Hirscher ujel "Herminatorja"

Foto: Epa
Foto: Epa
V avstrijskem Schladmingu so se alpski smučarji pomerili na nočnem slalomu.
Oglej si celoten članek

Avstrijec Marcel Hirscher je zmagovalec moškega slaloma za svetovni pokal pod žarometi v avstrijskem Schladmingu. V finalu pred 50.000 navijači je osvojil 54. zmago v svetovnem pokalu, 26. slalomsko. Norvežan Henrik Kristoffersen je bil na drugem mestu počasnejši 39 stotink sekunde. Švicar Daniel Yule je dobil boj za tretje mesto (+2,13).

Žan Grošelj je odstopil na prvi progi, Štefan Hadalin je imel s startno številko 46 majhne možnosti za preboj v finale. Zaostanek 4,43 sekunde je zadoščal za mesta v spodnjem delu razpredelnice. Slovenci so vpisali še sedmo slalomsko ničlo v tej sezoni na tudi za Slovence slavnem slalomu, na katerem je leta 2001 Mitja Kunc končal na tretjem mestu.

Glavni trener slovenske ekipe za tehnični disciplini Klemen Bergant ni našel odgovora za težave prvega slovenskega slalomista Hadalina: "Težko ga je ocenjevati, ker ni pravi. To se vse nabira in odločili smo se, da gre Štefan domov. Jutri ob devetih ima preiskave v kliničnem centru, potem pa bomo videli, kako naprej. Začetek meseca je bil bolan in ne funkcionira dobro. Temu primerno se je v Kitzbühlu peljal polovico, danes pa se je že od starta videlo, da ni pravi."

Odstop Shiffrinove Nemka ujela Tino Maze, štiri Slovenke do točk

Smučar iz okolice Salzburga se je po nizu petih slalomskih zmag v tej sezoni (Val d'Isere, Madonna di Campiglio, Zagreb, Adelboden, Wengen), moral v nedeljo v Kitzbühlu zadovoljiti z drugim mestom, ko je gledal v hrbet Kristoffersenu. Zato pa je že v Schladmingu znova zmagal, ko je vodil že po prvi vožnji.

"Danes sem želel zmagati. Vedel sem, da bo Henrik smučal stoodstotno, zato nisem delal nobenih kalkulacij in sem smučal na polno. Na koncu je bil to res čudovit večer. Ne morem verjeti, da sem se izenačil z Maierjem. Uresničile so se mi sanje. Neverjetno je, da lahko ta dosežek proslavljam tukaj pred tem občinstvom," je vrelo iz Hirscherja.

V finalu se je zgodil manjši incident, ko so nekateri navijači ob nastopu Kristoffersena na progo metali snežene kepe. "Lahko samo športno čestitam Marcelu, vendar pa to, kar so si privoščili nekateri navijači, ni bilo spoštljivo," je dejal Norvežan.

To je bil zadnji slalom pred zimskimi olimpijskimi igrami. Po Schladmingu 27. in 28. januarja sledita smuk in veleslalom v Garmisch-Partenkirchnu ter 30. januarja paralelna tekma v Stockholmu, nato pa odhod v Pyeongchang.

Hirscherjev števec zmag se je ustavil na številki 54. S tem dosežkom je izenačil avstrijski rekord rojaka Hermanna Maierja, ki jih ima prav tako 54. Hirscher ima 26 slalomskih zmag v svetovnem pokalu in je tretji najuspešnejši slalomist v zgodovini svetovnega pokala v moški konkurenci, pred njim sta zgolj legendi Alberto Tomba (35) in Ingemar Stenmark (40). Kristoffersen jih na petem mestu ima 15, eno manj od četrtega Luksemburžana Marca Girardellija.

Schladming, slalom (M):

1. Marcel Hirscher (Avt)  1:43,56
2. Henrik Kristoffersen (Nor) +00,39
3. Daniel Yule (Švi) +02,13
4. Andre Myhrer (Šve) +02,18
5. Manfred Mölgg (Ita) +02,33
...

Slalom, skupno (9):

1. Marcel Hirscher (Avt) 734 točk
2. Henrik Kristoffersen (Nor) 615
3. Andre Myhrer (Šve) 373
4. Michael Matt (Avt) 348
5. Daniel Yule (Švi) 330
...
38. Štefan Hadalin (Slo) 15
...

Skupni seštevek SP (26/37):

1. Marcel Hirscher (Avt) 1154 točk
2. Henrik Kristoffersen (Nor) 980
3. Aksel Lund Svindal (Nor) 666
4. Kjetil Jansrud (Nor) 665
5. Alexis Pinturault (Fra) 598
...
35. Žan Kranjec (Slo) 169
50. Martin Čater (Slo) 104
59. Boštjan Kline (Slo) 77
88. Štefan Hadalin (Slo) 34
95. Klemen Kosi (Slo) 26
146. Miha Hrobat (Slo) 3
...

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 23:04 23. Januar 2018.

    Gamat jodlarska ......upam ,da jim Kristoffersen vrne tole kepanje danes z osvojitvijo olimpijske zlate medalje v slalomu in veleslalomu

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.