Južnoameriški prvaki povozili evropske

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Nogometaši Argentine so zmagovalci prestižnega obračuna z Italijo.
Oglej si celoten članek

Nogometaši Argentine so zmagovalci prestižnega obračuna med prvakoma Evrope in Južne Amerike. Danes so v tekmi, ki so jo poimenovali Finalissima, v Londonu premagali Italijo s 3:0 (2:0).

Nogometni zvezdi Evrope (Uefa) in Južne Amerike (Conmebol) sta s tem dvobojem obudili kar 29 let dolgo prekinjeno tradicijo medsebojnih obračunov prvakov obeh celin. V novi izdaji sta se pomerila zadnja prvaka, Argentina, ki je proti Braziliji dobila Copo Americo leta 2021, in Italija, ki je prav tako lani slavila na Euru z imenom 2020.

Pri Italiji je s simboličnim slovesom od reprezentančnega dresa na istem prizorišču, kjer je njegova ekipa dosegla zadnji uspeh (finale EP, kjer je Italija po enajstmetrovkah premagala Anglijo, je bil lani na Wembleyju) z odigranim prvim polčasom, kar je bil njegov 117. nastop, izstopal tudi Giorgio Chiellini.

Foto: Epa Giorgio Chiellini

A italijanski tekmeci se niso ozirali na čustveno plat tekme za Chiellinja; za vodstvo je v 28. minuti poskrbel Lautaro Martinez, vodstvo modro-belih je v sodnikovem dodatku prvega dela povišal Angel Di Maria.

V nadaljevanju Italija pred več kot 87.000 navijači ni popravila vtisa iz prvega polčasa, Argentina je bila precej boljši tekmec in ni dovolila priložnosti za znižanje izida. V izdihljajih tekme pa je Paulo Dybala po podaji prvega zvezdnika južnoameriške zasedbe Lionela Messija postavil še piko na i za končno visoko zmago s 3:0.

Do današnje tekme sta evropski in južnoameriški prvak igrala dva podobna dvoboja. Leta 1985 je Francija v Parizu premagal Urugvaj z 2:0, leta 1993 pa Argentina v Mar del Plati po enajstmetrovkah Dansko.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.