Fifina ideja dobila še enega močnega nasprotnika

Foto: Epa
Foto: Epa
Fifa se glede načrtovanega bienala ni obrnila na Mok.
Oglej si celoten članek

Predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Gianni Infantino se o izvedbi svetovnega prvenstva na vsaki dve leti ni posvetoval z Mednarodnim olimpijskim komitejem (Mok) in njegovim predsednikom Thomasom Bachom. "Predsednik Fife nikoli ni stopil v stik s predsednikom Moka, da bi debatirala o predlogu bienala," so danes sporočili iz Mednarodnega olimpijskega komiteja.

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, to nadalje zaostruje javno razpravo o prizadevanjih Fife, da bi v prihodnje na vsaki dve leti pripravila mundial. Mok je že v soboto izrazil "zaskrbljenost" glede načrtov Fife in hkrati podprl pozive k "širšemu posvetovanju" vseh deležnikov, ki jih zadeva to tekmovanje.

Evropska nogometna zveza (Uefa) in južnoameriško celinsko združenje Conmebol sta že pred časom ostro nastopila proti krajšanju ritma tekem, šef Uefe Aleksander Čeferin pa je odkrito grozil z bojkotom.

Infantino: "Super bowl je vsako leto, zakaj ne bi bilo SP na vsaki dve"

Mednarodne športne organizacije, nacionalne nogometne zveze, klubi in igralci ter organizacije igralcev in trenerjev so izrazili "močne zadržke in zaskrbljenost" glede načrtov Fife, je v soboto zvečer po srečanju z novinarji dejal tiskovni predstavnik Moka Mark Adams.

Pri Moku menijo, da bi skrajšan ritem mundiala negativno vplival tudi na druge športe, vključno s tenisom, kolesarjenjem, golfom, gimnastiko, atletiko in formulo 1. "To bi spodkopalo raznolikost in razvoj športa zunaj nogometa," so zapisali pri Moku.

Foto: Profimedia mundial pokal svetovno prvenstvo fifa

Razpravo o reformi mednarodnega koledarja in mundialu na vsaki dve leti je oživil nekdanji trener Arsenala Arsene Wenger, ki je vodja razvoja pri Fifi. Wenger načrtuje, da bi imeli od poletja 2025/26 izmenjaje svetovna in celinska prvenstva, kvalifikacije pa bi imeli skupaj oktobra ali oktobra in marca.

Fifa še vedno ni obupala nad sporno idejo o uvedbi prvenstva vsaki dve leti. Svetovna organizacija trenutno izvaja študijo izvedljivosti omenjenega načrta kljub ostrim kritikam zvez, klubov, igralcev in navijaških skupin.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.