Hrovatova utrdila dober položaj Slovenije

Foto: Epa
Foto: Epa
Slovenska reprezentanca v alpskem smučanju po številu osvojenih točk na polovici sezone 2020/2021 zaseda visoko osmo mesto.
Oglej si celoten članek

Po natanko polovici sezone svetovnega pokala v alpskem smučanju so lahko najbolj zadovoljni v švicarskem taboru. Od 70 načrtovanih moških in ženskih tekem so jih organizatorji izpeljali 35. Na prvem mestu v pokalu narodov so Švicarji s 5055 točkami, drugi so Avstrijci s 4451, tretji Norvežani s 3007. Slovenci so osmi z 888 točkami.

Švicarji vodijo v pokalu narodov tako v ženski kot moški konkurenci. Ženska karavana je po 57. Zlati lisici v Kranjski Gori opravila 16 tekem od 33, moški pa so nastopili na 19 tekmah od 37.

Alpsko smučanje Meta Hrovat: "Končno vidim ..."

Slovenke so s 467 točkami na sedmem mestu. Vodijo Švicarke (2263 točk) pred Avstrijkami (2010) in Italijankami (1978).

Slovenci so na 19 tekmah osvojili 421 točk za deveto mesto v pokalu narodov. Na vrhu so Švicarji (2792), pred Avstrijci (2441) in Norvežani (2247).

Švicarji so od začetka sezone poskrbeli za 84 uvrstitev v prvo deseterico na tekmah svetovnega pokala, od tega imajo šest zmag, šest drugih mest in 13 uvrstitev na tretje mesto. Italijani oziroma Italijanke imajo 34 uvrstitev med najboljših deset s šestimi zmagami, štirimi drugimi mesti in dvema tretjima mestoma.

Foto: Epa Martin Čater Stopničk so se v tej sezoni veselili tudi Slovenci po zaslugi zmage Martina Čatra na smuku v Val d'Iseru 13. decembra, drugega mesta Žana Kranjca na veleslalomu v Santa Caterini 5. decembra in tretjega mesta Mete Hrovat na nedeljskem veleslalomu za 57. Zlato lisico v Kranjski Gori. Ob tem so Slovenci poskrbeli še za sedem uvrstitev v najboljšo deseterico.

Hrovatova je bila na veleslalomih še šesta in deveta, Štuhčeva je na smukih vpisala četrto, sedmo in šesto mesto, Kranjec pa je bil na veleslalomih še sedmi in deveti.

To sezono še ni izrazitega zmagovalca ali zmagovalke. Po štiri zmage imajo Slovakinja Petra Vlhova, Francoz Alexis Pinturault in Italijanka Marta Bassino. Zmagalo pa je osem različnih smučark in 15 različnih smučarjev.

Karantena Potrjena okužba v samem vrhu svetovnega pokala

Že dolgo se ni zgodilo, da bi bilo na šestih moških slalomih v sezoni šest različnih zmagovalcev. Švicar Ramon Zenhäusern je zmagal v Alta Badii, Norvežan Henrik Kristoffersen je dobil Madonno di Campiglio, v Zagrebu je slavil Nemec Linus Strasser, v Adelbodnu Avstrijec Marco Schwarz, Avstrijec Manuel Feller je dobil prvega od dveh slalomov v Flachauu, drugega pa Norvežan Sebastian Foss-Solevaag.

Foto: Epa Petra Vlhova Zagreb stopničke Na ženskih slalomih je Vlhova osvojila slalome v Zagrebu ter oba v Leviju, Švicarka Michelle Gisin je zmagala na Semmeringu, Američanka Mikaela Shiffrin pa v Flachauu.

Bassinova je dobila štiri od petih veleslalomov to sezono (Sölden, Courchevel in oba v Kranjski Gori), medtem ko je Shiffrinova zmagala na drugem veleslalomu v Courchevelu.

Na moških veleslalomih so slavili Norvežan Lucas Braathen (Sölden), Hrvat Filip Zubčić (Santa Caterina), Švicar Marco Odermatt (Santa Caterina II) ter Pinturault v Alta Badii in Adelbodnu.

Na moških smukih so slavili Čater v Val d'Iseru, Norvežan Aleksander Aamodt Kilde v Val Gardeni in Avstrijec Matthias Mayer v Bormiu. Na ženskih smukih pa je prvega v Val d'Iseru dobila Švicarka Corinne Suter, Italijanka Sofia Goggia pa drugega na francoskem prizorišču in tretjega v St. Antonu.

Prvi superveleslalom v Val d'Iseru je pripadel Čehinji Ester Ledecki, drugi v St. Antonu pa Švicarki Lari Gut-Behrami.

Zmagovalci treh superveleslalomov pa so Švicar Mauro Caviezel (Val d'Isere), Aamodt Kilde (Val Gardena) in Američan Ryan Cochran-Siegle (Bormio).

Edini posamični paralelni tekmi v sezoni v Lech/Zürsu sta dobila Pinturault in Vlhova.

Do februarskega svetovnega prvenstva v Cortini d'Ampezzo se bodo smučarji ustavili še na postajah v Kitzbühelu (2 smuka in superveleslalom), Schladmingu (nočni slalom), Chamonixu (2 slaloma) in Garmisch-Partenkirchnu (superveleslalom, smuk).

Alpske smučarke pa imajo do SP na sporedu še tekme v Crans Montani (2 smuka, superveleslalom), na Kronplatzu (veleslalom) in v Garmisch-Partenkirchnu (smuk, superveleslalom).

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.