Šport > Košarka
11 ogledov

Generalka ni uspela; Francozi slavili v Stožicah

Slovenija Črna gora Bonifika
1/11
Saša Despot
Slovenska reprezentanca je izgubila zadnjo pripravljalno tekmo pred domačim EP, v Stožicah je bila boljša Francija (65:70). Najboljši strelec domačih je bil Goran Dragić, pri gostih pa Alexis Ajinça.

Za izbrance selektorja Božidarja Maljkovića je bila to dvanajsta prijateljska tekma v pripravljalnem obdobju, dobili so jih deset. Francija sodi v ožji krog favoritov za najvišja mesta na EP, v svojih vrstah pa ima najbolj zveneče ime na EuroBasketu, trikratnega prvaka lige NBA Tonyja Parkerja. Za Francoze je bila to deseta pripravljalna tekma; dobili so jih sedem, dvakrat so izgubili s Španijo, enkrat pa z Grčijo

Slovenija se je v Stožicah predstavlja z ekipo, ki bo nastopila tudi na EP. Zadnje dni v Kranjski Gori je namreč v reprezentanci ostalo le še dvanajst junakov, saj je selektor že po turnirju prejšnji konec tedna v Kopru s seznama prečrtal Klemna Prepeliča, Luko Lapornika in Gezima Morino.

Prva peterka brez Nachbarja

V prvi peterki so za Slovenijo začeli Jaka Blažič, Zoran Dragić, Goran Dragić, Jure Balažič in Gašper Vidmar. Prve točke za Francijo je dosegel Nicolas Batum, na drugi strani je z zabijanjem hitro odgovoril Vidmar. Po nekaj izenačenih minutah so domači prvič občutneje pobegnili ob koncu 5. minute, ko so s šestimi zaporednimi točkami Gorana Dragića povedli za osem (12:4). Serijo je prekinil Tony Paker z dvema zadetima prostima metoma. Hitro je trojko dodal še Mickaël Gelabale (12:9). Galski petelini so nadaljevali v tem ritmu in dosegli še osem zaporednih točk, s trojko Nanda de Coloja so pobegnili na plus pet (12:17). Do konca prve četrtine je točko dosegel še Boštjan Nachbar (13:17).

Drugo četrtino je odprl Jaka Lakovič s trojko (16:17). V naslednjih trenutkih so Francozi spet malce pobegnili, toda Slovenci so jih skoraj ujeli v 15. minuti (21:22). A že po nekaj sekundah so galski petelini spet lažje zadihali, s trojko so se namreč ponovno odlepili (21:27). Nato pa je stvari v svoje roke vzel Goran Dragić, nanizal nekaj lepih akcij v obrambi, po njegovem protinapadu pa so Maljkovićevi varovanci spet dihali za ovratnik gostom (28:30). Do konca polčasa je razlika ostala nespremenjena (30:32). Največ točk v prvih 20 minutah je za naše dosegel G. Dragić (13), Slovenci so imeli tudi kar enajst skokov v napadu.

navijačice Slovenija Francija Stožice košarka | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Francozi na koncu strnili obrambo

Drugi polčas sta izjemno odprla brata Dragić in Slovenci so v 23. minuti že vodili (38:35). Po trojki Domna Lorbka v 26. minuti so domači povedli za šest (45:39), naskok so ohranili vse do 28. minute, ko je prve točke iz igre dosegel Mirza Begić (51:45). Domači so na zadnji odmor odšli ob prednosti petih točk (52:47).

Slovenci so prednost nekaj točk držali vse do sredine zadnjega dela igre, nato pa so jih Francozi ujeli in tudi prehiteli, veliko je k temu prispeval Alexis Ajinça s tremi zaporednimi koši (59:60). Korak s Francozi je zadržal Nachbar (62:61). Na drugi strani je z dvema prostima metoma po prodoru odgovoril Parker (62:63), Vidmar je nekaj sekund kasneje zadel le en "penal" (63:63). Zatem je na črto prostih metov spet stopil Parker, spet je dvakrat zadel (63:65), G. Dragić pa je nato zgrešil met z razdalje. To je hitro kaznoval Antoine Diot, ki je po asistenci zvezdnika San Antonia zadel trojko (63:68) in odločil srečanje. Tekma se je končala z zmago Francozov za pet točk (65:70). 

Prijateljska tekma:

Dvorana Stožice:
Slovenija : Francija 65:70 (13:17, 17:15, 22:15, 13:23)
G. Dragić 18, Vidmar 11, Nachbar 10; Ajinça 17, Parker 14, De Colo 11.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.