Jumbo-Visma že slavila zmago, nato doživela šok

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
David Gaudu (Groupama FDJ) je na ciljni črti prehitel Wouta van Aerta (Jumbo-Visma) in dobil 3. etapo Kriterija Dauphine, medtem ko se je Belgijec moral zadovoljiti z rumeno majico vodilnega.
Oglej si celoten članek

3. etapa prestižne etapne dirke Kriterij Dauphine od Saint-Pauliena do Chastreix-Sancyja je postregla z zelo zanimivim zaključkom, potem ko je zaključni sprint na klanec dobil David Gaudu, kljub temu da je Belgijec Wout van Aert že zmagoslavno dvignil roke v zrak, a pri tem ni bil pozoren na Francoza, ki ga je na ciljni črti prehitel po njegovi desni strani.

169 kilometrov dolgo etapo z vmesnima vzponoma tretje in četrte kategorije ter zaključnim druge kategorije je na koncu odločil sprint precej razredčene skupine, iz katere ja kar 27 najmočnejših kolesarjev prišlo v cilj v času zmagovalca. Zmagal je domačin Gaudu, medtem ko se van Aert lahko potolaži vsaj z prevzemom rumene majice.

Foto: Profimedia Kriterij Dauphine

Na tretjem mestu je etapo končal Victor Lafay (Cofidis), medtem ko kolesarja Jumbo-Visme ter glavna favorita dirke Primož Roglič in Jonas Vingegaard tokrat nista smela poizkušati zmagati, temveč pripraviti čim boljše izhodišče van Aertu, tako da sta se na koncu zadovoljila z 12. in 27 mestom, a sta oba končala z enakim časom kot zmagovalec.

Nosilec rumene majice in zmagovalec druge etape Alexis Vuillermoz (TotalEnergies) je etapo končal z 59 sekundami zaostanka na 43. mestu in je tako prepustil majico vodilnega van Aertu, ki ima 6 sekund prednosti pred Gaudujem in 12 pred Lafayem. Kar 23 kolesarjev, med katerimi je tudi Roglič, pa za Belgijcem zaostaja 16 sekund.

Foto: Profimedia Kriterij Dauphine

Prvo etapo s ciljem na klancu letošnje dirke, kjer smo dočakali prvi manjši spopad favoritov, je sicer zaznamoval pobeg šesterice kolesarjev. Kmalu po startu so se v ospredje podali Sebastian Schönberger, Omer Goldstein, Jonas Wilsly in Thomas Champion, a je Goldstein takoj omagal.

Po približno uri dirkanja se je v ospredje skupaj s svojima moštvenima kolegoma Alexisom Gougeardom in Miguelom Heidemannom podal še lastnik pikčaste majice za najboljšega hribolazca Pierre Rolland. Po približno 20 kilometrih lova jim je uspelo priključiti vodilni trojici.

Foto: Profimedia Kriterij Dauphine

Gougeard in Heidemann sta kmalu plačala za vse napore in prva popustila znotraj zadnjih 60 kilometrov, Champion je omagal približno 45 kilometrov pred ciljem, medtem ko so preostali trije ubežnike podpisali kapitulacijo na zaključnem vzponu.

Jumbo-Visma je narekovala tempo v ospredju, ko pa je napadel Tsgabu Grmay, priključek počasi izgubi Vuillermoz, medtem ko se na čelo glavnine postavi Vingegaard. Ko nekoliko popusti van Aert, se Danec vrne po svojega kapetana, medtem pa napade Ben O'Connor, a je tudi njegov napad kilometer pred ciljem neuspešen.

Nato pa sledi napad Rogliča, ki pa se na čelu glavnine praktično ustavi in močno upočasni tempo glavnine ter s tem ponudi priložnost Vingegaardu da pripelje van Aerta znova v ospredje.

Vse se je nato odvilo po načrtih Nizozemcev, saj Vingegaard in Roglič za konec še pripravita odličen položaj za sprint van Aertu, ki se zapodi proti zmagi in že zmagoslavno dvigne roke v zrak...

Nato pa zgolj nemočno opazi, kako ga v zadnjem metru prehiti Gaudu in mu pred nosom odpelje novo zmago. Belgijec pa se lahko potolaži vsaj z rumeno majico.

"Sram me je. Ekipa je ves dan trdo delala, na koncu pa sem vse pokvaril. Prepozno sem videl, da je Gaudu na moje desni strani hiter. Mislil sem, da bom zmagal, a sem takoj dojel, da sem izgubil. Upam, da bom napako popravil jutri. Verjamem, da imam noge tudi za zmago v kronometru," je bil razočaran, a hkrati optimističen Van Aert.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.