Hamiltonov 'kiks' buri duhove, mu je Fia pogledala skozi prste?

Foto: Epa
Aktualni svetovni prvak si je privoščil nenavadno kršitev.
Oglej si celoten članek

Lewis Hamilton (Mercedes), vodilni dirkač prvenstva, je na dirki za VN Nemčije, na kateri se je po odstopu Sebastiana Vettla (Ferrari) veselil četrte zmage v sezoni, poskrbel za nenavaden prizor, zaradi katerega je moral po dirki stopiti pred komisarje Mednarodne avtomobilistične zveze (Fia).

Komisarji so preiskovali morebitno kršitev pravil vožnje skozi bokse, saj se je Hamilton sprva namenil v garažo, nato pa si je v zadnjem hipu premislil, zapeljal čez travnati del in nadaljeval po stezi. V primeru kazni petih sekund bi Britanec nazadoval na drugo, v primeru desetih pa celo na četrto mesto.

Odločitev Hamiltonova zmaga v Nemčiji pod vprašajem

Hamilton je kljub tveganemu manevru odnesel celo kožo in v skupnem seštevku zadržal 17 točk prednosti pred najbližjim zasledovalcem. Komisarji so namreč presodili, da štirikratni svetovni prvak ni kršil pravil, zato so mu izrekli zgolj opozorilo.

Foto: Epa Odločitev, ki se je glede na rigorozna pravila glede uvoza in izvoza v bokse marsikomu zdela nerazumljiva, je podrobneje pojasnil direktor dirke Charlie Whiting. Pri tem je zavrnil vzporednice s primerom Kimija Räikkönena, ki je bil zaradi prevožene črte pri uvozu v bokse kaznovan leta 2016 v Bakuju.

"Kimi je pred nekaj leti res dobil petsekundno kazen v Bakuju. A takrat je bila situacija precej drugačna. V njegovi neposredni bližini sta bila dva dirkalnika, ki sta dirkala z zelo veliko hitrostjo. To je bistvena razlika," je pojasnil Whiting.

Hamiltonov nesojeni postanek se je zgodil v času, ko je bil na stezi varnostni avto, zato so komisarji presodili, da manever ni ogrožal varnosti drugih dirkačev. "Zagotoviti moramo, da dirkači v bokse ne vstopajo oziroma jih ne zapuščajo na nevaren način. S tem namenom imamo pred uvozom stebriček. Ni pa povsem jasno razdelano, ali se manever smatra za nevarnega, če si dirkač premisli, ko enkrat zapelje mimo stebrička. Obstaja kar nekaj primerov, ko dirkači v bokse niso vstopili desno od stebrička, kot to velevajo pravila," je dodal Whiting.

Poudaril je še, da Hamilton strogo gledano ni prekršil nobenega pravila, saj je v bokse zapeljal pravilno, nato pa si je preprosto premislil. Ker komisarji niso našli primera, po katerem bi se lahko zgledovali, so ga na koncu oprali krivde. "Za tovrstni primer nimamo neposrednega precedensa," je pristavil Whiting.

Sezona formule 1 se bo nadaljevala z dirko za VN Madžarske, ki bo na sporedu 29. julija. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.