Iranka po kršenju nacionalnih pravil že nazaj v domovini

Foto: Epa
Foto: Epa
Grozi ji odvzem potnega lista in izključitev iz državne reprezentance.
Oglej si celoten članek

Iranska plezalka Elnaz Rekabi, ki je nedavno izginila med azijskim prvenstvom v Seulu, se je v sredo zjutraj vrnila v Teheran, tamkajšnjo tiskovno agencijo Tasnim povzema nemška agencija dpa.

Rekabijeva je dvignila precej prahu v finalu tekmovanja v Seulu, kjer je nastopila brez pokritih las, saj je nošenje tradicionalnih islamskih oblačil, tudi naglavne rute, za članice iranskih reprezentanc v vseh športih obvezno. Po nastopu je nato izginila.

Naključje? S to potezo je iranska plezalka razhudila domovino

A s svojim dejanjem je očitno navdušila tudi ljudi v Iranu, saj slike na socialnih omrežjih pričajo, da so jo številni pričakali na letališču v Teheranu in pozdravili njeno dejanje. Njeno ravnanje v Koreji pa so posamezniki ocenili tudi kot podporo protestom v državi, ki so uperjeni proti vladi.

Po poročanje medijev je Rekabijeva v ponedeljek zapustila hotel, kjer je bivala med prvenstvom. Kaj točno se je dogajalo nato, ni jasno. Pojavili so se namigi, da so tekmovalki odvzeli potni list in telefon, kar pa so na iranskem veleposlaništvu v Seulu odločno zanikali.

Po poročanju agencije Tasnim, ki velja za vestnega prenašala vladnih novic, se je tekmovalka opravičila, da je gologlava nastopila v Seulu in dodala, da se je to zgodilo nenamerno. Opravičila se je tudi vsem tistim, ki so bili zaradi njenega izginotja v skrbeh.

Kritiki sistema pa opozarjajo, da so tovrstna opravičila lahko tudi izsiljena, saj iranske oblasti stalno izvajajo pritisk na državljane. Nekateri mediji poročajo, da je bil ob nastopu in kasnejšem izginotju tekmovalke v Iranu nato priprt njen brat.

Protesti v Iranu se ponavljajo že več kot mesec dni. Solidarnost s protestniki pa so v tem obdobju izrazili že številni športniki.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.