Luka na poti, da postane največji? Pri komaj 22 letih postavil nov NBA rekord!

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Dončić je vpisal novih 44 točk, s katerimi je postavil nov mejnik lige NBA, a to vseeno ni bilo dovolj.
Oglej si celoten članek

Košarkarji Dallas Mavericks so v letošnji končnici severnoameriške lige NBA doživeli prvi poraz. V domači dvorani Maverickov so bili na tretji tekmi prvega kroga končnice boljši košarkarji Los Angeles Clippers, ki so slavili s 118:108 in zaostanek zmanjšali na 1:2 v zmagah.

Najboljši posameznik na tekmi je bil znova Luka Dončić, tokrat s 44 točkami. Na parketu je sicer preživel 39 minut in v tem času vpisal še devet skokov in devet podaj. Dončić je s 44 točkami dosegel svoj najboljši točkovni izkupiček v končnicah lige NBA.

NBA končnica Luka samo v prvem polčasu zbral 26 točk, a nato ostal brez pomoči

Potrebna je bilo vsega minuta igre, da ga je celotna American Airlines Arena, v kateri se je zbralo 17.705 gledalcev, nagradila z vzkliki "MVP".

Mnogi so namreč morali čakati več kot leto dni, da so pomovno lahko videli mladega slovenskega asa živo v akciji, in še kako se jim je splačalo čakati.

Clippers so se Dončića ponovno lotili na vse možne načine, Rajon Rondo in Patrick Beverley sta uporabila vse svoje umazane trike, da bi se spravila Dončiću pod kožo, a je kot kaže vse skupaj zgolj podžgalo prvega zvezdnika Maverickov, ki se je nad svojimi nasprotniki tokrat znesel s kar 44 točkami, 9 skoki in 9 asistencami s čimer je postavil nove mejnike lige.

Luka je namreč uspel še sedmič na svojih prvih devetih tekmah končnice v karieri (vse je odigral proti LA Clippers op. p.) že v prvem polčasu preseči mejo 20 točk, obenem pa se je pridružil elitni družbi dveh največjih vseh časov, Michaelu Jordanu in Kareemu Abdul-Jabbarju, kot šele tretji košarkar v zgodovini, ki je na svojih prvih devetih tekmah končnice zbral 300 točk. V hrbet mu tako gledata celo legendarna Wilt Chamberlain in Bob Mcadoo, ki sta jih zbrala 299 oziroma 295.

Kar pa je še morda najbolj impresivno in kaže na Lukovo neverjetno vsestranskost, je to, da je Dončić postal prvi košarkar v zgodovini lige, ki je na svojih prvih devetih tekmah končnice v karieri zbral več kot 275 točk, 75 skokov in 75 asistenc.

Česa podobnega ni uspelo še nikomur, niti legendarnemu Jordanu, ki se lahko izmed vseh igralcev v zgodovini edini pohvali, da ima višje povprečje točk na tekmah končnic, kot Luka. Izmed vseh igralcev, ki so v končnici odigrali vsaj pet tekem, ima Jordan najvišje povprečje s 33,4 točkami na tekmo, medtem ko jih Luka povprečno dosega 32. Noben drug košarkar se ne more pohvaliti s povprečjem višjim od 30.

A na žalost ob izjemno nerazpoloženih preostalih zvezdnikih Dallasa, saj sta ponovno popolnoma zatajila Kristaps Porzingis in Josh Richardson, tudi nova izjemna predstava Dončićani bila dovolj za novo zmago. Clippers so zaostanek zmanjšali na 2:1, naslednja tekma med obema ekipama pa bo na sporedu v noči iz nedelje na ponedeljek.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.