Šport > Košarka
19 ogledov

Igokei otežili igranje v Evroligi

Radovan Lorbek, Jordi Bertomeu, Janez Rajgelj, Stožice Boštjan Tacol
Uleb in vodstvo Lige ABA sta se dogovorila glede kriterijev za uvrstitev klubov jadranske lige v Evroligo. Nov dogovor je precej priprl vrata trenutno vodilni ekipi rednega dela - Igokei iz Laktašev - v najboljše evropsko klubsko tekmovanje.

Do sedaj je veljalo, da se bo v Evroligo uvrstilo moštvo, ki bo po rednem delu osvojilo prvo mesto, ter zmagovalec zaključnega turnirja, finalist turnirja Final 4 pa bo šel v kvalifikacije za najelitnejše klubsko tekmovanje v Evropi.

Po novem dogovoru pa je postalo jasno, da se bo po rednem delu v Evroligo uvrstila le ekipa, ki bo prva, ob tem pa bo izpolnjevala vsaj pogoje za B licenco (dvorana za 5000 gledalcev, mednarodno letališče v bližini 100 kilometrov, vsaj dva hotela s štirimi zvezdicami, mesto mora biti prijavljeno za Evroligo). Igokea teh pogojev ne izpolnjuje, tako da se tudi s prvim mestom po rednem delu ne bo mogla uvrstiti v najboljše evropsko klubsko tekmovanje. Če bo prvo mesto osvojila npr. Crvena zvezda, potem bodo Beograjčani že v Evroligi.

V Evroligo bosta tako (če Igokea osvoji prvo mesto po rednem delu) napredovala finalista zaključnega turnirja, v kvalifikacijah pa bo igral poraženi polfinalist, ki bo imel boljši izkupiček po rednem delu.

V prihodnje le Final 4 ali končnica

Od prihodnje sezone naprej bo evroligaška moštva določal zaključni turnir ali pa končnica, če se vodstvo Lige ABA odloči za spremembo pravil. Končnica določa potnike v Evroligo tudi v drugih tekmovanjih po Evropi.

"Zadovoljni smo in hvaležni Evroligi za njihovo razumevanje situacije. Zaradi naših dobrih odnosov z njimi smo lahko podpisali ta dogovor, ki je ključen za klube iz naše regije. Dogovor dovoljuje vsem klubom ABA lige, ki se bodo tekmovalno uvrstili v Evroligo, a ne bodo izpolnjevali drugih pogojev, igranje v Evroligi v drugem mestu in dvorani. To načelo smo vedno zagovarjali," je dejal predsednik ABA lige Radovan Lorbek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.