Grki spet zaspali in zafrknili tudi Slovence

Foto: EPA Lauri Markkanen
Na moškem evropskem prvenstvu na Finskem ter v Turčiji, Romuniji in Izraelu so bile danes odigrane tekme 4. kroga, po njih pa imajo 100-odstotni izkupiček le še slovenski in španski košarkarji.
Oglej si celoten članek

Slovenijo v sredo v helsinški dvorani Hartwall ob 13.45 čaka odločilna tekma za prvo mesto s Francijo. To bo dosegla v primeru zmage, v primeru poraza za več kot štiri točke pa lahko zdrsne celo na tretje mesto. Finska, ki je doslej izgubila zgolj s Slovenijo, je lahka druga ali tretja, Francija je ob zmagi s tremi točkami ali več prva, sicer druga. Slovenija bo ostala na prvem mestu tudi v primeru poraza za točko ali dve, v primeru poraza s tremi ali štirimi točkami bo druga, ob višjem porazu pa pade na tretje mesto, če Finska na zadnji tekmi premaga Islandijo.

Francija je danes šele v izdihljajih tekme strla odpor Poljske in slavila z 78:75. Pri galskih petelinih je bil najbolj učinkovit Thomas Heurtel s 23 točkami, šestimi podajami in štirimi skoki, pri Poljakih pa Aaron Cel s 14 točkami. Če bi Poljaki slavili, ob polčasu so vodili za osem točk, še v zadnji četrtini pa tudi za štiri, bi četa Igorja Kokoškova že osvojila prvo mesto v skupini A.

Četrta zmaga Islandci "zamrznjeni" na -27

Slovenija bi bila tudi vsaj druga, če bi Grki ugnali Fince, a se tudi to ni zgodilo. Grčija je znova slabo odprla tekmo in si že v prvi četrtini priigrala precejšen zaostanek (14:23). Kasneje so gostitelji skupine dolgo zanesljivo vodili, Grki pa so se tako kot proti Franciji prebudili šele v zadnji četrtini, ko so po zaostanku z 52:69 nanizali delni izid 13:0. A nato je po nešportnem prekršku in tudi tehnični napaki Teemu Rannikko zadel tri proste mete, Lauri Markannen pa je zadel še trojko za 75:65. Kasneje se Grčija ni več približala na manj kot šest točk zaostanka, končalo se je z 89:77. Prvi mož dvoboja je bil Petteri Kaponen s 24 točkami in šestimi asistencami, pri Grkih, ki v sredo morajo premagati Poljake za napredovanje v osmino finala, pa je bil najbolj učinkovit Thanasis Antetokounmpo s 17 točkami.  

Kdo bo slovenski tekmec?

V skupini B v Tel Avivu je v današnji prvi tekmi Litva zanesljivo premagala Ukrajino s 94:62. Najboljši strelec zmagovite ekipe je bil center Jonas Valančiunas z 22 točkami in 14 skoki, pri osmoljencih pa je Artem Pustovji 20 točkam dodal še osem skokov. Nemčija je v drugi tekmi premagala Italijo z 61:55. V trdi tekmi je bil pri zmagovalcih najbolj učinkovit Dennis Schröder, pri "azzurrih" Ariel Filloy, oba pa sta dosegla po 17 točk. Obračun med Izraelci in Gruzijci je epilog dobil šele v podaljšku, na veliko žalost domačih privržencev pa so smetano pobrali gosti in slavili s 104:91. Absolutni junak dvoboja je bil Tornike Šengelia, ki je dosegel 25 točk in pobral 19 žog pod obema obročema.

Pred zadnjim krogom sta na vrhu skupine B, ki se križa s helsinško skupino, Litva in Nemčija z izkupičkom treh zmag in poraza, Italija ter Gruzija jih imata 2-2, na repu pa sta Izrael in Ukrajina z 1-3. Pari zadnjega kroga skupine B so Nemčija - Litva, Gruzija - Italija in Izrael - Ukrajina.

Prvi poraz za Hrvaško ...

V skupini C v Cluju je bila osrednja tekma med španskimi in hrvaškimi košarkarji, ki se je po razburljivi končnici končala z zmago Špancev. Pri zmagovalcih je bil najbolj učinkovit organizator igre Ricky Rubio s 13 točkami, pri poražencih, ki so doživeli prvi poraz na letošnjem zaključnem turnirju, pa je Dario Šarić dosegel 18 točk in pobral 13 žog pod obema obročema.

Foto: EPA košarka

Črnogorci so zanesljivo premagali Čehe z 88:75. Prvi strelec črnogorske ekipe je bil Nikola Vučević, ki je 17 točkam dodal še 14 skokov, z dvojnim dvojčkom je tekmo končal tudi Čeh Tomaš Satoransky (13 točk in 11 podaj). V tretji tekmi Madžarska po Češki premagala še Romunijo z 80:71, blestel pa je David Vojvoda s 26 točkami.

Eurobasket 2017 Drama na tekmi med Hrvati in Črnogorci

... in Rusijo

V skupini D v Istanbulu so Latvijci prizadejali prvi poraz ruskim košarkarjem in zanesljivo slavili z 84:69. Za latvijsko izbrano vrsto je Janis Timma dosegel 22, za rusko pa Timofej Mozgov 16 točk. Srbija je po ponedeljkovi pomembni zmagi nad Turki danes zanesljivo ukanila Britance z 82:68. Vnovič je prepričljivo predstavo pokazala Bogdan Bogdanović, na koncu je zbral 18 točk ter po sedem podaj in skokov, pri Britancih pa je Teddy Okereafor dosegel 17 točk.

Obračun med Turki in Belgijci se je pričakovano končal z zmagoslavjem gostiteljev prvenstva, ki so slavili s 78:65. Za Turke je 14 točk dosegel Furkan Korkmaz, za Belgijce pa eno manj Sam Van Rossom.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.