Ilka Štuhec: "To nikakor ni konec!"

Foto: Profimedia
Ilka Štuhec se je že na svojem petem startu po poškodbi levega kolena z zmago vrnila na stopničke svetovnega pokala alpskih smučark. Na startu smuka v Val Gardeni so bile vse stvari na svojem mestu, od opreme do počutja, in v svetovnem pokalu se je po 15. marcu 2017 znova zavihtela na najvišjo stopničko zmagovalnega odra.
Oglej si celoten članek

"Ne vem, nimam besed. V bistvu res ne vem, kaj naj rečem. Vesela sem, zelo. Pot nazaj je bila zelo dolga. Sezona se je začela relativno v redu. Hotela sem malo več in končno se je poklopilo," je za Val 202 v cilju takoj po tekmi dejala Ilka Štuhec, ki se je z osmimi zmagami v svetovnem pokalu izenačila z Bojanom Križajem, za eno zmago pa je izboljšala dosežek Mateje Svet. Več od Križaja in Štuhčeve jih ima od Slovencev in Slovenk v svetovnem pokalu le Tina Maze (26).

Ime slovenske smukaške šampionke bo za vedno ostalo vpisano v zgodovino proge Saslong, saj je Ilka Štuhec prva ženska, ki je slavila na tej legendarni moški progi v italijanskih Dolomitih. Slovenska smukačica je šele šesta zmagovalka ženskih tekem v Val Gardeni, prva po preizkušnjah, ki so bile pred letošnjo na sporedu v daljnih letih 1975 in 1970.

Val Gardena, ki po 43 letih gosti tekmo ženskega svetovnega pokala, je novo prizorišče zmag najboljše slovenske smučarke, ki je tako dosegla najboljšo slovensko smučarsko uvrstitev v novi sezoni.

Video Ilka v velikem slogu opravila s konkurenco

S srečno štartno številko 13 je na progi Saslong vodila od začetka do konca in z najboljšim časom tekme suvereno na prvem mestu ostala vse do konca. Drugo mesto je osvojila Italijanka Nicole Delago, tretje pa Avstrijka Ramona Siebenhofer. To je bila peta zmaga Ilke Štuhec na smukih za svetovni pokal, kar je največ med Slovenci, in skupno osma v vseh disciplinah.

Foto: Profimedia Ilka Štuhec

Kljub temu, da je bila najhitrejša, pa je prepričana, da ima v svoji vožnji še rezerve: "Še so bili deli, ki bi morali biti še bolj popolni. Še je prostora za napredek, jasno. A tokrat je bilo vse drugo dovolj hitro in je zadostovalo za zmago."

"Na progi sem imela občutek, da gre še nekoliko hitreje kot na treningih. Nekaj so vsekakor smuči. Vem, da je brezpredmetno za trening dati gor popolno namazane smuči, poleg tega na treningu vozim v trening dresu, ki je nekoliko raztegnjen, malo raztrgan, skratka ni optimalen. Za tekmo pa so vse stvari na mestu in se poženem na vso moč," je trike, kako pretentati konkurenco, razkrila Mariborčanka.

"Sama sem načrtovala, da se bo po vrnitvi vse nadaljevalo tam, kjer se je končalo v predlanski sezoni. Ampak roko na srce je to nemogoče. Ravno tako vsi trenirajo, izgubi se tekmovalni ritem, občutek. Zdaj sem si rekla, da je dovolj obremenjevanja in sem preprosto šla smučat in se zabavat. Počutila sem se zelo dobro že vse dni v Val Gardeni in na koncu je sledil tudi ta rezultat, ki sem ga seveda izjemno vesela. A to nikakor ni konec, jutri sledi že nova tekma, na katero se moramo znova dobro pripraviti," se je že ozrla na sredin superveleslalom.

Novost Posebna pošta in naslov za Ilko

"Na začetku sem malo s spoštovanjem gledala na progo, ni mi bilo čisto vseeno. Je bila nova, nekaj čisto novega, treba si je bilo vse pogledati. Že med prvim treningom sem videla, da je v bistvu zelo v redu, da ni nič groznega in da se da napadati in smučati. Vsako vožnjo sem nato poskušala popraviti dele, ki niso bili idealni, tudi danes zjutraj. Linija je bila že čisto super, morala sem ponekod samo še bolj tekmovati. In na tekmi mi je to, kot kaže, uspelo," se je na prvo zmago po vrnitvi v karavano ozrla Štuhčeva.

Kot je dejala, je bila ta tekma "samostojna zgodba in poglavje zase" v tej sezoni. "Na prejšnjih dveh smukih v Lake Louisu in na superveleslalomih sem si zastavila zelo visoke cilje, ki so bili, glede na to, kako dolgo nisem tekmovala, mogoče malo nerealni. Ni mi bilo vseeno in sem se obremenjevala. Tu sem si rekla, da tako ne bo šlo, da to že poznam, da moram ta nahrbtnik odložiti in preprosto smučati," je dejala Štuhčeva, ki je sezono odprla s 6. in 14. mestom na smukih v Lake Louisu, ter 10. in 14. mestom na superveleslalomih v Lake Louisu in St. Moritzu.

O čem, je razmišljala, ko je stala na odru za zmagovalke? "Na zadnje leto, dve, kako se je odvijalo, kaj sem dala skozi. Da je čudovito spet super smučati in stati na najvišji stopnički."

Foto: Profimedia Ilka Štuhec

V Ilko je ves čas verjel njen trener Grega Koštomaj: "Če povem čisto po resnici, sem bil zelo zadovoljen že s prvim treningom. Za vse je bila ena velika neznanka, Ilka je imela še številko ena in brez kakšnih velikih informacij, pa je odlično odpeljala že prvi trening, kar je bil prvi znak, da se tu dobro počuti. Na drugem in tretjem treningu je bilo iskanje tistih rezerv, da najdeš optimalno hitrost na vsakem delu. Ko je bila tekma, je še tista pozitivna trema pomagala, da je bila še bolj odločena, agresivna. Bila je super vožnja, brez napak, na koncu pa rezultat, ki si ga lahko samo želiš."

"Tako Ilki, kot celi ekipi se je odvalil en velik kamen od srca. Bila je velika sreča, nasmejane oči in usta. Potrditev dobrega dela, velikega talenta in vsega kar premore Ilka," je občutke ob pogledu na svojo varovanko na odru za zmagovalke strnil Koštomaj.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.