Šport > Zimski športi
7644 ogledov

Ilka v velikem slogu opravila s konkurenco

Ilka Štuhec Twitter
Alpske smučarke so se merile na smuku, prvem ženskem v Val Gardeni. Ilka Štuhec je prišla do svoje osme zmage na tekmah svetovnega pokala in skupno 14. uvrstitve na oder za zmagovalke.

V Val Gardeni so nadomestili odpadli smuk iz Val d'Isera, organizatorji pa so progo Saslong malce spremenili v primerjavi z moško traso. Slovenska adutinja Ilka Štuhec je na dveh ponedeljkovih trenigih vpisala drugi oziroma šesti čas, na zadnjem torkovem treningu pa je bila osma. Za tekmo si je izbrala številko 13.

Avstrijka Ramona Siebenhofer, ki je bila najhitrejša na dveh od treh treningov, je s številko 7 odlično opravila svojo nalogo tudi na tekmi in prevzela vodstvo z izdatno prednostjo. Avstrijka je vodila tudi ob startu Štuhčeve.

Slovenka je odlično odpeljala zgornji del in prišla do prednosti, v srednjem zadržala dobršen del naskoka, v spodnjem pa spet nekaj dodala ter prevzela vodstvo (-0,51). Njena linija je bila najkrajša, smuči pa najhitrejše. Odlično vožnjo, ki ji je prinesla peto smukaško zmago, je v ciljni areni pospremila z glasnim krikom in visoko dvignjenimi rokami.

Takoj zatem je nastopila Italijanka Nicole Delago in se močno približala Štuhčevi (+0,14). Nobena ostala smučarka ni več posegla v boj za sam vrh in tako so mesta na stopničkah zasedle Štuhčeva, Delagova in Siebenhoferjeva.

Prihod na zmagovalni oder, na najvišje mesto, prvič po poškodbi so zaigrali Zdravljico v njeno čast, je Štuhčeva pospremila čustveno. Osemindvajsetletnica je postala premierna zmagovalka smukov na progi Saslong, ki je za razliko od moške imela manj nevarnih odsekov. Val Gardena je bila v zgodovini že prizorišče ženskih tekem svetovnega pokala leta 1975 in 1970, ko je bilo tu svetovno prvenstvo. Vse zmage in stopničke pred današnjo Val Gardeno je osvojila v šampionski sezoni 2016/17, ko je v St. Moritzu februarja lani osvojila tudi naslov smukaške svetovne prvakinje ter sezono končala še z osvojenima malima kristalnima globusoma, kombinacijskim in kot prva Slovenka smukaškim.

Ilka Štuhec ima na svojem seznamu smukaške zmage v Lake Louisu, drugega in tretjega decembra 2016, ko se je pred dvema letoma začel njen meteorski vzpon na smukaški prestol. Nato je sledil še Val d'Isere 17. decembra 2016 in za konec najboljše sezone še finale v Aspnu 15. marca 2017. Po koncu sezone 2016/17 je imela velika pričakovanja v olimpijski sezoni 2017/18, a se je v njeno športno pot vpletla poškodba kolenskih vezi na slalomskem treningu, zaradi katere je izpustila celotno minulo sezono in ni nastopila na olimpijskih igrah v Pyeongchangu.

Poškodba je le še slab spomin. Sebi je znova dokazala, da zmore in da ni le konkurenčna najboljšim, ampak najboljša. V Val Gardeni so obetali že treningi, na prvem je vpisala drugi čas, nato je bila šesta, na današnjem zadnjem pred tekmo osma. Na treningih ni pokazala vsega, najboljše je pustila za tekmo.

Smučarke so se od začetka sezone svetovnega pokala v hitrih disciplinah dvakrat pomerile v smuku in enkrat v superveleslalomu. Mariborčanka je bila na smukih pred Val Gardeno šesta in 14., v superveleslalomu pa je zasedla 10. mesto.

Lindsey Vonn Borka Šport Vonnova načrtuje vrnitev v belo karavano

Štuhčeva je Sloveniji priborila 81. zmago v svetovnem pokalu, upoštevajoč vse dosežke slovenskih smučarjev in smučark v zgodovini. Gre za skupno deveto slovensko zmago na smukih. Štuhčeva jih ima največ, pet, in je po novem najboljša slovenska smukačica. Tina Maze je pred ero Ilke Štuhec osvojila štiri smukaške zmage v svetovnem pokalu, tekmovalno upokojeni Andrej Jerman jih ima dve, Boštjan Kline, ki prav tako kot Štuhčeva še tekmuje, pa eno.

Štuhčeva se je z osmimi zmagami na drugem mestu večne lestvice najboljših Slovencev v svetovnem pokalu izenačila s slovitim Bojanom Križajem. Na vrhu je Tina Maze s skoraj nedosegljivimi 26 zmagami in 81 uvrstitvami na stopničke. Križaj je v karieri zbral 33 stopničk, Mateja Svet 22, Jure Košir 20, s 14 osvojenimi stopničkami pa nato sledita Štuhčeva in Urška Hrovat. Z zmago je krepko popravila tudi svojo uvrstitev v smukaškem seštevku. Po novem ima 158 točk za drugo mesto v razvrstitvi discipline. Zaostanek za vodilno Nicole Schmidhofer pa znaša 68 točk. V skupnem seštevku je po novem osma z 202 točkama. Vodi Mikaela Shiffrin (689 točk), ki je Val Gardeno izpustila.

Atraktivno prizorišče v Dolomitih bo v sredo gostilo še superveleslalom. Obe tekmi sta bili na sporedu v Val d'Iseru, zaradi pomanjkanja snega je tekmi naknadno prevzela Val Gardena. Pred svetovnim prvenstvom v Aareju, kjer bo Štuhčeva napadala drugi naslov najboljše na svetu v kraljevski disciplini, se bo ženska karavana ustavila še na smukih v St. Antonu, Cortini d'Ampezzo in Garmisch-Partenkirchnu.

Val Gardena, smuk (Ž):

1. Ilka Štuhec (Slo) 1:22,81
2. Nicol Delago (Ita) +0,14
3. Ramona Siebenhofer (Avt) +0,51
4. Jasmine Flury (Švi) +0,87
5. Michaela Wenig (Nem) +0,89
6. Mirjam Puchner (Avt) +0,96
7. Stephanie Venier (Avt) +1,16
8. Kira Weidle (Nem) +1,18
  . Lara Gut-Behrami (Švi) +1,18
10. Nicole Schmidhofer (Avt) +1,20
...

Skupni seštevek smuka (3):

1. Nicole Schmidhofer (Avt) 226 točk
2. Ilka Štuhec (Slo) 158
3. Michelle Gisin (Švi) 153
4. Nicol Delago (Ita) 137
5. Ramona Siebenhofer (Avt) 120
...

Skupni seštevek SP (10):

1. Mikaela Shiffrin (ZDA) 689 točk
2. Michelle Gisin (Švi) 309
3. Nicole Schmidhofer (Avt) 279
4. Ragnhild Mowinckel (Nor) 277
5. Petra Vlhova (Slk) 276
6. Wendy Holdener (Švi) 245
7. Federica Brignone (Ita) 236
8. Ilka Štuhec (Slo) 202
9. Lara Gut-Behrami (Švi) 192
10. Ramona Siebenhofer (Avt) 170
    . Viktoria Rebensburg (Nem) 170
    . Stephanie Venier (Avt) 170
...
48. Meta Hrovat (Slo) 41
51. Maruša Ferk (Slo) 36
...

Komentarjev 4
  • blueone 14:21 18.december 2018.

    Super, Ilka privoščim ti zmago iz vsega srca. Bravooo!!!!

  • Spark 14:12 18.december 2018.

    Bravooooo.....!

  • Lavdan 13:34 18.december 2018.

    Bravo Ilka.