Generalka ni uspela; Francozi slavili v Stožicah

Foto: Anže Petkovšek Goran Dragić Slovenija Francija Stožice košarka Foto: Anže Petkovšek Goran Dragić Slovenija Francija Stožice košarka Foto: Anže Petkovšek Slokar Diaw Slovenija Francija Stožice košarka Foto: Anže Petkovšek Diot Vidmar Slovenija Francija Stožice košarka Foto: Anže Petkovšek navijačice Slovenija Francija Stožice košarka Foto: Anže Petkovšek Goran Dragić Slovenija Francija Stožice košarka Foto: Anže Petkovšek Vidmar Diaw Nachbar Slovenija Francija Stožice košarka Foto: Anže Petkovšek Vidmar Batum Pietrus Slovenija Francija Stožice košarka Foto: Anže Petkovšek Vidmar Slovenija Francija Stožice košarka Foto: Anže Petkovšek Nachbar De Colo Slovenija Francija Stožice košarka Foto: Anže Petkovšek Nachbar Slovenija Francija Stožice košarka
Slovenska reprezentanca je izgubila zadnjo pripravljalno tekmo pred domačim EP, v Stožicah je bila boljša Francija (65:70). Najboljši strelec domačih je bil Goran Dragić, pri gostih pa Alexis Ajinça.
Oglej si celoten članek

Za izbrance selektorja Božidarja Maljkovića je bila to dvanajsta prijateljska tekma v pripravljalnem obdobju, dobili so jih deset. Francija sodi v ožji krog favoritov za najvišja mesta na EP, v svojih vrstah pa ima najbolj zveneče ime na EuroBasketu, trikratnega prvaka lige NBA Tonyja Parkerja. Za Francoze je bila to deseta pripravljalna tekma; dobili so jih sedem, dvakrat so izgubili s Španijo, enkrat pa z Grčijo

Slovenija se je v Stožicah predstavlja z ekipo, ki bo nastopila tudi na EP. Zadnje dni v Kranjski Gori je namreč v reprezentanci ostalo le še dvanajst junakov, saj je selektor že po turnirju prejšnji konec tedna v Kopru s seznama prečrtal Klemna Prepeliča, Luko Lapornika in Gezima Morino.

Prva peterka brez Nachbarja

V prvi peterki so za Slovenijo začeli Jaka Blažič, Zoran Dragić, Goran Dragić, Jure Balažič in Gašper Vidmar. Prve točke za Francijo je dosegel Nicolas Batum, na drugi strani je z zabijanjem hitro odgovoril Vidmar. Po nekaj izenačenih minutah so domači prvič občutneje pobegnili ob koncu 5. minute, ko so s šestimi zaporednimi točkami Gorana Dragića povedli za osem (12:4). Serijo je prekinil Tony Paker z dvema zadetima prostima metoma. Hitro je trojko dodal še Mickaël Gelabale (12:9). Galski petelini so nadaljevali v tem ritmu in dosegli še osem zaporednih točk, s trojko Nanda de Coloja so pobegnili na plus pet (12:17). Do konca prve četrtine je točko dosegel še Boštjan Nachbar (13:17).

Drugo četrtino je odprl Jaka Lakovič s trojko (16:17). V naslednjih trenutkih so Francozi spet malce pobegnili, toda Slovenci so jih skoraj ujeli v 15. minuti (21:22). A že po nekaj sekundah so galski petelini spet lažje zadihali, s trojko so se namreč ponovno odlepili (21:27). Nato pa je stvari v svoje roke vzel Goran Dragić, nanizal nekaj lepih akcij v obrambi, po njegovem protinapadu pa so Maljkovićevi varovanci spet dihali za ovratnik gostom (28:30). Do konca polčasa je razlika ostala nespremenjena (30:32). Največ točk v prvih 20 minutah je za naše dosegel G. Dragić (13), Slovenci so imeli tudi kar enajst skokov v napadu.

Foto: Anže Petkovšek navijačice Slovenija Francija Stožice košarka Francozi na koncu strnili obrambo

Drugi polčas sta izjemno odprla brata Dragić in Slovenci so v 23. minuti že vodili (38:35). Po trojki Domna Lorbka v 26. minuti so domači povedli za šest (45:39), naskok so ohranili vse do 28. minute, ko je prve točke iz igre dosegel Mirza Begić (51:45). Domači so na zadnji odmor odšli ob prednosti petih točk (52:47).

Slovenci so prednost nekaj točk držali vse do sredine zadnjega dela igre, nato pa so jih Francozi ujeli in tudi prehiteli, veliko je k temu prispeval Alexis Ajinça s tremi zaporednimi koši (59:60). Korak s Francozi je zadržal Nachbar (62:61). Na drugi strani je z dvema prostima metoma po prodoru odgovoril Parker (62:63), Vidmar je nekaj sekund kasneje zadel le en "penal" (63:63). Zatem je na črto prostih metov spet stopil Parker, spet je dvakrat zadel (63:65), G. Dragić pa je nato zgrešil met z razdalje. To je hitro kaznoval Antoine Diot, ki je po asistenci zvezdnika San Antonia zadel trojko (63:68) in odločil srečanje. Tekma se je končala z zmago Francozov za pet točk (65:70). 

Prijateljska tekma:

Dvorana Stožice:
Slovenija : Francija 65:70 (13:17, 17:15, 22:15, 13:23)
G. Dragić 18, Vidmar 11, Nachbar 10; Ajinça 17, Parker 14, De Colo 11.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.