Šport > Košarka
1377 ogledov

Luka samo v prvem polčasu zbral 26 točk, a nato ostal brez pomoči

Luka Dončić Profimedia
Tretji dvoboj med Dallasom in LA Clippers se je končal z zmago slednjih. Poraza s 108:118 ni mogel preprečiti niti znova fenomenalni Luka Dončić. Tokrat je ostal brez prave pomoči soigralcev.

Po dveh zmagah Mavericks v Los Angelesu, se je serija prvega kroga končnice preselila v Teksas. Tako kot na prejšnjih dveh obračunih je Dallas odlično vstopil v tekmo, gostujoči trener Tyronn Lue pa je že po dobrih dveh minutah zahteval minuto odmora. Domači so namreč povedli z 8:0, prav vse točke je z metom 3/3 iz igre (2/2 za tri točke) dosegel Luka Dončić. 

Tudi posvet na klopi ni pomagal zasedbi iz Kalifornije, za 11:0 je poskrbel Tim Hardaway Jr., slovenski zvezdnik pa je z novim uspešnim metom za tri točke poskrbel za 14:2. Ko je ob tretj asistenci Slovenca izza črte zadel še Kristaps Porzingis, je Lue po štirih minutah in pol še ekrat klical minuto odmora ob zaostanku 6:20. Dallas je zadel pet od prvih sedmih metov za tri točke (Dončić 3/3); Clippers, sicer najboljša ekipa po odstotku zadetih trojk v rednem delu lige, je bila v tem elementu pri 0/2.

Luka je prvi počitek dobil na polovici četrtine, njegovi soigralci pa so kasneje povdli celo za 19 točk. A nato so v slabih treh minutah zapravili večino prednosti, gostje so z delnim izidom 14:0 prišli do zaostanka 25:30. Pri +5 se je Luka vrnil na parket. Pri Clippers niso več izbirali sredstev za zaustavitev Dončića, Patrick Beverley je skočil v Slovenca, oba sta dobila tehnično napako, čeprav se je Luka pravzaprav z nasmehom umaknil iz 'klinča' nasprotnika.

Sledila je še nešportna osebna napaka Willieja Cauley-Steina, kar so košarkarji iz mesta angelov izkoristili za približanje na točko zaostanka. Zadnji koš v četrtini je sicer po podaji Dončića dosegel Josh Richardson za 34:31. Dober podatek za domače je bil ta, da je Dallas v tej sezoni dobil vseh 29 tekem, ko je vodil po prvi četrtini. 

Pri gostih se je na začetku druge četrtine razigral prvi zvezdnik Kawhi Leonard, a je bil na drugi strani razpoložen tudi Dončić. Dallas je ohranjal prednost, a ta ni znašala več kot štiri točke. Luka je na klop znova sedel pri izidu 44:42.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Sledila je eksplozija Paula Georgea, ki enostavno ni mogel zgrešiti meta, po njegovi zaslugi so Clippers tudi povedli. Pol minute pred koncem četrtine so kasneje prišli celo do takrat največje prednosti, vodili so za štiri točke. Devet sekund pred zadnjim piskom sirene v prvem polčasu je Dončić nato zadel za zaostanek 61:63. 

Izjemni Slovenec je bil že pri 26. točkah, sedmih skokih in štirih asistencah. Drugi strelec Dallasa je bil z devetimi točkami Hardaway mlajši. Na drugi strani je George zbral 22, Leonard pa 18 točk.

Po štirih minutah drugega polčasa je Luka s trojko izenačil na 75:75, pri tem pa je že presegel mejo trideseth točk (32). Domači so bili sicer na začetku tretje četrtine večkrat nezadovoljni s sojenjem. Mavericksso imeli predvsem težave v obrambi, še zlasti je zamujal Porzingis, Clippers pa so pet minut pred koncem četrtine tako prvič na tekmi prišli do +7. Dallas se je nato nekajkrat približal, a izgubljal skok pod svojim obročem, kjer jim je težave pri lovljenju odbitih žog povzročal Hrvat Ivica Zubac. Zaostanek pred zadnjo četrtino sicer ni bil visok, bilo je 86:89.

Dončić je odigral celotno tretjo četrtino, zato je na začetku četrtega dela obsedel ob parketu. Ko ga je osem minut in pol pred koncem pri rezultatu 89:94 Rick Carlisle dvignil s klopi, je večina gledalcev v dvorani vstala in bučno pozdravila vrnitev svojega superzvezdnika. V prvem napadu je zgrešil, a dobil skok in položil, v nasldnjem pa je na trojki našel Jalena Brunsona, ki je zadel za 94:97. Clippers so vzeli minuto odmora, ves čas premora se je v dvorani vrtela skladna Kdor ne skače ni Sloven'c.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

Posvet na klopi je pri moštvu iz Kalifornije zalegel, s petimi zaporednimi točkami so se prvič na dvoboju odlepili na +8. Dončić je bil brez prave pomoči, sam pa je znova grešil pri prostih metih. Ko je še tretjo trojko iz istega kota zadel Marcus Morris Sr., so LA Clippers povedli s 112:100.

Luka je še nekako držal svojo ekipo v igri, po njegovih dveh trojkah je bilo 108:117. A naslednji napad je bil neuspešen, Clippers pa so po svojem zgrešenem metu dobili skok v napadu. Počasi se je tekma iztekla.

Dončić je dosegel 44 točk ob devetih skokih in podajah, po 14 točk sta zbrala Maxi Kleber in Brunson. Razočaral je predvsem Porzingis, ob slabi obrambi je tekmo končal pri le devetih točkah in treh skokih, odigral je skoraj 34 minut.

Prva zvezdnika Clippers sta imela sijajen strelski večer. Leonard (met iz igre 13/17) je zbral 36, George (11/18) pa 29 točk.

 

Fenomenalni Tatum vrnil Boston v igro, Atlanta povedla

Atlanta je na tretji tekmi prvega kroga končnice v vzhodni konferenci premagala New York s 105:94 in zdaj vodi z 2:1 v zmagah.

Košarkarji Bostona so dobili tretjo tekmo končnice s 125:119 in so zmanjšali zaostanek za Brooklynom, ki vodi z 2:1 v zmagah. Za Boston je Jayson Tatum dosegel 50 točk.

* Izidi, končnica, 1. krog:
- vzhodna konferenca:
Atlanta Hawks - New York Knicks  105:94
- Atlanta vodi z 2:1 v zmagah;

Boston Celtics - Brooklyn Nets   125:119
Brooklyn vodi z 2:1 v zmagah;

- zahodna konferenca:
Dallas Mavericks - LA Clippers   108:118
(Luka Dončić: 44 točk, 9 skokov, 9 podaj v 39 minutah za Dallas)
- Dallas vodi z 2:1 v zmagah.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice