Hirscher prehiter, Slovenca vzpodbudno

Foto: Profimedia Kranjec je na veleslalomu v Beaver Creeku osvojil 14. mesto.
Kranjec je na veleslalomu v Beaver Creeku osvojil 14. mesto.
V ameriškem Beaver Creeku je bil na sporedu moški veleslalom. Zadovoljna sta lahko oba slovenska predstavnika.
Oglej si celoten članek

Avstrijec Marcel Hirscher je zmagovalec veleslaloma za svetovni pokal alpskih smučarjev v Beaver Creeku v ameriškem Koloradu. Na prvem veleslalomu sta se izkazala oba slovenska predstavnika, Žan Kranjec je osvojil 14. mesto, Štefan Hadalin pa je s 16. mestom osvojil najboljši dosežek na veleslalomih v svetovnem pokalu.

Nemec Stefan Luitz je bil najhitrejši v prvi vožnji, vendar pa v finalu ni bil kos najboljšemu smučarju zadnjih šest zim Hirscherju, ki je slavil z najhitrejšo vožnjo druge proge. Norvežana Henrika Kristoffersena na drugem mestu je ugnal za kar 88 stotink sekunde. Luitz pa se je z zaostankom 1,03 sekunde moral zadovoljiti s tretjim mestom.

Brez stopničk je ostal ameriški as, Gospod veleslalom, Ted Ligety, lastnik petih veleslalomskih zmag v Beaver Creeku, ki je bil drugi po prvi vožnji, a je v finalu zdrsnil na sedmo mesto.

Potem ko je zaradi slabega vremena odpadla moška premiera v Söldnu, je bilo tekmovanje v Beaver Creeku prva veleslalomska preizkušnja v sezoni.

Hirscher, aktualni svetovni prvak v slalomu in veleslalomu, si je avgusta prvi dan priprav na snegu zlomil gleženj. Čeprav je sprva kazalo, da bi lahko bila izgubljena celotna sezona, se je 28-letni Salzburžan vrnil v karavano, hiter povratek Hirscher pripisuje kar čudežu, ter je manj kot štiri mesece po po poškodbi že osvojil prvo zmago. Hirscher je osvojil svojo še 23. zmago v veleslalomu v svetovnem pokalu ter četrto zmago na tekmah v Beaver Creeku, tretjo veleslalomsko, eno pa ima v superveleslalomu.

"Nisem pričakoval, da bom zmagal tukaj. Vedel sem, da sem smučal zelo dobro, vendar pa sem mislil, da moja vožnja v finalu še vedno ni bila najhitrejša," je bila prva izjava Hirscherja po zmagi. Štirikratni svetovni prvak, dvakrat je slavil v slalomu, enkrat v veleslalomu in enkrat v kombinaciji, želi kariero nadaljevati vsaj še do zimskih olimpijskih iger, ki bodo februarja v Pyeongchangu, kjer bo naskakoval svojo prvo olimpijsko zlato odličje. Edino olimpijsko kolajno doslej je osvojil leta 2014 v Sočiju, ko je bil srebrn v slalomu.

Na mešani moško-ženski večni lestvici tekmovalcev in tekmovalk z največ zmagami v svetovnem pokalu si Marcel Hirscher s 46 zmagami sedmo mesto deli z Avstrijko Renate Götschl in Luksemburžanom Marcom Girardellijem. Na prvih šestih mestih lestvice so Šved Ingemar Stenmark (86 zmag), Američanka Lindsey Vonn (77 zmag), Avstrijka Annemarie Moser-Pröll (62 zmag), Švicarka Vreni Schneider (55 zmag), Avstrijec Hermann Maier (54 zmag) in Italijan Alberto Tomba (50 zmag).

Največ veleslalomskih zmag v svetovnem pokalu je osvojil Stenmark (46), na drugem mestu je Ligety s 24 zmagami, eno zmago manj imata na tretjem mestu razpredelnice Hirscher in Švicar Michael von Grünigen.

Superveleslalom Slovo od Severne Amerike po okusu Weiratherjeve

Oba slovenska finalista sta osvojila točke. Kranjec je bil po prvi vožnji 15. Navdušil je Hadalin, ki se je v finale prebil iz ozadja. S številko 60 na startu je vpisal 28. čas. Hadalin je ob svojem sedmem veleslalomskem startu v svetovnem pokalu tako prvič nastopil v drugi vožnji. V finalu pa je s četrtim časom na drugi progi, hitrejši od Hadalina so bili le Hirscher, Kristoffersen in Francoz Alexis Pinturault, osvojil svoje prve veleslalomske točke v svetovnem pokalu. Hadalin je vodstvo prevzel s kar 2,41 sekunde prednosti pred takrat vodilnim. Šestnajsto mesto je njegov drugi najboljši dosežek v svetovnem pokalu, potem ko je bil letos januarja na slalomu v Wengnu 15.

"To so moje prve točke v Beaver Creeku in lahko bi rekel, da sem kar zadovoljen. Sam pri sebi sicer vem, da so še bile rezerve pri vožnjah, a začetek sezone je dosti dober. Za Beaver Creek oziroma za to progo sem kar dobro oddelal. Imam še rezerve in bom delal naprej, da izkoristim vse kar imam. Začetek je dober, predvsem za Štefana pa bi rekel, da je super oddelal danes," je bil zadovoljen Kranjec.

Po koncu severnoameriške turneje se bo karavana preselila v Evropo, kjer se bo svetovni pokal nadaljeval v francoskem Val d'Iseru v Savojskih Alpah z veleslalomom in slalomom.

"V bistvu sem se pred tekmo počutil bolj toplo - hladno, a sem si rekel, da moram samo ostati sproščen in odsmučati svoj najboljši tek. To sem že tudi kazal na zadnjih treningih, da sem lahko konkurenčen najboljšim. Tega sem se zavedal in izkoristil ter pokazal zelo solidno in zase kar dobro vožnjo, tako da sem vesel in ponosen nase. Po prvem teku je Žan dal nekaj kratkih informacij trenerjem, ki so mi jih potem prenesli. Sigurno je to koristilo za samozavest in boljšo pripravo. V drugem teku pa smo naredili obratno, sem jaz dal Žanu kratek info," pa je dejal Hadalin.

Po šestih tekmah v skupni razvrstitvi svetovnega pokala imajo še naprej najboljše izhodišče specialisti za hitre discipline Norvežana Kjetil Jansrud (249) in Aksel Lund Svindal (245) ter Švicar Beat Feuz (208). Po uvodnem veleslalomu pa so v točkah štirje Slovenci Martin Čater (36.), Boštjan Kline (49.), Žan Kranjec (56.) in Štefan Hadalin (64.)

Beaver Creek, veleslalom (M):

1. Marcel Hirscher (Avt) 2:37,30
2. Henrik Kristoffersen (Nor) +00,88
3. Stefan Luitz (Nem) +01,03
4. Manuel Feller (Avt) +01,04
5. Justin Murisier (Švi) +01,18
6. Loic Meillard (Švi) +01,32
7. Ted Ligety (ZDA) +01,36
8. Filip Zubčić (Hrv) +01,47
9. Matts Olsson (Šve) +01,65
10. Tommy Ford (ZDA) +01,94
...
14. Žan Kranjec (Slo) +02,06
16. Štefan Hadalin (Slo) +02,25
...

Skupni vrstni red SP (6/37):

1. Kjetil Jansrud (Nor) 249 točk
2. Aksel Lund Svindal (Nor) 245
3. Beat Feuz (Švi) 208
4. Vincent Kriechmayr (Avt) 198
5. Henrik Kristoffersen (Nor) 160
...
36. Martin Čater (Slo) 30
49. Boštjan Kline (Slo) 20
56. Žan Kranjec (Slo) 18
64. Štefan Hadalin (Slo) 15
...

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.