Šport > Nogomet
8 ogledov

Kruta realnost SP 2022

delavci katar sp 2022 mundial EPA
Med pripravami na svetovno prvenstvo v Katarju naj bi življenje izgubilo že 1200 oseb, do leta 2022 pa naj bi mundial terjal približno 4000 življenj.

tabela katar delavci smrtne žrtve | Avtor: Washingtonpost.com Washingtonpost.com
V luči škandala Mednarodne nogometne zveze (Fifa), ki je osumljena pranja denarja in prejemanja podkupnin, je Washington Post pripravil tabelo, s katero je primerjal smrtne žrve pri organizaciji največjih športnih dogodkov v zadnjih letih.

Odločitev krovne nogometne zveze, da organizacijo SP leta 2022 zaupa Katarju, ki nima primerne infrastukture ali nogometne tradicije, je bila kontroverzna od samega začetka. Po podatkih ameriškega dnevnika naj bi v nemogočih razmerah, ki so zaznamovale priprave na ta megalomanski dogodek, umrlo že 1200 ljudi - več kot na zadnjih štirih olimpijskih igrah in dveh svetovnih prvenstvih skupaj.

Nekatere številke, piše Washington Post, temeljijo na ocenah, spet druge na uradnih podatkih, pri tem pa je potrebno upoštevati, da so v analizo smrtnih žrtev v Katarju vključeni vsi migrantski delavci, ki so življenje izgubili po tem, ko je Katar oznanil organizacijo SP.

Katar vsako leto sprejme na stotisoče migrantskih delavcev, zato se poraja vprašanje, koliko smrtnih žrtev je dejansko zakrivilo svetovno prvenstvo. Po podatkih indijske ambasade, na primer, je samo v letu 2010 v Katarju umrlo več kot 200 Indijcev, in to pred najavo svetovnega prvenstva.

Kljub temu je število smrtnih žrtvev v obmorskem emiratu, ki ga je mednarodni sindikat poimenoval ''država brez vesti'', zaskrbljujoče. Po nekateri napovedih naj bi do leta 2022 življenje izgubilo 4000 delavcev, kar meče dodatno slabo luč na Fifo, ki se že vrsto let srečuje z očitki o koruptivnosti svojih funkcionarjev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.