Legenda: "Vse bi morali odpustiti! Direktorje, kolesarje, tudi Rogliča!"

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Legendarni Chris Horner, ki je v preteklosti že večkrat kritiziral taktiko kolesarske ekipe Jumb-Visma, je znova udaril.
Oglej si celoten članek

Chris Horner se je za vedno zapisal v zgodovino kolesarstva kot najstarejši zmagovalec katere izmed velikih tritedenskih dirk, potem ko je leta 2013 pri skoraj 42 letih slavil skupno zmago na Vuelti.

VUELTA Horner slavil: v 42. letu v zgodovino kolesarstva

Gre za resnično izjemnega kolesarja, ki se je po končani športni karieri leta 2019 podal v komentatorske vode, kjer za televizijsko hišo NBC prenaša Dirko po Franciji, obenem pa preko Youtube kanala vodi slovito kolesarsko oddajo imenovano "The Butterfly Effect" (Učinek metulja).

Prav v slednji pa se je dotaknil zloglasne 4. etape Dirke po Baskiji, na kateri je slovenski kolesarski as Primož Roglič izgubil rumeno majico proti Američanu Brandonu McNultyju, ki se bo po ne preveč razburljivi 5. etapi na poslednjo preizkušnjo odpravil s 23 sekundami prednosti.

Horner je zaradi te napake močno udaril po nizozemski ekipi, nič kaj milostljiv pa tokrat ni bil niti do Rogliča, katerega sicer izjemno spoštuje in obožuje.

Ameriška kolesarska legenda je analizo etape začela udarno, saj je takoj poudaril, da je šlo za spektakularno etapo, po kateri pa bi morale padati glave. Odpuščal bi kolesarje, športne direktorje ter celo komentatorje Eurosporta, kateri so prenašali dirko.

Foto: Youtube Chris Horner

Etapa je v začetku minila precej mirno, pravi ognjemet se je začel šele na poslednjem vzponu dneva, dolgem 4 kilometre, s povprečnim naklonom čez 10 %. Tu je prvi napadel Mikel Landa in Horner si je za prvo tarčo izbral sicer izjemenga Estebana Chavesa, ki je brez pravega razloga vlekel za seboj celoten vlak ostalih favoritov, kljub temu da ni imel pravega razloga, da lovi Lando.

Sledil je nov napad Lande, Chaves več ni mogel slediti, Špancu pa se je v ospredju pridružil McNulty, poleg Tadeja Pogačarja največji konkurent Rogliču v skupnem seštevku. A tudi ta napad je bil neuspešen zaradi odličnega dela Primoževega pomočnika, Jonasa Vingegaarda, ki je sam prevzel narekovanje tempa v skupini favoritov ter uspel nevtralizirati nevaren napad omenjene dvojice. Zaenkrat odlično delo ekipe Jumbo-Visma.

Horner kar ni mogel verjeti, kako je Jumbo-Vismi in Vingegaardu, ki je bil na zaključnem vzponu še edini preostali Rogličev pomočnik, uspelo Rogliča prepeljati čez vse nevarnosti. Delo so opravili kot iz učbenika.

Nato pa se je začel del dirke, ki je šokiral Hornerja. Na spustu je prvi napadel Pello Bilbao, kateremu se je pri napadu pridružil Chaves. Svojo priložnost pa je znova začutil tudi McNulty.

Nato pa je Jonas Vingegaard, zadnji rogličev pomočnik, prelomil prvo pravilo kolesarstva. Svojega kapetana je pustil samega. Vodje ekipe se nikoli ne pusti izoliranega. Jumbo-Visma je sicer v ozadju imela še Antwana Tolhoeka (Horner v zmoti ves čas ponavlja, da je šlo za Tobiasa Fossa), a je slednji odpadel na polovici poslednjega vzpona. Tolhoek je tako komaj šele lovil favorite, ko se je Vingegaard sam podal v lov za ubežno trojico, s tem pa je pustil Rogliča popolnoma osamljenega.

Foto: Epa Jumbo-Visma

Horner še poudari, da bi bila ta poteza sprejemljiva le, če bi bil Vingegaard najbolje uvrščen izmed napadalcev in bi v primeru uspešnega bega sam prevzel rumeno majico od svojega moštvenega kolega. A temu ni bilo tako, najboljši v skupnem seštevku je bil namreč McNulty. Jonas v skupnem seštevku prav tako nima veliko možnosti proti McNultyju, ki tekom dirke ni niti enkrat nakazal, da bi bil slabši od mladega Danca.

Jumbo-Visma je tako imela vodilnega kolesarja na dirki, a namesto da bi poizkušala zgolj braniti rumeno majico, so poizkusili neuspeli eksperiment z Jonasom.

Horner je nato udaril po preostalih "bumbarjih" iz glavnine, saj mu ni bilo jasno, zakaj je v skupini favoritov narekovanje tempa prevzel kolesar ekipe EF Education First Hugh Carthy, saj je s svojim početjem pomagal predvsem Rogliču, kateremu tako ni bilo treba loviti napadalcev, kljub temu da je prav sam nejveč izgubljal.

Horner nato opozori na novo napako Jumbo-Visme. Po napaki z Vingegaardom bi morali priznati svojo zmoto ter mladega Danca poklicati nazaj ter mu naložiti narekovanje tempa v lovu za ubežniki. Prav tako se je skupini pridružil že Tolhoek in če bi oba mlada kolesarja skupaj s Primožem prevzela diktiranje ritma, bi se napadalcem zagotovo slabo pisalo. A Jumbo-Visma tega ni naredila.

Nekdanjega slovitega kolesarja je nato šokiralo obnašanje Tolhoeka 5 kilometrov pred ciljem, ko je, namesto da bi narekoval tempo v zasledovalni skupini, vozil v ozadju ter si precej sproščeno še nekoliko popravljal dres, kljub temu da izgubljajo rumeno majico, katero so na koncu tudi izgubili, saj so ciljno črto prečkali 49 sekund za zmagovalno skupino.

Američan še napade oba Eurosportova komentatorja, da glede na to, da plačuje njihovo naročnino, pričakuje, da bo dirko komentiral nekdo, ki se vsaj malo spozna na kolesarstvo, ne pa da oba trdita, kako se je vse skupaj dobro končalo za nizozemsko ekipo.

Foto: Youtube Chris Horner

Jumbo-Visma je namreč pred zadnjima dvema dnevoma predala rumeno majico, nad čimer sta bila oba komentatorja naravnost navdušena, Horner pa naravnost zgrožen.

Če bo Roglič želel dobiti dirko, bo moral na polno napasti na zadnji etapi, kar bo dovolilo preostalim favoritom, da zgolj sedijo na njegovem zadku ter mu preprosto brez večjih naporov zgolj sledijo. Med drugimi tudi najnevarnejši nasprotnik, Tadej Pogačar.

Obenem pa Horner poudarja, da je poslednja etapa dolga zgolj 112 kilometrov, Brandon McNulty pa je izjemen mlad kolesar, za katerega nihče ne ve, kakšne noge bo imel na 6. dan dirkanja. Horner izpostavi, da bo Roglič, pa čeprav je najboljši kolesar na svetu, dosti težje strl mladega Američana in si prikolesaril odločilno razliko na tako kratki etapi.

Horner je sicer še vedno mnenja, da Roglič lahko dobi skupni seštevek, a poudarja, da so si pri Jumbo-Vismi po nepotrebnem zakomplicirali situacijo. Zdaj bo moral Roglič napasti že na vznožju ali vsaj sredini poslednjega klanca, medtem ko bi v primeru, da bi še držal skupno vodstvo, zgolj moral slediti napadom Tadeja Pogačarja, ki bi edini predstavljal neposredno nevarnost.

Prav slednji pa bo tako predstavljal še večjo nevarnost, saj lahko na poslednjem vzponu zgolj sledi obveznim napadom Rogliča in ga nato precej spočit napade v samem zaključku vzpona.

Vsekakor si je Jumbo-Visma po nepotrebnem zakomplicirala situacijo, zaradi česar Chris Horner na koncu oddaje celo zahteva, da odpustijo športnega direktorja, ki se je udeležil te dirke, razen v primeru, da je to ravno tisti človek, ki je prvi odkril Rogliča, prav tako bi odpustil Vingegaarda, če ne bi bil tako mlad. Tako je mnenja, da se ga splača obdržati ter zgolj podučiti o nekaterih stvareh.

In za konec je rekel, da bi po takšni predstavi in taktiki odpustil tudi Rogliča, če ne bi šlo za kolesarja, ki je tako dober, da zmaguje dirke, tudi ko se ne zaveda, kaj točno se dogaja na dirki, kot naj bi bilo po Hornerjevem mnenju na 4. etapi. 

Za konec pa je še enkrat poudaril, da bi odpustil oba komentatorja Eurosporta, saj naj ne bi imela pojma, o čem govorita, ter izpostavi, da je šlo za etapo "bumbarjev", pri kateri bi na prvo mesto postavil športne direktorje Jumbo-Visme.

Horner je svoje trditve vsekakor podkrepil s številnimi argumenti, a ga je vseeno potrebno vzeti nekoliko z rezervo, saj postaja vse bolj očitno, da ima legendarni Američani nizozemsko ekipo na piki, saj nikogar tako ne ponižuje ter izpostavlja v svojih oddajah, kot ravno moštvo Jumbo-Visme.

Prav tako kot za 4. etapo Dirke po Baskiji je namreč Horner posnel prav posebno oddajo namenjeno temi, kako bi ekipa skorajda zapravila Rogličevo Vuelto. Vsekakor ne velja ravno za največjega pristaša Rogličeve ekipe.

Le kaj so počeli? Legenda razkrila, kako bi Jumbo-Visma skoraj uničila Rogličevo Vuelto

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 5

  • 07:52 11. April 2021.

    Takoj na začetku bi povedal, da nisem prav športni tip in da moj komentar ne vzemite za izzivalnega ali provokativnega! …

  • 22:35 10. April 2021.

    Malo se mu je zataknilo. Zato ima JV dva svoja na prvih dveh mestih.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.