Šport > Zimski športi
3518 ogledov

Slalomska kraljica odslej tudi smukaška

Mikaela Shiffrin
Mikaela Shiffrin je prišla do prve zmage v najhitrejši smučarski disciplini.

Mikaela Shiffrin kaže izjemno smukaško formo. Dvaindvajsetletna Američanka, specialistka za slalomske in veleslalomske zavoje, je osvojila zmago na smuku v kanadskem Lake Louisu, svojo prvo zmago na smukaških progah. Shiffrinova je osvojila še 33. zmago v svetovnem pokalu, 26 od teh ima v slalomu.

Na vrhu smuka sta bili sicer kar dve specialistki za veleslalomske zavoje. Le 13 stotink sekunde je bila namreč na drugem mestu počasnejša Nemka Viktoria Rebensburg, ki je zmagala na obeh veleslalomih na začetku sezone v Söldnu in Killingtonu, zmagama pa je dodala še svoje premierne smukaške stopničke v Lake Louisu, sicer pete na smukih v svetovnem pokalu. Shiffrinova je osvojila še drugo zmago v sezoni, potem ko je zmagala na slalomu v Killingtonu.

Boj za tretje mesto je dobila Švicarka Michelle Gisin, ki se je na stopničke pognala s startno številko 27. Gisinova, mlajša sestra Slovencem dobro znane že upokojene mojstrice belih strmin Dominique Gisin, je bila skoraj na robu popolne senzacije, saj je za Shiffrinovo zaostala zgolj 17 stotink sekunde, za drugim mestom pa štiri stotinke. Švicarka je z zmagovalnega odra na četrto mesto potisnila Avstrijko Cornelio Hütter, ki je v petek zmagala na prvem od dveh smukov na tem kanadskem prizorišču, od katere je bila hitrejša pičli dve stotinki.

Razplet je presenetil tudi od oktobra poškodovano slovensko šampionko Ilko Štuhec, ki se je na twitterju spraševala za katero disciplino tokrat sploh gre. "Dober posel, dekleta!" je še pripisal osmoljenka sezone, ki je lani v Lake Louisu slavila na obeh smukaških preizkušnjah.

Na progo se je pognala tudi rekorderka po številu zmag v Lake Louisu Američanka Lindsey Vonn, ki je v petek smuk po padcu končala predčasno v zaščitnih mrežah. Vonnova, ki se želi v Lake Louisu pomeriti z moškimi smukači, njeni želji odgovorni v mednarodni smučarski federaciji Fis še niso ugodili, je bila, kljub precej tvegani vožnji, prepočasna za stopničke. Z zaostankom 93 stotink sekunde je osvojila zanjo skromno 12. mesto. Povratnici po poškodbah Švicarka Lara Gut in Avstrija Anna Veith sta si razdelili 15. mesto (+1,10).

Lindsey Vonn Grd padec Šport Po padcu Vonnove tišina na progi

Shiffrinova, ki je konec minule zime osvojila premierno zmago v skupnem seštevku, je v boju za veliki kristalni globus s smukaško zmago okrepila prednost pred Rebensburgovo. Američanka ima po šestih tekmah 465 točk, zaostanek Rebensburgove (316) pa znaša 149 točk. Slovakinja Petra Vlhova (221), ki na hitrih progah ne tekmuje, na tretjem mestu zaostaja že 244 točk.

Shiffrinova je z zmago in 160 točkami prvič v karieri prevzela mesto vodilne v posebnem smukaškem seštevku. Hütterjeva na drugem mestu ima 10 točk manj, tretjeuvrščena Tina Weirather iz Liechtensteina ima 35 točk manj.

Edina slovenska predstavnica v Kanadi Maruša Ferk je bila tudi tokrat prepočasna za preboj med najhitrejšo trideseterico. V petek je z zaostankom 4,45 sekunde končala na 45. mestu, tokrat je nastopila s številko 40 in je ob prihodu v cilj zaostala 3,15 sekunde, kar je bilo na smuku majhnih razlik, v eni sekundi se je po zmagovalki zvrstilo 12 tekmovalk, dovolj za 45. mesto na lestvici od 48 uvrščenih. Tudi s slabšimi startnimi številkami je bilo sicer možno smučati v prvo deseterico. Nemka Kira Weidle (+0,63) se je s številko 43 zavihtela na osmo mesto. V Lake Louisu bodo v nedeljo pripravili še superveleslalom.

Rezultati so TUKAJ.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.