Real se je izvlekel, Atletico na portugalski pogon do zmage

Foto: Epa Samir Handanović
Šahtar še enkrat presenetil, Bayern ostal stoodstoten. V večernih tekmah točka za Josipa Iličića in zmaga za Jana Oblaka.
Oglej si celoten članek

V drugem krogu skupinskega dela lige prvakov je zaradi koronavirusa in poškodb izjemno oslabljeni Šahtar gostil Inter. Ukrajinci so v prvem krogu v gosteh presenetili madridski Real in osvojili tri točke, tokrat pa so proti Samirju Handanoviću in druščini  

Slovenski vratar pravega posla ni imel, na drugi strani pa je blestel 19-letni čuvaj mreže Anatolij Trubin. Mladenič je večkrat dobro posredoval, v prvem polčasu pa ga je dvakrat rešila tudi prečka. Prvič v 16. minuti, ko je Trubin najprej dobil dvoboj ena na ena z Romelujem Lukakujem, Belgijec pa je nato po odbiti žogi na robu kazenskega prostora našel Nicola Barello, ki je z volejem okroglo usnje poslal v prečko, od tam pa je to poletelo za gol. Drugič se je okvir ukrajinskih vrat zatresel v 42. minuti, Lukaku je odlično izvedel prosti strel, Trubin pa je žogo s konicami prstov uspel preusmeriti v prečko. Inter je v prvih 45 minutah zamudil še nekaj lepih priložnosti.

Liga prvakov Ena večjih blamaž Reala, na koncu so mu razveljavili tudi gol

Tudi v prvih minutah drugega polčasa so imeli Milančani izjemno 'šanso' za vodstvo. Trubin je uspel odbiti strel Marcela Brozovića, a le na nogo Lautara Martineza, ki pa je nato zgrešil povsem prazen gol. 

Italijanski velikan, ki le na dveh od zadnjih 14 tekem v ligi prvakov ni dosegel zadetka, vse do zadnjega sodnikovega žvižga ni našel poti mimo Trubina. Ta je po koncu dvoboja želel zamenjati dres s Handanovićem in ga tudi dobil.

Rusi drago prodali kožo

V Moskvi so gostovali nogometaši Bayerna. Evropski prvaki so po pričakovanjih hitro povedli proti Lokomotivu, nato v drugem polčasu že imeli žogo na beli točki za izvedbo enajtmetrovke, vendar je glavni sodnik po posredovanju iz sobe za VAR spremenil svojo odločitev in dosodil prekršek v napadu.

Nato pa so Rusi izenačili. Po hitrem protinapadu je v 70. minuti po podaji z desne strani pred golom sam ostal Anton Mirančuk in jo poslal v mrežo. S tem se je le teden dni po zadetku dvojčka Alekseja, ki je v prvem krogu dosegel prvenec za Atalanto po podaji Josipa Iličića, tudi sam vpisal med strelce v najelitnejšem tekmovanju. Lokomotiv je imel nato še dve priložnosti iz protinapadov, a se je Bayern uspel obraniti.

Nemci so se nato zbrali in znova udarili. Na 18 metrih od gola so gostitelji pozabili na Joshuo Kimmicha, ki je z natančnim strelom poskrbel za 1:2. Moskovčani so v zadnjih minutah iskali izenačenje, že v 94. minuti je malce izven šestnajsterca sprožil Poljak Grzegorz Krychowiak, a je za malo zgrešil želeni cilj. Niz neporaženosti Bayerna se tako nadaljuje.

Jojo v prvi postavi

V skupini D se je obetala prava poslastica, saj tako Atalanta kot Ajax gojita zelo napadalen nogomet. Pri domačih je v prvi enajsterici zaigral tudi slovenski reprezentant Josip Iličić, ki je imel v 15. minuti tudi lepo priložnost za vodstvo gostiteljev. Jojo je izmenjal dvojno podajo z Beratom Djimsitijem, nato pa prišel do strela v kazenskem prostoru Nizozemcev, a slabo zadel žogo, ki je poletela visoko čez vrata.

Foto: Epa Josip Iličić

V 23. minuti je Iličić naredil prekršek, Damir Skomina pa rojaku ni pokazal milosti in mu pokazal rumeni karton. Pt minut kasneje je Skomina dosodil enajstmetrovko za Ajax, čeprav je bil marsikateri ljubitelj nogometa prepričan, da je Robin Gosens še pravočasno odbil žogo pred Lassino Traoréjem. VAR ni spremenil odločitve, Dušan Tadić pa je nogometaše iz Amsterdama popeljal v vodstvo.

V 38. minuti so gostje vodili že z 2:0. Po podaji z leve strani pred gol je vratar Atalante Marco Sportiello izpustil žogo, to pa je izkoristil Traore in jo poslal čez golovo črto.

Na začetku drugega polčasa so pritisnili domači, v 50. miniti pa je Iličić nevarno ustrelil s prostega strela, prekršek je bil storjen nad njim, a se je izkazal vratar André Onana. Gostitelji so napadali, a jim je večkrat zmanjkala zadnja podaja, izjemno priložnost za povečanje vodstva pa je na drugi strani zamudil Perr Schuurs, ki ga je zaustavil Sportiello.

Napadi Atalante so se obrestovali v 54. minuti, ko je po podaji na drugi vratnici najvišje skočil Duvan Zapata in zadel za 1:2. Le šest minut kasneje je Kolumbijec še enkrat nameril v polno. Protinapad je na svoji strani začel Iličić, podal do Maria Pašalića, ki je nato nekoliko na desni našel Zapato. Ta je neoviran stekel v šestnajsterec tekmeca in z močnim strelom še v drugo premagal Onanaja.

V 63. minuti so domači zahtevali enajstmetrovko, ko je žoga v roko zadela Nicolása Tagliafica, a Skomina ni pokazal na belo točko. Njegovo odločitev so znova preverjali v sobi za VAR, vendar ni prišlo do spremembe. Sledila je še lepa priložnost za Pašalića, a do spremembe rezultata ni prišlo.

V 78. minuti je Iličić zapustil zelenico, njegovi soigralci pa so imeli ob izteku rednega dela možnost za zmago. Zapata je opravil veliko dela na levi strani Ajaxovega šestnajsterca, podal v sredino, kjer pa je bila žoga izbita na rob kazenskega prostora, kjer je bil sam Ruslan Malinovskij. Ukrajinec, ki je v igro vstopil prav namesto Slovenca, pa je streljal preko vrat.

Vrnitev Reala in preobrat Atletica

Najuspešnejši klub v evropskih tekmovanjih je bil tik pred tem, da še na drugi tekmi ostane brez točk. Borussia iz Mönchengladbacha je po zadetkih Marcusa Thurama, gre za sina legendarnega francoskega branilca Liliana Thurama, vodila z 2:0 do 87. minute. Triindvajsetletni Francoz je v prvem polčasu izkoristil hiter protinapad domačih, v drugo pa je ostal sam pred golom in iz bližine v mrežo pospravil odbitek ter tako matiral obrambo Špancev.

Nato pa so se nogometaši Reala najprej v igro vrnili z zadetkom Karima Benzemaja, Casemiro pa je asistenci v svojo statistiko dodal še gol v 92. minuti. Sergio Ramos je dobil skok v petercu gostiteljev, žoga je prišla do Brazilca, ki jo je zabil v mrežo za končnih 2:2.

Napeto je bilo tudi na tekmi drugega kluba iz Madrida. Atletico je na začetku drugega polčasa že zaostajal z 1:2, nato pa je nastopil šov mladega Portugalca Joaa Felixa. Ta je do konca tekme dosegel dva zadetka, zadel pa je tudi okvir vrat in imel še nekaj priložnosti. Nogometaš, ki bo 10. novembra dopolnil 21 let, je dvoboj odločil v 85. minuti.

Foto: Epa Joao Felix

Liga prvakov, 2. krog:

Skupina A:
Lokomotiv Moskva : Bayern  1:2 (0:1)
Mirančuk 70.; Goretzka 13., Kimmich 79.

Atletico Madrid : Salzburg  3:2 (1:1)
Llorente 29., Joao Felix 52, 85.; Szoboszlai 40., Berisha 47.

Vrstni red: Bayern 6, Atletico Madrid 3, Salzburg in Lokomotiv 1

Skupina B:
Šahtar Doneck : Inter  0:0

Borussia (M) : Real Madrid  2:2 (1:0)
Thuram 33., 59.; Benzema 87., Casemiro 93.

Vrstni red: Šahtar 4, Borussia in Inter 2, Real Madrid 1
 

Skupina C:
Porto : Olympiacos  2:0 (1:0)
Vieira 11., Oliveira 85.

Marseille : Manchester City  0:3 (0:1)
Torres 18., Gundogan 76., Sterling 81.

Vrstni red: Manchester City 6, Porto in Olympiacos 3, Marseille 0

 

Skupina D:
Liverpool : Midtjylland  2:0 (0:0)
Jota 55.

Atalanta : Ajax  2:2 (0:2)
Zapata 54., 60.; Tadić 30./11-m, Traore 38.

Vrstni red: Liverpool 6, Atalanta 4, Ajax 1, Midtjylland 0

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.