Kolesarski asi v boj za evropski naslov, Slovenci vse stavijo na ...

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Kolesarji se bodo še sedmič v zgodovini udarili za naslov evropskega prvaka v članski konkurenci. Pričakuje se predvsem obračun najboljših sprinterjev sveta, na svojo priložnost pa bo čakal tudi Luka Mezgec.
Oglej si celoten članek

Na evropskem prvenstvu v Münchnu bo danes na sporedu cestna preizkušnja v kolesarstvu za moške. Na njej bo nastopilo osem Slovencev, med njimi tudi Luka Mezgec, ki bo na 209,4 km dolgi trasi od Murnaua do Münchna, ki je pisana na kožo predvsem sprinterjem, glavni adut varovancev selektorja Uroša Murna.

Sedeminštiridesetletni vodja slovenske odprave je na Bavarsko poleg Mezgeca odpeljal še Tilna Finkšta, Aljaža Jarca, Domna Novaka, Davida Pera, Jako Primožiča ter Matica Žumra in Jana Tratnika, ki bosta v sredo nastopila še v vožnji na čas.

Ekipa bo skušala v zaključku v kar najboljši možni položaj pripeljati predvsem Mezgeca, ki velja za zelo dobrega sprinterja. Kolajne Slovenija na EP v članski konkurenci še nima, tekmovanja pa v tej kategoriji potekajo od leta 2016.

Najboljšo uvrstitev držita prav Mezgec (Herning 2017) in Tadej Pogačar (Trentino 2021), ki sta cestno preizkušnjo končala na petem mestu. Če bi 34-letni Kranjčan ali kdo drug z zelenim slovenskim dresom to uvrstitev ponovil ali izboljšal, bi bil to zelo dober dosežek glede na konkurenco, ki je zbrana v Münchnu.

Foto: Profimedia Luka Mezgec

Med favorite sodijo številni izjemni sprinterji, med njimi so predvsem Nizozemec Fabio Jakobsen, Belgijec Tim Merlier, Francoz Arnaud Demare, Irec Sam Bennett, Nemca Pascal Ackermann in Phil Bauhaus, Italijana Giacomo Nizzolo in Alberto Dainese, Danec Mads Pedersen in Norvežan Alexander Kristoff.

Naslova zaradi težav s srcem ne bo branil Italijan Sonny Colbrelli, ki je lani v dvoboju ugnal Belgijca Remca Evenepoela. Prav tako pa ne bo na startu nobenega izmed kolesarjev belgijske ekipe Lotto Soudal, ki se bodo rajši osredotočili na druge dirke do konca sezone, saj so sredi hude bitke za obstanek med kolesarsko elito ter ohranitev statusa WorldTour ekipe.

Morda nekoliko presenetljiva odločitev, saj tudi evropsko prvenstvo, pa čeprav kolesarji nastopajo za svoje države in ne svoje ekipe, tudi ekipam prinaša lepo število točk. Colbrellli je tako lani Bahrain Victoriousu privozil kar 250 UCI točk.

Italija v zadnjem času izmed vseh evropskih držav najresneje jemlje omenjeno prvenstvo in se vedno na startu pojavi s svojo najmočnejšo zasedbo, za kar je bila tudi močno poplačana, saj so Italijani slavili na zadnjih štirih zaporednih evropskih prvenstvih, zahvaljujoč Matteu Trentinu, Elii Vivianiju, Nizzolu in Colbrelliju.

Foto: Profimedia Sonny Colbrelli

Trentin in Nizzolo bosta tudi letos ob Daineseju glavna favorita novega italijanskega selektorja, nekdanjega odličnega sprinterja Danieleja Bennatija, ki je svoje sprinterje obdal z zelo močno zasedbo, katero sestavljajo še Filippo Ganna, Jonathan Milan, Luca Mozzato, Jacopo Guarnieri in Filippo Baroncini.

Tudi druge nacije pa so za omenjeno dirko izbrale svoje najboljše sprinterje. V belgijskem moštvu se bo tako vse vrtelo okoli Merlierja, medtem ko Francija ob Demaru računa še na Huga Hofstetterja in Bryana Coquarda. Nesporni kapetani svojih reprezentanc so tudi Jakobsen, Pedersen, Kristoff in Sam Bennett.

Nikakor pa se ne sme pozabiti na izjemno močno domačo zasedbo, ki lahko računa na odlična sprinterja Ackermanna in Bauhausa, zelo zanimivi orožji pa sta tudi Nils Politt ter John Degenkolb.

Na startu bo po zadnjih podatkih 141 kolesarjev, ki se bodo spoprijeli z dokaj razgibano traso v prvi polovici. Ta pa vseeno naj ne bi poskrbela za preveliko selekcijo med sprinterji, ki jih nato v zadnjih 65 km trase čaka pet krogov po Münchnu s ciljem na Odeonsplatzu.

Foto: Profimedia Luka Mezgec

Dirka bo obenem služila kot dober test pred bližajočim se še dosti bolj prestižnim svetovnim prvenstvom v Wollongongu v Avstraliji. Trasa okoli Münchna bo sicer nekoliko bolj ravninska ter pisana na kožo čistokrvnim sprinterjem, a bo vseeno odlična priložnost za kolesarje, ki ciljajo na visoko uvrstitev v Avstraliji, da se ponovno preizkusijo v tekmovanju v državnem dresu ter brez radijskih povezav.

Boj za prestižen beli dres z modrimi črtami in zvezdicami, katerega bo nato novi evropski prvak nosil prihodnjih 12 mesecev, se bo začel ob 10.15, najboljše pa v cilju v starem mestnem jedru bavarske prestolnice pričakujejo okoli 15.30.

Ali bo nastopil? Vir iz Jumbo-Visme razkril Rogličevo stanje in kaj je z Vuelto Dirka po Španiji Odlični Slovenec potrjen za letošnjo Vuelto, čaka se še ... Najboljši na svetu Neverjetno, tako je kolesarski zvezdnik stopil v bran Pogačarju Kakšna novica! Pogačarju bo v novi sezoni pomagal tudi odlični Slovenec

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.