Šport
1516 ogledov

Umrl kolesarski zvezdnik

Raymond Poulidor
1/5
Profimedia
Kolesarski svet žaluje.

Po mesecu dni, ki jih je preživel v bolnišnici, je umrl nekdanji uspešni kolesar Raymond Poulidor. Priljubljeni zvezdnik z nadimkom Pou-Pou je umrl v 84. letu starosti.

Čeprav je kolesaril v obdobju dveh najboljših kolesarjev vseh časov, gre za Jacquesa Anquetila in Eddyja Merckxa, je dosegel nekaj izjemnih uspehov. Dirko po Franciji je trikrat končal kot drugi v skupni razvrstitvi, petkrat pa je bil peti, vključno z nastopom pri 40. letih. Kot edini se je osemkrat uvrstil na zmagovalni oder Toura. S stausom 'večno drugega' je postal ljubljenec kolesarskega občinstva, v Franciji je imel več privržencev kot šampion Anquetil.

kolo V bolnišnici Šport Najboljši kolesar vseh časov grdo padel in si poškodoval glavo

"Več kot sem imel smole, bolj me je občinstvo ljubilo in več denarja sem zaslužil," se je svoje slave spominjal Poulidor. Raziskava, ki so jo opravili po koncu njegove športne poti, je pokazala, da je bilo leta 1974 v Franciji objavljenih več kot 4.000 časopisnih člankov o njem. Gre za številko, ki se ji ni nihče niti približal.

Raymond Poulidor | Avtor: Profimedia Profimedia

Znan je tudi kot prvi kolesar, ki so ga testirali na Touru. Leta 1966 so preiskovalci obiskali kolesarje v Bordeauxu. A o njihovem prihodu se je že prej razvedelo, veliko kolesarjev je zato zapustilo svoje hotele. Prvi, ki so ga preiskovalci našli, je bil prav Poulidor. Nekateri drugi so test zavrnili.

Naslednji dan so kolesarji med etapo sestopili s koles in protestirali. Kar nekaj opazk je poletelo tudi proti doktorju dirke Pierru Dumasu, peščica je celo zahtevala, da testirajo tudi njega in naj ugotovijo, če je pil vino, ali vzel aspirin in si tako olajšal svoje delo. Kritik je bil deležen tudi Poulidor, ker je pristal na testiranje. Pou-Pou je obtožbe zavračal, pri protestu, med aktivnejšimi je bil tudi Anquetil, pa ni aktivno sodeloval. Ker ni nasprotoval pregledom, je to vplivalo na njegove odnose znotraj karavane. "Po tem dogodku mi v pelotonu ni nihče delal uslug," je dejal Poulidor, ki je sicer osvojil eno veliko tritedensko dirko, leta 1964 je zmagal na Vuelti.

Na Touru je dobil sedem posamičnih etap, pohvalil pa se je lahko tudi z zmagama na enodnevnih dirkah Milano - San Remo in Valonski puščici.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice