Kruta realnost SP 2022

Foto: EPA
Foto: EPA
Med pripravami na svetovno prvenstvo v Katarju naj bi življenje izgubilo že 1200 oseb, do leta 2022 pa naj bi mundial terjal približno 4000 življenj.
Oglej si celoten članek

Foto: Washingtonpost.com tabela katar delavci smrtne žrtve V luči škandala Mednarodne nogometne zveze (Fifa), ki je osumljena pranja denarja in prejemanja podkupnin, je Washington Post pripravil tabelo, s katero je primerjal smrtne žrve pri organizaciji največjih športnih dogodkov v zadnjih letih.

Odločitev krovne nogometne zveze, da organizacijo SP leta 2022 zaupa Katarju, ki nima primerne infrastukture ali nogometne tradicije, je bila kontroverzna od samega začetka. Po podatkih ameriškega dnevnika naj bi v nemogočih razmerah, ki so zaznamovale priprave na ta megalomanski dogodek, umrlo že 1200 ljudi - več kot na zadnjih štirih olimpijskih igrah in dveh svetovnih prvenstvih skupaj.

Nekatere številke, piše Washington Post, temeljijo na ocenah, spet druge na uradnih podatkih, pri tem pa je potrebno upoštevati, da so v analizo smrtnih žrtev v Katarju vključeni vsi migrantski delavci, ki so življenje izgubili po tem, ko je Katar oznanil organizacijo SP.

Katar vsako leto sprejme na stotisoče migrantskih delavcev, zato se poraja vprašanje, koliko smrtnih žrtev je dejansko zakrivilo svetovno prvenstvo. Po podatkih indijske ambasade, na primer, je samo v letu 2010 v Katarju umrlo več kot 200 Indijcev, in to pred najavo svetovnega prvenstva.

Kljub temu je število smrtnih žrtvev v obmorskem emiratu, ki ga je mednarodni sindikat poimenoval ''država brez vesti'', zaskrbljujoče. Po nekateri napovedih naj bi do leta 2022 življenje izgubilo 4000 delavcev, kar meče dodatno slabo luč na Fifo, ki se že vrsto let srečuje z očitki o koruptivnosti svojih funkcionarjev.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.