Ivica prižgal meglenke, Mitja 10.

Foto: EPA
Foto: EPA
Ivica Kostelić je v snežnem, meglenem in z reflektorji osvetljenem Flachauu ubranil prednost iz prve vožnje in dobil slalomsko preizkušnjo. Hrvaški smučar je za sedem stotink prehitel Šveda Andreja Myhrerja, za devet pa Italijana Cristiana Devilla. Mitja Valenčič je bil na koncu deseti.
Oglej si celoten članek

"Po Alta Badii, ko sem za 13 stotink zgrešil zmagovalni oder, sem bil zelo nesrečen. Vendar pa mi je moj stari prijatelj dejal, da se lahko kolo sreče kaj kmalu obrne, enkrat si dol, enkrat si gor, danes sem znova gor," je bil osvojene že 20 zmage v svetovnem pokalu vesel Ivica Kostelić, ki je v letošnji sezoni vpisal drugo zmago, obe je dosegel v slalomu.

Slalom je potekal ob sneženju, vendar pa vremenske težave najboljšim niso predstavljale večjih težav. Slalom se je ponesrečil Avstrijcu Marcelu Hirscherju, ki je kljub odstopu v drugi vožnji še vedno ohranil mesto vodilnega v skupnem seštevku. Hrvat Kostelić pa je prehitel Hirscherja in prevzel vodstvo v slalomskem seštevku.

Medtem ko je na ženskem slalomu v torek že tretjič v sezoni z zmago zablestela domača zvezdnica Marlies Schild, pa so Avstrijci ostali brez stopničk pred domačimi navijači. Kostelić je bil najhitrejši še na prvi progi, Italijan Cristian Deville pa je bil tretji. Avstrijcu Manfredu Prangerju, drugouvrščenemu v prvi vožnji, se je napad na vrh ponesrečil in je kot najvišje uvrščeni Avstrijec zasedel peto mesto (+0,45).

Valenčič, ki sicer še vedno lovi svoje prve stopničke na tekmah najvišje ravni, je zelo dobro odprl novo sezono s petim mestom na slalomu onstran velike luže v Beaver Creeku. Po vrnitvi v Evropo je v Alta Badii dobro opravil s prvo progo, zato pa se mu je v celoti ponesrečila druga vožnja ter je zasedel skromno 27. mesto. V Flachauu je bil znova edini Slovenec v slalomskem finalu ter ubranil deseti čas iz prve vožnje. Valenčič se je v slalomskem seštevku zavihtel na deveto mesto. Kot najvišje uvrščeni Slovenec po 12 tekmah pa je 37. s 75 točkami. Tako dobrega starta še ni imel v sezono.

"Bili so kar zahtevni pogoji, saj je padlo ogromno novega, vlažnega snega, zato je bila proga kar razrita. Sama postavitev je bila dosti hitra, kar mi je ustrezalo. Sem pa naredil tudi nekaj napak, ki jih bom poskusil odpraviti do naslednje tekme. Če mi bo to uspelo, bom lahko prišel še višje. Slalomski vrh je sicer zelo širok, konkurenca je zelo huda in smo kar dosti izenačeni. Če nisi stoodstotno pripravljen oziroma pri stvari, si lahko hitro daleč, daleč zadaj ...," je po novi uvrstitvi med deset najboljših dejal Valenčič.

"Sijajen začetek v sezono. Po eni strani smo to pričakovali, je že toliko zrel tekmovalec, da ve, kaj mora narediti na tekmi, kako tekmovati, da je konkurenca neizprosna, toliko znanja ima v sebi, da zna to zdaj že izkoriščati, upam, da bo tako šlo tudi v naprej. Sposoben je še več, vsekakor bo vsako naslednjo tekmo napadal na polno in skušal doseči še boljše rezultate. Naslednja slalomska postaja je Zagreb in potem sledi sklop slalomov Adelboden, Wengen, Kitzbühel, Schladming. Upam, da bomo zadržali formo, ki jo ima, ter skozi treninge še kaj izboljšali, nadejam se dobrih rezultatov še naprej," je bil zadovoljen trener slovenske ekipe za tehnični disciplini Marko Jurjec.

Med trideseterico najboljših se na svojem drugem letošnjem startu v svetovnem pokalu ni prebil Matic Skube (+2,76; 38. mesto). Povratnik na veliko sceno Bernard Vajdič (+3,83; 51. mesto), ki v novi sezoni trenira sam in uradno nima statusa v reprezentanci, si je start v Flachauu priboril z zmago na tekmi severnoameriškega pokala v kanadski Panorami. Kljub veliki želji pa s startno številko pri repu razpredelnice ni imel pravih možnosti, tako kot Skube pred njim je ostal brez finalne vožnje. Do konca leta bodo na sporedu še moški smuk v Bormiu in ženski slalom in veleslalom v Lienzu.

Svetovni pokal, slalom (M), rezultati:

1. Ivica Kostelić (Hrv) 1:48,94 sekunde
2. Andre Myhrer (Šve) +0,07
3. Cristian Deville (Ita) +0,09
4. Felix Neureuther (Nem) +0,31
5. Manfred Pranger (Avt) +0,45
6. Patrick Thaler (Ita) +0,89
7. Jean-Baptiste Grange (Fra) +1,08
8. Jens Byggmark (Šve) +1,14
9. Mario Matt (Avt) +1,52
10. Mitja Valenčič (Slo) +1,57
...
38. Matic Skube +2,76

51. Bernard Vajdič +3,83

Skupno (po 12 tekmah):

1. Marcel Hirscher (Avt) 425 točk
2. Aksel Lund Svindal (Nor) 416
3. Ted Ligety (ZDA) 385
4. Beat Feuz (Švi) 360
5. Ivica Kostelić (Hrv) 329
6. Hannes Reichelt (Avt) 310
7. Bode Miller (ZDA) 298
8. Didier Cuche (Švi) 280
9. Kjetil Jansrud (Nor) 272
10. Fritz Dopfer (Nem) 203
...
37. Mitja Valenčič (Slo) 75
76. Gašper Markič (Slo) 23
90. Rok Perko (Slo) 15

Slalom (po treh tekmah):

1. Ivica Kostelić (Hrv) 245 točk
2. Cristian Deville (Ita) 180
3. Andre Myhrer (Šve) 170
4. Marcel Hirscher (Avt) 160
5. Felix Neureuther (Nem) 136
6. Patrick Thaler (Ita) 112
7. Manfred Pranger (Avt) 103
8. Giuliano Razzoli (Ita) 85
9. Mitja Valenčič (Slo) 75
10. Stefano Gross (Ita) 64
...

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.