Šport > Slovenija poka od ponosa
3511 ogledov

Islandci "zamrznjeni" na -27

Gašper Vidmar Slovenija Islandija EuroBasket 2017 EPA Slovenci so imeli proti Islandcem nekaj težav le v prvi četrtini.
Izbrana vrsta Slovenije je v tekmi četrtega kola skupine A letošnjega EuroBasketa brez težav premagala Islandijo.

Košarkarji Slovenije so na evropskem prvenstvu zabeležili četrto zaporedno zmago. Pričakovano so premagali Islandijo s 102:75 in tako zabeležili drugo najvišjo zmago Slovenije na evropskih prvenstvih.

Kljub stoodstotnem izkupičku Slovenija še nima zagotovljenega najmanj drugega mesta v skupini. O svoji usodi v prvem delu tekmovanja - nadaljevanje v Istanbulu ima že zagotovljeno - bo odločala v sredo ob 13.45 na zadnji tekmi proti Franciji. Danes sta v Helsinkih na sporedu še dvoboja Poljska - Francija in Finska - Grčija.

Slovenija je z lahkoto upravičila vlogo favorita in za dve točki presegla drugo najvišjo zmago na evropskih prvenstvih, ki so jo dosegli izbranci Jureta Zdovca na Poljskem 2009, ko so Litvo premagali s 23 točkami razlike. Rekorder ostaja Aleš Pipan z evropskega prvenstva 2007 v Španiji, kjer je Slovenija ugnala Nemčijo s 77:47.

Je pa zato sedanja reprezentanca prvič v zgodovini na velikih tekmovanjih, se pravi trinajstih evropskih prvenstvih in treh svetovnih, dosegla stotico. Koš za 100:70 je v 37. minuti zabil Jaka Blažič.

Črna gora - Hrvaška Eurobasket 2017 Šport Drama na tekmi med Hrvati in Črnogorci

Tesno le na začetku

Čeprav so Islandci držali ravnotežje na semaforju celih trinajst minut (29:29), vprašanja o zmagovalcu ni bilo od samega začetka. Razlika v kakovosti je bila namreč tako velika, da so lahko slovenski košarkarji igrali na pol rekreativno obrambo in si v prvem polčasu privoščili 43 točk. Manj so nam jih na tem prvenstvu v prvem delu zabili tako Finci kot Grki, za Islandce, ki drugič nastopajo na eurobasketih in še vedno čakajo premierno zmago, pa je bil to rekord v Helsinkih.

Selektor Igor Kokoškov je priložnost za igro ponudil enajstim igralcem (zaradi selektorjevih taktičnih zamisli je obsedel le Aleksej Nikolić), kljub visoki razliki pa sta tudi v zadnji četrtini igrala tako Goran Dragić kot Luka Dončić. Selektor ju namreč po dnevu premora ni želel preveč 'ohladiti' oziroma prekiniti ritma nastopov pred zadnjo tekmo predtekmovanja proti Franciji v sredo ob 13.45, ki bo odločala o prvem mestu v skupini A.

Dragić je na koncu za dobrih pet točk zaostal za svojim povprečjem v Helsinkih (26,3 točke), s katerim je bil po treh krogih prvi strelec prvenstva. Igral je skoraj 27 minut in ob metu iz igre 6:10 zbral še po štiri skoke in podaje.

Še štirje igralci so imeli dvomestne številke; Jaka Blažič je končal pri 15 točkah ob metu 7:9, Klemen Prepelič je dosegel 14 točk (trojke 4:7), eno manj je v 26 minutah na parketu prispeval Luka Dončić (7 skokov, 3 podaje), enajst pa jih je zbral Edo Murić (6 skokov).

Bogdan Tanjević Črna gora EuroBasket 2017 Šport Cigareta "vredna" 1000 evrov

EuroBasket (skupina A), 4. kolo:

Islandija - Slovenija 75:102 (25:23, 18:37, 16:21, 16:21)
Hermansson 18; Dragić 21 (4 as), Blažič 15, Preprelič 14, Dončić 13 (7 sk).

Ob 15.30:
Poljska - Francija

Ob 19.00:
Grčija - Finska

LESTVICA:
1. Slovenija 8 točk (+1)
2. Francija 5
3. Finska 5
4. Poljska 4
5. Grčija 4
6. Islandija 4 (+1)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.