ogledov

Fantastična Ilka Štuhec pokorila vso konkurenco!

Ilka Štuhec Profimedia
Ilka Štuhec je na smuku v Cortini d'Ampezzo prišla do jubilejne desete zmage v svetovnem pokalu.

Slovenska šampionka Ilka Štuhec je zmagovalka smuka za svetovni pokal alpskih smučark v Cortini d'Ampezzo. Štuhec se je na progi Olympia delle Tofane veselila svoje jubilejne desete zmage v svetovnem pokalu, šeste smukaške.

Slovenka se je na progo podala s startno številko osem  ter imela ob prvem merjenju vmesnega časa kar 24 stotink prednosti pred takrat vodilno Ragnhild Mowinckel.

Ilka Štuhec | Avtor: Profimedia Profimedia

Ob naslednjem merjenju je po izjemno hitrem sektorju svojo prednost povečala že na 43 stotink, a je nato na vrsto prišel tehnično najzahtevnejši del, v katerem je proti Norvežanki sicer izgubila 14 stotink, a je nato odlično opravila z zadnjim delom, postavila najhitrejši del tega sektorja, ter s 35 stotinkami prednosti prevzela vodstvo.

Potem ko je tik pred nastopom Štuhčeve odstopila Sofia Goggia, je postalo jasno, da bo ena najnevarnejših tekmic Štuhčeve druga Italijanka Elena Curtoni, ki se je na progo podala takoj za Slovenko. A čeprav je v tehničnem sektorju pridobila kar 24 stotink, je na koncu ciljno črto prečkala s 34 stotinkami zaostanka za Slovenko.

Bali smo se tudi Nemke Kire Weidle, ki je zadnja dva smuka končala na stopničkah, a je slednja precej razočarala ter v cilj prispela s kar sedmimi desetinkami zaostanka. Kmalu je postalo jasno, da lahko Slovenko premagata le še Mikaela Shiffrin in Lara Gut-Behrami. Vmes je nekoliko presenetila še Priska Nufer, ki je s 37 stotinkami zaostanka za Štuhčevo za vsega tri stotinke zaostala za Curtonijevo in dve za Mowincklovo.

Ilka Štuhec | Avtor: Profimedia Profimedia

Nato pa je nastopila Shiffrinova, ki je postavila najboljši čas v prvem sektorju, po katerem je imela 14 stotink prednosti. Pri naslednjem je bila od Ilke hitrejša le še za 4 stotinke, Štuhčeva pa je bila kar nekoliko presenetljivo od Američanke hitrejša tudi v tehničnem delu, tako da je Shiffrinova v zadnji, "Ilkin del", vstopila s 15 stotinkami zaostanka. Do konca je izgubila še dodatnih 24 stotink, kar je bilo dovolj šele za peto mesto v cilju. Bali smo se le še Gut-Behramijeve ...

A slednja že v zgornjem delu ni bila kos odlični Slovenki. Po polovici proge je zaostajala že za 33 stotink in tudi odličen spodnji del ni bil dovolj, da bi lahko z mesta vodilne strmoglavila izjemno Štuhčevo. Gut-Behramijeva je v cilj prispela s 35 stotinkami zaostanka, kar je bilo dovolj, da se je na tretjem mestu izenačila z Mowincklovo.

Slovensko rajanje pa bi skorajda pokvarila Norvežanka s startno številko trideset Kajsa Vickoff Lie, ki je imela še ob zadnjem merjenju vmesnega časa prednost petih stotink pred Slovenko, a je v zadnjem delu izgubila kar 31 stotink, tako da je v cilju zasedla drugo mesto z zaostankom 26 stotink sekunde.

Ilka Štuhec | Avtor: Profimedia Profimedia

Vrstni red pri vrhu se do konca preizkušnje ni več spreminjal, tako da sta Štuhčevi družbo na zmagovalnem odru na koncu delali Curtonijeva in Vickoff Liejeva. Štuhec je tako stala na stopničkah še na tretji zaporedni smukaški tekmi v svetovnem pokalu, potem ko je na zadnjih dveh preizkušnjah osvojila drugo mesto.

Štuhec je tako druga najboljša smukačica sezone. V posebnem seštevku discipline je zbrala že 372 točk. Več jih ima le Goggia 480. V skupnem seštevku zime je skočila na deseto mesto s 388 točkami, kar je že zdaj več, kot je osvojila točk v zadnjih dveh sezonah skupaj. Še naprej vodi danes sedma Američanka Mikaela Shiffrin (1281).

Ilka Štuhec | Avtor: Profimedia Profimedia

S šestimi smukaškimi zmagami je najuspešnejša Slovenka v svetovnem pokalu, na štirih je zmagala Tina Maze, ki je sicer slovenska rekorderka s 26 zmagami v svetovnem pokalu. Štuhec je vpisala 12. uvrstitev na smukaške stopničke, s čimer je najuspešnejša Slovenka v kraljevski disciplini. Maze je v času kariere zbrala 11 uvrstitve na zmagovalni oder na smukih.

Lastnica dveh malih kristalnih globusov je sicer Sloveniji prismučala 88. zmago v svetovnem pokalu, 61. žensko. Je druga Slovenka s smukaško zmago v Cortini po Tini Maze, ki je na tem smuku zmagala 25. januarja 2014. S šestimi stopničkami in dvema zmagama, leta 2017 je v Cortini osvojila superveleslalom, pa je najuspešnejša Slovenka na tem prizorišču.

Ilka Štuhec | Avtor: Profimedia Profimedia

Z 20 uvrstitvami na zmagovalni oder v svetovnem pokalu se je na četrtem mestu večne lestvice med Slovenci izenačila z Juretom Koširjem, več stopničk so v času svojih karier zbrali le Tina Maze (81), Bojan Križaj (33) in Mateja Svet (22).

Komentarjev 2
  • Ender3 13:28 21.januar 2023.

    Mamina šampionka, ki jo obišče fortuna !

  • Avatar mahatma2
    mahatma2 12:50 21.januar 2023.

    Absolutno se strinjam z vsemi ki so mnenja na tak ali drugačen način , da je Ilka prebrodila vse mogoće težave in vztrajala ter ni obupala in zato ji od srca privoščim ta uspeh, Nisem sicer njen fan , prej ...prikaži večj obratno, vendar ji privoščim , da bi bila še naprej tako uspešna kot je bila v preteklosti in danes. In še enkrat rečeno , to da ni obupala je njena največja zmaga