Igokei otežili igranje v Evroligi

Foto: Boštjan Tacol
Foto: Boštjan Tacol
Uleb in vodstvo Lige ABA sta se dogovorila glede kriterijev za uvrstitev klubov jadranske lige v Evroligo. Nov dogovor je precej priprl vrata trenutno vodilni ekipi rednega dela - Igokei iz Laktašev - v najboljše evropsko klubsko tekmovanje.
Oglej si celoten članek

Do sedaj je veljalo, da se bo v Evroligo uvrstilo moštvo, ki bo po rednem delu osvojilo prvo mesto, ter zmagovalec zaključnega turnirja, finalist turnirja Final 4 pa bo šel v kvalifikacije za najelitnejše klubsko tekmovanje v Evropi.

Po novem dogovoru pa je postalo jasno, da se bo po rednem delu v Evroligo uvrstila le ekipa, ki bo prva, ob tem pa bo izpolnjevala vsaj pogoje za B licenco (dvorana za 5000 gledalcev, mednarodno letališče v bližini 100 kilometrov, vsaj dva hotela s štirimi zvezdicami, mesto mora biti prijavljeno za Evroligo). Igokea teh pogojev ne izpolnjuje, tako da se tudi s prvim mestom po rednem delu ne bo mogla uvrstiti v najboljše evropsko klubsko tekmovanje. Če bo prvo mesto osvojila npr. Crvena zvezda, potem bodo Beograjčani že v Evroligi.

V Evroligo bosta tako (če Igokea osvoji prvo mesto po rednem delu) napredovala finalista zaključnega turnirja, v kvalifikacijah pa bo igral poraženi polfinalist, ki bo imel boljši izkupiček po rednem delu.

V prihodnje le Final 4 ali končnica

Od prihodnje sezone naprej bo evroligaška moštva določal zaključni turnir ali pa končnica, če se vodstvo Lige ABA odloči za spremembo pravil. Končnica določa potnike v Evroligo tudi v drugih tekmovanjih po Evropi.

"Zadovoljni smo in hvaležni Evroligi za njihovo razumevanje situacije. Zaradi naših dobrih odnosov z njimi smo lahko podpisali ta dogovor, ki je ključen za klube iz naše regije. Dogovor dovoljuje vsem klubom ABA lige, ki se bodo tekmovalno uvrstili v Evroligo, a ne bodo izpolnjevali drugih pogojev, igranje v Evroligi v drugem mestu in dvorani. To načelo smo vedno zagovarjali," je dejal predsednik ABA lige Radovan Lorbek.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.