Islandci "zamrznjeni" na -27

Foto: EPA Slovenci so imeli proti Islandcem nekaj težav le v prvi četrtini.
Foto: EPA Slovenci so imeli proti Islandcem nekaj težav le v prvi četrtini.
Izbrana vrsta Slovenije je v tekmi četrtega kola skupine A letošnjega EuroBasketa brez težav premagala Islandijo.
Oglej si celoten članek

Košarkarji Slovenije so na evropskem prvenstvu zabeležili četrto zaporedno zmago. Pričakovano so premagali Islandijo s 102:75 in tako zabeležili drugo najvišjo zmago Slovenije na evropskih prvenstvih.

Kljub stoodstotnem izkupičku Slovenija še nima zagotovljenega najmanj drugega mesta v skupini. O svoji usodi v prvem delu tekmovanja - nadaljevanje v Istanbulu ima že zagotovljeno - bo odločala v sredo ob 13.45 na zadnji tekmi proti Franciji. Danes sta v Helsinkih na sporedu še dvoboja Poljska - Francija in Finska - Grčija.

Slovenija je z lahkoto upravičila vlogo favorita in za dve točki presegla drugo najvišjo zmago na evropskih prvenstvih, ki so jo dosegli izbranci Jureta Zdovca na Poljskem 2009, ko so Litvo premagali s 23 točkami razlike. Rekorder ostaja Aleš Pipan z evropskega prvenstva 2007 v Španiji, kjer je Slovenija ugnala Nemčijo s 77:47.

Je pa zato sedanja reprezentanca prvič v zgodovini na velikih tekmovanjih, se pravi trinajstih evropskih prvenstvih in treh svetovnih, dosegla stotico. Koš za 100:70 je v 37. minuti zabil Jaka Blažič.

Eurobasket 2017 Drama na tekmi med Hrvati in Črnogorci

Tesno le na začetku

Čeprav so Islandci držali ravnotežje na semaforju celih trinajst minut (29:29), vprašanja o zmagovalcu ni bilo od samega začetka. Razlika v kakovosti je bila namreč tako velika, da so lahko slovenski košarkarji igrali na pol rekreativno obrambo in si v prvem polčasu privoščili 43 točk. Manj so nam jih na tem prvenstvu v prvem delu zabili tako Finci kot Grki, za Islandce, ki drugič nastopajo na eurobasketih in še vedno čakajo premierno zmago, pa je bil to rekord v Helsinkih.

Selektor Igor Kokoškov je priložnost za igro ponudil enajstim igralcem (zaradi selektorjevih taktičnih zamisli je obsedel le Aleksej Nikolić), kljub visoki razliki pa sta tudi v zadnji četrtini igrala tako Goran Dragić kot Luka Dončić. Selektor ju namreč po dnevu premora ni želel preveč 'ohladiti' oziroma prekiniti ritma nastopov pred zadnjo tekmo predtekmovanja proti Franciji v sredo ob 13.45, ki bo odločala o prvem mestu v skupini A.

Dragić je na koncu za dobrih pet točk zaostal za svojim povprečjem v Helsinkih (26,3 točke), s katerim je bil po treh krogih prvi strelec prvenstva. Igral je skoraj 27 minut in ob metu iz igre 6:10 zbral še po štiri skoke in podaje.

Še štirje igralci so imeli dvomestne številke; Jaka Blažič je končal pri 15 točkah ob metu 7:9, Klemen Prepelič je dosegel 14 točk (trojke 4:7), eno manj je v 26 minutah na parketu prispeval Luka Dončić (7 skokov, 3 podaje), enajst pa jih je zbral Edo Murić (6 skokov).

EuroBasket 2017 Cigareta "vredna" 1000 evrov

EuroBasket (skupina A), 4. kolo:

Islandija - Slovenija 75:102 (25:23, 18:37, 16:21, 16:21)
Hermansson 18; Dragić 21 (4 as), Blažič 15, Preprelič 14, Dončić 13 (7 sk).

Ob 15.30:
Poljska - Francija

Ob 19.00:
Grčija - Finska

LESTVICA:
1. Slovenija 8 točk (+1)
2. Francija 5
3. Finska 5
4. Poljska 4
5. Grčija 4
6. Islandija 4 (+1)

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.