Šport > Zimski športi
303 ogledov

Slovo od Severne Amerike po okusu Weiratherjeve

Tina Weirather Lake Louise
Alpske smučarke so se v Lake Louisu merile na prvem superveleslalomu sezone.

Tina Weirather iz Liechtensteina je zmagovalka uvodnega superveleslaloma za svetovni pokal alpskih smučark v Lake Louisu. Druga je bila Švicarka Lara Gut (+0,11), tretja pa Avstrijka Nicole Schmidhofer, ki je z zaostankom 27 stotink sekunde osvojila svoje prve stopničke v Lake Louisu. Edina Slovenka Maruša Ferk je bila 29.

Weiratherjeva, ki je v minuli sezoni osvojila superveleslalomski seštevek s prednostjo le petih točk pred Slovenko Ilko Štuhec, je osvojila še osmo zmago v svetovnem pokalu, šesto superveleslalomsko, preostali dve ima v smuku in veleslalomu. Tekmovalka iz Liechtensteina je prvič zmagala v Lake Louisu, kjer je pred tem sedemkrat stala na odru za zmagovalke, v superveleslalomu z drugim mestom nazadnje decembra lani, druga je bila tudi na sobotnem smuku.

Mikaela Shiffrin Katera disciplina? Šport Slalomska kraljica odslej tudi smukaška

Weiratherjeva je dobila zadnji superveleslalom minule sezone v Aspnu, predzadnjega v Jeongseonu Italijanka Sofia Goggia, najboljša Slovenka Štuhčeva, ki bo zaradi poškodbe kolena izpustila celotno novo sezono, je zmagala na superveleslalomih v Crans Montani in Cortini d'Ampezzo, tekme v Lake Louisu, Val d'Iseru in Garmischu pa je dobila Gutova.

Kot zanimivost velja omeniti, da so nosilke stopničk na tokratnem superveleslalomu stale na stopničkah tudi na superveleslalomu na svetovnem prvenstvu februarja letos v St. Moritzu, ko je Schmidhoferjeva zmagala, Weiratherjeva je bila druga, Gutova pa tretja. To so za slednjo prve stopničke po poškodbi in vrnitvi v karavano, sicer pa 43. karierne. V Lake Louisu je dobila že tri superveleslalome, tokrat je bila druga, druga je bila tudi na smuku.

Dobro se je odrezala Američanka Mikaela Shifrrin, ki je sijajen konec tedna v Kanadi sklenila s petim mestom v superveleslalomu, kar je njen drugi najboljši izid v tej disciplini. Le stotinko sekunde je bila hitrejša na četrtem mestu Francozinja Tessa Worley. Američanka je bila letos januarja četrta v Cortini d'Ampezzo. Dvaindvajsetletnica je v Lake Louisu poskrbela za smukaški preboj, s premiernimi smukaškimi stopničkami, tretjim mestom na petkovem smuku in zmago na sobotnem. Tako dobra v najhitrejši smučarskih disciplini ni bila še nikoli pred tem.

Karavana svetovnega pokala se bo zdaj preselila tostran velike luže. Ob koncu tedna bo v St. Moritzu trojni ženski spored z alpsko kombinacijo in dvema superveleslalomoma.

Branilka skupne zmage Shiffrinova je s 510 točkami še okrepila vodstvo v skupnem seštevku. Zmagovalka veleslalomov v Söldnu in Killingtonu Nemka Viktoria Rebensburg, ki je zadnjo tekmo severnoameriške turneje končala na 13. mestu, zaostaja 174 točk, na tretje mesto skupno se je zavihtela Weiratherjeva (234).

Rekorderka po številu zmag v Lake Louisu Američanka Lindsey Vonn je po napaki, v enem od zavojev je zašla s smeri ter izgubila ravnotežje in pristala na boku, ostala brez uvrstitve. Na smuku v petek je padla, sobotnega pa je končala na 12. mestu. Vonnova si želi prav v Lake Louisu, ki se ga je v medijih prijel tudi ime Lake Lindsey, na začetku sezone 2018/19 na smuku pomeriti z moškimi tekmovalci. Mednarodna smučarska federacija njene želje še ni upoštevala. Brez uvrstitve je po napaki ostala tudi povratnica po poškodbi Avstrijka Anna Veith.

Edina slovenska predstavnica v Kanadi je bila ob odsotnosti poškodovane Štuhčeve Maruša Ferk, ki je superveleslalom končala na 29. mestu (+2,42) za dve osvojeni točki. Na smukih je ostala brez točk.

Lake Louise, superveleslalom (Ž):

1. Tina Weirather (Lie) 1:18,52
2. Lara Gut (Švi) +0,11
3. Nicole Schmidhofer (Avt) +0,27
4. Tessa Worley (Fra) +0,83
5. Mikaela Shiffrin (ZDA) +0,84
6. Johanna Schnarf (Ita) +0,88
7. Jasmine Flury (Švi) +0,92
8. Cornelia Hütter (Avt) +0,94
9. Sofia Goggia (Ita) +1,00
10. Corinne Suter (Švi) +1,25
...
29. Maruša Ferk (Slo) +2,42
...

Skupni seštevek SP (7/39):

1. Mikaela Shiffrin (ZDA) 510 točk
2. Viktoria Rebensburg (Nem) 336
3. Tina Weirather (Lie) 234
4. Petra Vlhova (Slk) 221
5. Cornelia Hütter (Avt) 182
...
30. Tina Robnik (Slo) 44
34. Ana Bucik (Slo) 43
43. Ana Drev (Slo) 32
57. Maruša Ferk (Slo) 25
82. Meta Hrovat (Slo) 7
...

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.