Šport
465 ogledov

S to potezo je iranska plezalka razhudila domovino

Elnaz Rekabi Profimedia
Iranska športna plezalka Elnaz Rekabi se je znašla v središču medijske pozornosti po nastopu na tekmovanju v Seulu. 33-letna Iranka je konec minulega tedna na azijskem prvenstvu nastopila brez hidžaba, ki je zapovedan po strogih pravilih oblačenja v njeni državi. Nekateri potezo povezujejo s protesti v Iranu, sama pa to zanika.

Po odmevni potezi Rekabijeve je narasla skrb glede odziva iranskih oblasti ob njeni vrnitvi v domovino, saj so številni njeno odločitev razumeli kot izkaz solidarnosti in podporo iranskim ženskam, ki že več tednov protestirajo proti strogi politiki oblačenja v njihovi državi in zatiranjem žensk, danes poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Skrb je še toliko večja zaradi svežega spomina na tragično smrt 22-letne Mahse Amini pred mesecem dni, ko so jo zavoljo domnevno nepravilnega nošenja hidžaba najprej pridržali v iranskem zaporu, kjer je nato v nejasnih okoliščinah tudi umrla.

Ravno smrt Aminijeve je v Iranu sprožila množične proteste v katerih je življenje izgubilo že več kot sto ljudi, dodaja AFP.

Elnaz Rekabi se je v svojem prvem komentarju po nedeljskem dogodku na Instagramu najprej opravičila za zaskrbljenost javnosti in vztrajala, da je bil njen videz na tekmi v Seulu splet naključij. V začetni disciplini balvanskega plezanja je nosila tradicionalno pokrivalo za glavo, v nadaljevanju tekme pa le naglavni trak.

"Zaradi hitenja in nepričakovano hitrega poziva naj začnem s tekmovanjem, mi je hidžab pomotoma padel z glave," je zapisala Rakabijeva in dodala, da je skupaj z iransko reprezentanco že na poti v domovino, je še poročala AFP.

Številni mediji so medtem zapisali, da je Rekabijeva skupaj z iransko reprezentanco v ponedeljek dopoldne zapustila hotel, nato pa se je za njo izgubila vsaka sled. Po navedbah medijev so iranski plezalki zasegli potni list in mobilni telefon, v javnosti so se pojavile govorice o njeni aretaciji, kar pa je iransko veleposlaništvo v Seulu odločno zanikalo.

"Elnaz Rekabi in iranska reprezentanca bo v torek odpotovala v Teheran, kot je bilo tudi načrtovano," so v zvezi s tem zapisali na iranskem veleposlaništvu.

Na dogajanje se je odzvala tudi krovna organizacija športnega plezanja IFSC. "Z Elnaz Rekabi in vodstvom plezalne zveze Irana smo navezali stike in skušamo ugotoviti vsa dejstva. Kolikor razumemo, je Elnaz Rekabi že na poti v Iran, vse nadaljnje dogodke pa bomo podrobno spremljali tudi po njenem prihodu v domovino," so sporočili iz mednarodne plezalne zveze.

Ob tem so na zvezi zapisali, da je varnost športnikov njihova glavna skrb. "Mednarodna plezalna zveza pa tudi v celoti podpira pravico športnikov do izražanja svobode govora," so še dodali.

Poznavalci razmer v Iranu predvidevajo, da bodo Elnaz Rekabi po vrnitvi v domovino izključili iz plezalne reprezentance in ji odvzeli potni list. Podobno usodo so zaradi svoje podpore protestom in določenih zapisov na Instagramu v odzivu na smrt Mahse Amini že doživeli nekdanji velikani iranskega športa, med njimi je bil tudi bržkone najbolj znan iranski nogometaš vseh časov Ali Daei.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.