Šport > Zimski športi
719 ogledov

Nemka utišala Američane, Drevova med deseterico

Viktoria Rebensburg veleslalom Killington Nemka Viktoria Rebensurg je dobila še drugi veleslalom sezone.
Na ženskem veleslalomu v ameriškem Killingtonu so v finalu nastopile tri od štirih Slovenk.

Nemka Viktoria Rebensburg je po uvodni preizkušnji v Söldnu zmagala tudi na veleslalomu v Killingtonu v ameriški zvezni državi Vermont. Vse tri slovenske finalistke so osvojile točke. Najbolj se je izkazala Ana Drev z osmim mestom, Tina Robnik je bila 16., Meta Hrovat 27.

Na prva tri mesta so se zavihtele tekmovalke, ki so bile v ospredju že po prvi vožnji. Rebensburgova (1:57,63) je bila najhitrejša na obeh progah. Američanka Mikaela Shiffrin (+0,67) je osvojila drugo mesto, Italijanka Manuela Mölgg (+1,49) je bila tretja.

"Pred leti sem naredila to napako, da sem prezgodaj začela razmišljati o velikem globusu, zdaj te napake ne želim ponoviti in želim napredovati postopoma, trenutno zelo uživam in se posvečam naslednjim preizkušnjam v Lake Louisu, kjer me zanima, kako bo šlo v hitrih disciplinah."
Viktoria Rebensburg

Osemindvajsetletna Rebensburgova je odlično vstopila v novo sezono. Po zmagi na ledeniški veleslalomski premieri v Söldnu je vso konkurenco premagala tudi na drugem veleslalomu sezone. Nemka, ki je leta 2010 v Vancouvru osvojila naslov olimpijske prvakinje v disciplini, leta 2014 v Sočiju pa sta bili od nje boljši Tina Maze in Anna Fenninger, je vpisala še 15. zmago v svetovnem pokalu, trinajst od teh ima v veleslalomu. Rebensburgova je četrta najuspešnejša Nemka po številu zmag, pred njo so zgolj Katja Seizinger (36), Maria Höfl-Riesch (27) in Hilde Gerg (20).

lindsey vonn Odločen odgovor Šport Prijateljici gor ali dol, Vonnova ni mogla ostati tiho

Veleslalom v Killingtonu je prinesel veliko olajšanje v slovenski tabor. Smučišče v Vermontu je ponudilo odgovor o formi Ane Drev, najboljše slovenske veleslalomistke po tekmovalni upokojitvi Mazejeve. Poletje je bilo za tekmovalko iz Šmartnega ob Paki prežeto s skrbmi o novi sezoni zaradi okrevanja po manjšem operativnem posegu. Drevova je v Söldnu odstopila že na prvi progi. V Killingtonu pa se takšen scenarij ni odvil. Dvaintridesetletnica je v prvi vožnji že pokazala vožnjo, ki jo je krasila v minulih sezonah ter se prebila v finale. Da je našla občutke, pa je nato potrdila v finalu.

"Res sem zelo vesela. Morda lahko celo rečem, da je rezultat nad pričakovanji. Nekaj kvalitetnih treningov sem že opravila, a vseeno, tekma je tekma in proga je ponavadi daljša, kot pa na treningih. Bil je tudi sam pritisk tekme, podlaga v drugem teku pa mogoče že malo slabša."
Ana Drev

Drevova je v cilju zaostala 1,68 sekunde za deseti čas prve vožnje. Na drugi progi je pogumno krenila v napad ter ves čas držala stik s takrat vodilno Švedinjo Frido Hansdotter, za katero je zaostala 22 stotink sekunde. In prvič v tej sezoni je bila del vodilne trojke v ciljni areni. Kako dobra je bila vožnja Drevove, se je pokazalo v nadaljevanju, ko takratni prvi trojki niso bile kos presenečenje prve vožnje Škotinja Alex Tilley ter Italijanki Sofia Goggia in Marta Bassino. Slovenko so prehitele šele Italijanka Federica Brignone, aktualna svetovna prvakinja in lastnica malega kristalnega globusa Francozinja Tessa Worley, Avstrijka Stephanie Brunner ter tri najhitrejše. Končni zaostanek v finalu Drevove je bil 2,45 sekunde za mesto v prvi deseterici

Robnikova, ki je v Söldnu z devetim mestom postavila izid kariere, je bila tokrat 16. (+2,99), 16. je bila tudi po prvi vožnji. Hrovatova je z 29. mestom še ujela trideseterico finalistk, v drugi vožnji pa je bila 27. ter se še drugič v tej sezoni veselila točk, potem ko je bila 28. v Söldnu. Od slovenske četverice na startu prve vožnje je brez finala ostala Ana Bucik, ki je imela za drugo vožnjo prevelik zaostanek.

Shiffrin Rebensburg Mölgg Killington | Avtor: Profimedia Profimedia

V Killingtonu bo v nedeljo na sporedu še slalom s tremi Slovenkami na startu: Ano Bucik, Meto Hrovat in Marušo Ferk.

V skupnem seštevku je po treh tekmah na vrhu Shiffrinova, branilka skupne zmage, z 205 točkami. Tesno za petami ji je nemška izzivalka za veliki kristalni globus Rebensburgova, ki ima le pet točk manj od ameriške tekmovalke. V skupni razvrstitvi je trenutno pet Slovenk, Robnikova na 12. mestu, Drevova na 19., Bucikova na 22., Ferkova na 36. in Hrovatova na 48.

Veleslalom (Killington), izidi:

1. Viktoria Rebensburg (Nem) 1:57,63
2. Mikaela Shiffrin (ZDA) +00,67
3. Manuela Mölgg (Ita) +01,49
4. Stephanie Brunner (Avt) +01,65
5. Federica Brignone (Ita) +01,75
6. Tessa Worley (Fra) +02,11
7. Frida Hansdotter (Šve) +02,23
8. Ana Drev (Slo) +02,45
9. Melanie Meillard (Švi) +02,53
10. Petra Vlhova (Slk) +02,76
...
16. Tina Robnik (Slo) +02,99
27. Meta Hrovat (Slo) +04,11
...

Skupni vrstni red SP (3/39):

1. Mikaela Shiffrin (ZDA) 205 točk
2. Viktoria Rebensburg (Nem) 200
3. Petra Vlhova (Slk) 141
4. Stephanie Brunner (Avt) 132
5. Manuela Mölgg (Ita) 129
...
12. Tina Robnik (Slo) 44
19. Ana Drev (Slo) 32
22. Ana Bucik (Slo) 29
36. Maruša Ferk (Slo) 14
48. Meta Hrovat (Slo) 7
...

Veleslalom skupno (2):

1. Viktoria Rebensburg (Nem) 200 točk
2. Mikaela Shiffrin (ZDA) 125
3. Tessa Worley (Fra) 120
4. Manuela Mölgg (Ita) 120
5. Stephanie Brunner (Avt) 100
...
10. Tina Robnik (Slo) 44
14. Ana Drev (Slo) 32
34. Meta Hrovat (Slo) 7
...

Natančne izide ženskega veleslaloma v Killingtonu si lahko ogledate NA TEJ POVEZAVI.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.