Lampičeva izenačila svoj najboljši dosežek na razdalji

Foto: Epa anamarija lampič
"To je še večja motivacija za naprej," je po sedmem mestu dejala Anamarija Lampič.
Oglej si celoten članek

Norvežanka Therese Johaug in Rus Aleksander Bolšunov sta zmagala na tekmah s skupinskim startom v smučarskem teku v Falunu in še povečala vodstvi v skupnem seštevku svetovnega pokala. Vodilna v sprinterski razvrstitvi Anamarija Lampič je bila na 10 km sedma, edina slovenska predstavnica na tekmi je za Johaugovo zaostala 46,2 sekunde.

Na 15 km je bil drugi Norvežan Sjur Roethe (+0,8), tretji še drugi Rus Ivan Jakimuškin (+9,7). Na 72. mestu je tekmo končal Miha Šimenc (+4:32,3), na 75. med 78 uvrščenimi pa drugi Slovenec Janez Lampič (+5:40,9). Med tekačicami je bila druga Švedinja Ebba Andersson s 6,5 sekunde zaostanka, tretja Norvežanka Heidi Weng (+23,8).

"Proga je bila težka, sploh zaradi pogojev. Pihal je veter, vmes je tudi deževalo in malo snežilo. Naši serviserji so to odlično izpeljali, imela sem vrhunske smuči, mislim, da sem pokazala, da tudi v takih pogojih lahko dobro tekmujem in sem zelo vesela. Dokazala sem, da tudi v prosti tehniki lahko tekmujem, to je še večja motivacija za naprej. Vem, da imam še veliko rezerv in komaj čakam naslednje tekme. Za naprej se bom vseeno bolj osredotočila na sprinte, tudi razdaljo pa bi rada odtekla dobro in turnejo, ki prihaja, zaključila čim višje," je povedala Lampičeva.

V soboto je na četrtem mestu prvič po dveh zmagah in drugih mestih na peti tekmi v nizu v sprintu ostala brez zmagovalnega odra, tokrat pa je bila po prvih merjenjih časa okrog 20. mesta. Bila je v skupini tekačic, ki so za Johaugovo in Anderssonovo ter Wengovo na polovici tekme zaostajale za okrog 40 sekund.

Tri kilometre in 300 metrov pred ciljem je bila Lampičeva že 11., nekaj pozneje je padla na 13., 800 m pred ciljem pa je bila deseta. Na koncu je v cilju v tej skupini zasledovalk zaostala le za 1,4 sekunde za Rusinjo Natalijo Neprjajevo, ki je bila na koncu šesta. Slovenka je izenačila svoj najboljši dosežek na razdalji, zmogla ga je že lani v Dobbiacu na 10 km v klasični tehniki.

Sprint Lampičeva ostaja v rdeči majici vodilne

Anderssonova je bila edina, ki se je resneje upirala Johaugovi in ta jo je ugnala šele v zaključku, Wengova pa je povsem popustila v zadnjih dveh kilometrih, a je imela že prej dovolj veliko prednost pred zasledovalkami.

Lampičeva ima po sobotni tekmi 20 točk prednosti v seštevku sprintov pred Švedinjo Linn Svahn, v skupni razvrstitvi sezone pa je ostala osma. Johaugova ima na čelu že 1690 točk, Neprjajeva jih je na drugem mestu zbrala 1212.

Med tekači ima Bolšunov v seštevku zime 1647 točk, Norvežan Johannes Hoesflot Klaebo, ki ga zaradi poškodbe ni bilo v Falun, zaostaja že za več kot 400 točk.

Svetovni pokal se bo s prvo tekmo skandinavske turneje nadaljeval konec prihodnjega tedna v švedskem Oestersundu, kjer bosta v soboto naprej tekmi v prosti tehniki na 10 km za ženske in 15 km za moške.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.