Junak s ponudbo Slovencema, nato se je orosilo marsikatero oko

Foto: Twitter Mathieu van der Poel
"Lahko si predstavljam, da bi bil ponosen."
Oglej si celoten članek

Druga etapa dirke po Franciji je poskrbela za lepo zgodbo. Ekipa Alpecin - Fenix je sicer že v prvi etapi s posebnimi dresi počastila nekdanjega kolesarskega asa Raymonda Poulidorja. Ta kljub temu da nikoli ni osvojil francoske pentlje, sodi med največje francoske šampione vseh časov.

Bil je bolj priljubljen od serijskih zmagovalcev, kot 'večno drugi' pa je kar osemkrat stopil na oder za zmagovalce v skupni razvrstitvi Toura. Trikrat je bil drugi, petkrat tretji, slednje mu je uspelo tudi pri starosti 40 let. Imel je smolo, da je kolesaril v času 'Kanibala' Eddyja Merckxa in rojaka Jacquesa Anquetila, od velikih tritedenskih dirk pa je leta 1964 osvojil Vuelto. Od petih spomenikov kolesarstva je leta 1961 slavil na enodnevni klasični dirki Milan - San Remo.

"Večno drugi" Umrl kolesarski zvezdnik

Moštvo Alpecin - Fenix ima na tokratni izvedbi posebno povezavo s slavnim 'Pou-Poujem', ki je umrl pred letom in pol. Njegov vnuk Mathieu van der Poel je v posebnem dresu omenjene ekipe, barve so bile enake kot na nekdanjem dresu njegovega starega očeta, že v prvi etapi načrtoval etapni uspeh, a mu to ni uspelo. Razočaranje je bilo veliko.

A kar van der Poelu ni uspelo v prvo, mu je v drugo. Z dvema pogumnima napadoma ob dvakratnem vzponu na sloviti Mur-de-Bretagne si je prikolesaril etapno zmago. 

Ob tem je 26-letnik nabral še toliko bonus sekund, da je prišel do rumene majice. Podvig, ki priljubljenemu Poulidorju začuda ni uspel nikoli. Mladega Nizozemca so po zmagi premagala čustva, ob njegovih solzah pa se je orosilo še marsikatero oko ljubiteljev kolesarstva.

"Ta rumena majica na ramenih mi pomeni vse. Na žalost mojega dedka ni več med nami, ampak vseeno si lahko predstavljam, da bi bil zelo ponosen na svojega vnuka," je po zmagi sicer v solzah dejal van der Poel. 

Da bo njegov vnuk velik šampion, je bil Poulidor sicer prepričan že pred leti, ko je takrat Mathiejuja pripeljal s seboj na dirko po Franciji in ga predstavljal ljudem. "To je moj mali fenomen. Morda bo v prihodnosti tudi osvojil Tour. Je trikratni svetovni prvak," je vidno ponosen razlagal Pou-Pou.

Van der Poel ima sicer prave kolesarske gene. Poulidorjeva hči Corinne se je namreč poročila z nizozemskim asom Adrijem van der Poelom, ki je na primer od 'spomenikov' zmagal na dirki po Flandriji (1986) in na preizkušnji Liege - Bastogne - Liege (1988). Adri in Mathieu sta sicer včeraj postala tudi prvi oče in sin, ki se lahko pohvalita z nošenjem rumene majice na Touru.

Zanimiv pripetljaj ob uspehu Mathieuja je sicer razkril tudi slovenski as Tadej Pogačar, ki je v etapi osvojil drugo mesto, tretji pa je bil Primož Roglič. "Bil sem presenečen, ko sem videl, da je Mathieu napadel že na prvem vzponu, čeprav se je pred etapo šalil z mano, da bi morali mi trije (Pogačar, Roglič, van der Poel; op.p.) skupaj napasti tekmece. Sem pa zadovoljen tudi z drugim mestom in s tem, kjer se trenutno nahajam in kako za zdaj izgleda moja dirka po Franciji," je dejal branilec lovorike.

Tour Slovenca sta se gledala in izpustila Nizozemca do posebne zmage

Slovenca sta na koncu etape sicer morda celo nekoliko preveč pozornosti posvečala eden drugemu, nihče od njiju se ni pognal za van der Poelom, ko je ta 'skočil' 700 metrov pred ciljem. Nizozemec sicer prave grožnje v boju za skupno zmago ne predstavlja.

Foto: Epa Tadej Pogačar, Mathieu van der Poel

Foto: Epa Mathieu van der Poel

Foto: Epa Tadej Pogačar, Primož Roglič

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.