Luka ni uspel obdržati obljube, predčasno je sklenil redni del sezone

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Košarkarji Dallasa so visoko premagali Portland (128:78) in si zagotovili četrto mesto v zahodni konferenci.
Oglej si celoten članek

Mavericks so odigrali predzadnjo tekmo v rednem delu sezone. Z zmago proti skromnemu Portlandu bi si Jason Kidd in njegovi izbranci že zagotovili četrto mesto v zahodni konferenci, s tem pa tudi prednost domačega igrišča v prvem krogu končnice.

Še vedno obstaja sicer možnost za tretjo pozicijo na Zahodu, a morajo košarkarji Golden State Warriors v preostalih dveh dvobojih izgubiti tekmo več od Dallasa. Košarkarji iz San Francisca bodo sicer ponoči odigrali dvoboj v San Antoniu, že v noči z nedelje na ponedeljek, ko se konča redni del sezone, pa bodo gostovali še v New Orleansu. Dallas bo ob istem času začel tekmo pri južnih sosedih iz Teksasa - San Antoniu.

Tokratni dvoboj s Portlandom so Luka Dončić in kolegi odprli po pričakovanjih. V prvih štirih minutah so tekmecu dovolili le dve točki, sami so jih dosegli devet. Slovenski zvezdnik je v tem obdobju zbral 5 točk, 4 skoke in dve asistenci.

Do polovice četrtine je dodal še eno ulovljeno žogo in podajo, Dwight Powell pa je po košu in dodatnem prostem metu poskrbel za vodstvo s 16:4. Kanadčan je dosegel že 9 točk. 

Kasneje se je strelsko razigral tudi Luka in s prodori pod koš trikrat poslal žogo skozi mrežico. Ob tem bi sodniki lahko dvakrat dosodili tudi osebno napako nad njim, a tega niso storili. Dončić se je lahko le nemočno nasmehnil.

Ljubljančan je še naprej hitro zbiral skoke. Z dvema prostima metoma je nato poskrbel za 26:11, le dve točki za domače ni dosegel dvojec Dončić/Powell. A kasneje so se s trojami izkazali še Spencer Dinwiddie, Davis Bertans in Dorian Finney-Smith. Dallas je po prvi četrtini vodil s kar 36:13.

V zadnjem napadu četrtine je Dončić poizkusil z metom s sredine igrišča, nad njim je bil storjen prekršek, vendar so piščalke spet ostale neme.

Luka se je pritožil, a pri tem naletel na Tonyja Brothersa, sodnika, ki že v preteklosti ni bil ravno popustljiv do Slovenca, pred tednom dni pa je na dvoboju z Washingtonom trenerju Dallasa Kiddu prisodil šele drugo in tretjo tehnično napako v sezoni in ga izključil s tekme. Na Dončićevo začudenje je bil tudi tokrat 'razpoložen' za piskanje 'tehnične' in Luki, ki je obljubil, da ne bo dobil 16 takšnih kazni v sezoni ter tako suspenza, prisodil prav to. Dončić bo tako, če ne bo liga v 48 urah razveljavila tokratne tehnične napake, kar pa je malo verjetno, prisilno izpustil zadnji dvoboj sezone s San Antoniom.

Luka je v prvi četrtini sicer zbral 13 točk, 8 skokov in štiri asistence, Portland 13 točk, 7 skokov in prav tako štiri podaje. Prvo polovico druge četrtine je Dončić nato presedel.

Na parket se je vrnil pet minut in pol pred koncem prvega polčasa pri izidu 51:32. Prednost je znova začela naraščati, Luka je sicer brez dosežene točke ostal vse do pet sekund pred odhodom na glavni odmor, ko je bil polovično uspešen s črte prostih metov. S svojo 14. točko je sicer poskrbel za izid polčasa pri 68:44. Če ni bil uspešen pri metih, pa je to nadoknadil s tremi asistencami, znova je odlično sodeloval s Powellom.

Na polovici tekme je z metom 4/11 iz igre (1/7 trojke, 5/6 prosti meti) dosegel 14 točk, k temu je dodal že 9 ulovljenih žog in 7 asistenc. V rubriki +/- (razmerje med doseženimi in prejetimi koši, ko je igralec na parketu) je imel kar +27.

Foto: Profimedia Luka Dončić

V tretji četrtini je Dončić najprej prišel do 10. skoka, nato pa je bil dvakrat zapored natančen še pri metu za tri točke. Mavericks so povedli s 77:46, Luka pa je prednost po minuti odmora gostov še povečal po prodoru pod koš in polaganju, ob tem pa je izgubil svojo obutev. Vrnil se je v obrambo, Portland pa ni uspel zadeti. Ko so do žoge prišli domači, je njegovo 'agonijo' s timeoutom prekinil Kidd.

Dončić je še naprej zadeval, še dvakrat je bil uspešen izza črte za tri točke, mejo 30 točk pa je dosegel z dvema prostima metoma. Takoj v naslednjem napadu je znova zadel trojko. Na semaforju se je izpisalo 96:59. Tekma je bila že davno odločena.

Kidd je vseeno Slovenca pustil na parketu do konca četrtine. Ta se je na koncu ustavil pri 39 točkah, samo v tretji četrtini jih je dosegel 25, v tem obdobju je zadel kar šest trojk. Četrtino je zaključil še z blokado. Ob +38 je bilo jasno, da bo Luka zadnjih 12 minut, v njih se je vstopilo s 107:69, izpustil. Redni del sezone je bil tako zanj že končan.

Na tekmi je ostalo le še vprašanje končnega rezultata. Po zadnjem pisku sirene je bilo kasneje na semaforju izpisanih 128:78.

Luka je z metom 12/21 (7/14 trojke, 8/11 prosti meti) zbral omenjenih 39 točk, 11 skokov, 7 podaj in blokado. Njegov +/- je znašal +41. Powell je v svojo statistiko vpisal 18 točk, prvi strelec Portlanda je bil Drew Eubanks s 18 točkami. 

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

  • 09:24 9. April 2022.

    Načrtovana tehnična, izpustil bo eno tekmo, ki ne odloča o ničemer, da bo lahko sproščeno igral v končnici.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.