Katanec: "Morda moj najtežji teden"

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Srečko Katanec bo moral na svojo prvo zmago po povratku na slovensko klop počakati vsaj do junija, potem ko je Islandija njegovi slovenski reprezentanci v Stožicah zadala nov poraz, ki je dokončno ugasnil upe po uvrstitvi na svetovno prvenstvo. Slovenski selektor je pohvalil varovance in obljubil, da bodo z glavami prisotni do zadnje tekme.
Oglej si celoten članek

"Prvi vtisi? Nič posebnega. (smeh) Nič posebnega. Točk ni. Na koncu koncev za vas in za statistiko najbolj pomembno, če hočeš kam iti. Fantom sem rekel hvala za te dni, ki so jih oddelali, tekmo so oddelali. Nogomet je pa takšen - da če imaš igralca, ki 'šutne' s 30 metrov v 90 ... Je to to!" je po drugem porazu po povratku na slovensko klop povedal Srečko Katanec.

"Poglejte, dejansko - mogoče v svoji karieri še nisem imel težjega tedna za sestaviti nekakšen mozaik, kot pred to tekmo proti Islandiji. Fantje so oddelali, mislim, da smo bili boljši, kar na koncu koncev vam nič ne pomeni, meni pa pomeni. Tako da ... Je pa rezultat seveda negativen in od tega ne bežim. Tako pač je, kruto. Zdaj v kakšne detajle več ne bi šel, ker nočem niti jokati niti stokati ..."

O posledicah negativnega rezultata

Ne, sem rekel, da nič ne prinese za seboj. Absolutno ne. Niti bo kdo zaradi njega odšel, niti bo kdo zaradi tega vrgel puške v koruzo. Ta rezultat je negativen, ostajamo na treh točkah, a jaz pravim, da moraš imeti neko določeno kvaliteto, da se uvrstiš na nek določen turnir, naj bo to evropsko ali svetovno prvenstvo. Mi v tem trenutku smo takšni kot smo, ampak izgubiti tekmo, ko nasprotnik ni boljši, takrat mi je žal. Žal mi je zaradi fantov, ker so z glavami še vedno prisotni in tudi bodo vse do takrat, ko bom jaz tukaj. Vsi tisti, ki bodo šli na igrišče, bodo z glavami prisotni pa tudi, če bo to zadnja tekma. Bomo pa nek nasprotnik, ki bo nekomu mogoče pokvaril račune. Ker igralo se bo z agresivnostjo, kot se je danes, pošteno, do konca in vedno na zmago, kot vedno delamo. Zdaj ali kdo bo ali ne bo - to absolutno ni vprašanje. Jaz mislim, da bomo vsi. Tudi danes se je videlo, da rabimo igralce, ki jih prej ni bilo. Zdaj se vidi, da je morda škoda, ker nekaterih ni bilo, ampak to že ni moje. Jaz se le obnašam tako, kot mi pamet v določenem trenutku veli.

O tem, zakaj žoga ni hotela v gol

Saj pravim - še enkrat bom rekel. Dejansko mi je žal fantov. Mene na koncu koncev niti ne toliko, ker mene vi lahko "nagazite" tako ali pa drugače. Rezultata ni, statistika se bo pisala, meni je pa žal zaradi fantov, ker si dejansko želijo. Dejansko si želijo, ni nobene apatije znotraj ekipe, fantje delajo profesionalno, in to kljub temu, da je to že ne vem katera tekma, ki jo je Slovenija izgubila. Ampak to se znotraj slačilnice in ekipe ne pozna, absolutno. Je tako, kot da smo jih zmagali pet zaporedoma. Zakaj pa gre tako gor in dol ... Ne vem, v življenju že mora biti tako ... Da bodo prišli boljši časi.

O težavah pri obračanju krivilje navzgor

Seveda je težko, absolutno. Ni lahko, ampak igra kaže, da bo slej kot prej mogoče tudi nam kakšna žoga mogoče padla ali "zalutala" tja, kamor mora. Če so stvari narejene kvalitetno ... Njihov vratar, če gremo direktno na danes, je bil na nivoju, ni kaj. Zdaj tudi jaz ne morem s klopi dobro videti kaj in kako, ampak tako je, poglejte. Nobene apatije ne bo, delali bomo naprej.

O morebitnem rdečem kartonu po prekršku nad Novakovićem

Videl sem še marsikaj drugega, ta karton in ... Poglejte - morda sem malce mlajši od trenerja Islandije, ampak jaz sem videl tudi kaj drugega. Ne bom jokal o sodniku, ker rdečega kartona ni bilo, sodniki pa se potem ščitijo med sabo - četrti je rekel, da to absolutno ni izključitev, ker to ni bila čista "šansa" za gol. Potem ne vem, kaj je čista "šansa", če gre sam proti golu. Jaz to ne vem. Potem je bolje, da se usedeš in gledaš tekmo. So pa bili določeni prekrški, ki niso bili dosojeni. Mogoče tudi jaz nisem dobro videl, to je po tekmi govoriti čisto "brezveze".

O fizični pripravljenosti svojih nogometašev

Jaz mislim, da je (dobra, op. a.), seveda. Na koncu vemo, kakšni smo. Določeni so po mojem dali še več, kot so objektivno imeli pred samo tekmo. (Valter) Birsa cel teden dejansko ni treniral in dal vse od sebe. Igralci zame od (Reneja) Krhina naprej, ker veliko fantov po klubih ne igra absolutno nič, so odigrali zelo solidno ... Pa še kdo drug. Mislim, da so imeli fizično večji problem Islandci, vsaj tako sem jaz videl.

O spremembah v igri in izostanku rezultata

Upajmo, da pride. (smeh) Meni je bistveno, da imam skupino fantov, ki si to želi, in da so z glavami prisotni. Videl sem že stvari, ko določeni niso bili z glavami pri stvari. V prihodnosti si seveda želim - moje delo je nadgradnja dela v klubih. Jaz bi rad, da naše fante, denimo (Harisa) Vučkića v Angliji, ko grem gledati tekmo, vidim, da igra in zabija. In je to to. Potem vem, kam z njim. Verjetno je lepo (Gylfija) Sigurdssona na televiziji gledati vsak teden po trikrat kako igra za Tottenham. Govorim čisto iz trenerskega vidika. Upam, da ti fantje, ki grejo v tujino, tam ne le gledajo, ampak se tudi razvijajo, saj to je bistvo. Saj vidite, kakšen je to nivo - to je višje od lig, saj sem pridejo reprezentanti z določeno kvaliteto in Sigurdsson je to danes pokazal. Treba mu je le česitati za gol, ki ga je dal danes.

Primerjava napredka s tekmo proti Bosni in Hercegovini

Poglejte, mi smo bili v primerjavi z Bosno veliko bolj agresivni, bolje smo stali na sredini igrišča, absolutno, dovolili pa smo tudi manj "šans". Prvi gol niti ni bil "šansa", to je bil prosti strel. Iz tega vidika vidim napredek. Plus to, da smo si spet ustvarili kar nekaj priložnosti, ampak tako je. Ne moremo ga dati.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • 08:14 23. Marec 2013.

    In potem spodaj nekaj tipičnih slovenceljskih komentarjev kavč selektorjev, stavim da žoge ne znate niti brcnit. Če pa povzamem tekmo, …

  • 00:35 23. Marec 2013.

    Ko sem pisal ob izboru Katanca, da ne bo nič drugače, so me nekateri popljuvali do kosti. Prvič on ni …

  • 00:27 23. Marec 2013.

    Na stadionu, ki je bil zgrajen s "krvavimi" rokami, ne more biti sreče. Ta stadion je zaradi tega zaklet in …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.