"Ko me vprašajo po poklicu, skrivam, da sem smučarski skakalec"

Foto: Twitter
Foto: Reševalni pas/Twitter
Vzhajajoča zvezda smučarskih skokov se, kot kaže, sramuje svojega poklica.
Oglej si celoten članek

Samo še nekaj dni nas loči od začetka nove sezone smučarskih skokov. Otvoritvnea preizkušnja bo 5. novembra v poljski Wisli, kjer se bodo tekmovalci prvič v več kot 40-letni zgodovini svetovnega pokala merili na ledeni smučini in plastičnem doskočišču.

Na Poljskem se bo za krstne točke med skakalno elito potegoval tudi 21-letni Japonec Ren Nikaido. Obetavni mladi skakalec se v prihajajoče tekmovalno obdboje podaja na krilih zmage na tekmi poletnega državnega prvenstva v Hakubi, kjer je na srednji napravi ugnal celo najboljšega skakalca lanske zime Ryoyuja Kobayashija.

Foto: Twitter Pred tem je 21-letnik pokrbel za odmevem zapis na twitterju, v katerem je namignil, da se sramuje svojega poklica. "Kadar potrebujem striženje, si vedno izberem drug frizerski salon. Vsakič, ko me vprašajo po poklicu, skrivam, da sem smučarski skakalec," je javnosti zaupal 21-letnik.

Drugih podrobnosti Japonec ni razkrival, prav tako se ni odzval na vprašanja zmedenih sledilcev. "Zakaj? Si del ekipe, ki tekmuje v svetovnem pokalu. Lahko si ponosen nase," so mu odgovorili z navijaškega profila Team Japan.

Kaj točno se skriva v ozadju zapisa, ni znano, ugiba pa se, da je Nikaido razočaran nad upadom zanimanja za smučarske skoke v njegovi domovini. Skoki sicer sodijo med najbolj priljubljene športne panoge v Sloveniji, Avstriji, Nemčiji, na Norveškem in na Poljskem, od koder praviloma izvirajo tudi najuspešnejši tekmovalci. 

Čeprav si Mednarodna smučarska zveza (Fis) močno prizadeva za povečanje globalnega dosega, pa skoki v primerjavi z najbolj razširjenimi športnimi panogami ostajajo na obrobju. To se odraža tudi na finančnih nagradah.

Razlika je gromozanska

Foto: Epa Ryoyu Kobayashi Najboljši skakalec lanske sezone Ryoyu Kobayashi je, denimo, z denarnimi nagradami zaslužil dobrih 300.000 ameriških dolarjev, nekaj dodatnega denarja so mu prinesle tudi pogodbe s pokrovitelji. Kobayashi je dobil osem tekem za svetovni pokal in osvojil zlatega orla za zmago na novoletni turneji, sezono pa je kronal z drugim velikim kristalnim globusom.

Na drugi strani imamo njegovo rojakinjo, teniško zvezdnico Naomi Osaka, ki je trenutno najbolje plačana športnica na svetu. Osaka je v preteklem letu zaslužila 53 milijonov dolarjev, čeprav ni osvojila nobenega WTA tunirja ali se prebila dlje od tretjega kroga katerega od štirih grand slamov. Milijon dolarjev si je priigrala na igrišču, vse ostalo je prejela z naslova pokroviteljev.

Upad priljubljenosti

Japonska je največjo navijaško evforijo dosegla konec 90. let prejšnjega stoletja, ko so na skakalnicah navduševali Kazuhoyshi Funaki, Masahiko Harada in Takanobu Okabe. Na olimpijskih igrah v Naganu (1998) so Japonci osvojli zlato (Funaki) in bron (Harada) na veliki napravi, tekmovanje pa zaokrožili z zmago na ekipni tekmi, kjer je omenjeno trojico dopolnil Hiroya Sato.

Od preloma tisočletja se na Japonskem srečujejo z upadom priljubljenosti smučarskih skokov, čeprav se situacija v zadnjih letih spet izboljšuje. K temu je nekaj pripomogla serijska zmagovalka tekem svetovnega pokala Sara Takanashi, največ zaslug pa gre prevladi Kobayashija, ki bo tudi v prihajajoči sezoni eden izmed glavnih favoritov za skupno zmago.

Ne gre pozabiti niti na zimzelenega Noriaki Kasaija, ki tudi po dopolnjenem 50. letu starosti še vedno verjame v povratek med skakalno elito. Več o tem TUKAJ.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.