Šport > Košarka
6647 ogledov

Luka ni uspel obdržati obljube, predčasno je sklenil redni del sezone

Luka Dončić Profimedia
Košarkarji Dallasa so visoko premagali Portland (128:78) in si zagotovili četrto mesto v zahodni konferenci.

Mavericks so odigrali predzadnjo tekmo v rednem delu sezone. Z zmago proti skromnemu Portlandu bi si Jason Kidd in njegovi izbranci že zagotovili četrto mesto v zahodni konferenci, s tem pa tudi prednost domačega igrišča v prvem krogu končnice.

Še vedno obstaja sicer možnost za tretjo pozicijo na Zahodu, a morajo košarkarji Golden State Warriors v preostalih dveh dvobojih izgubiti tekmo več od Dallasa. Košarkarji iz San Francisca bodo sicer ponoči odigrali dvoboj v San Antoniu, že v noči z nedelje na ponedeljek, ko se konča redni del sezone, pa bodo gostovali še v New Orleansu. Dallas bo ob istem času začel tekmo pri južnih sosedih iz Teksasa - San Antoniu.

Tokratni dvoboj s Portlandom so Luka Dončić in kolegi odprli po pričakovanjih. V prvih štirih minutah so tekmecu dovolili le dve točki, sami so jih dosegli devet. Slovenski zvezdnik je v tem obdobju zbral 5 točk, 4 skoke in dve asistenci.

Do polovice četrtine je dodal še eno ulovljeno žogo in podajo, Dwight Powell pa je po košu in dodatnem prostem metu poskrbel za vodstvo s 16:4. Kanadčan je dosegel že 9 točk. 

Kasneje se je strelsko razigral tudi Luka in s prodori pod koš trikrat poslal žogo skozi mrežico. Ob tem bi sodniki lahko dvakrat dosodili tudi osebno napako nad njim, a tega niso storili. Dončić se je lahko le nemočno nasmehnil.

Ljubljančan je še naprej hitro zbiral skoke. Z dvema prostima metoma je nato poskrbel za 26:11, le dve točki za domače ni dosegel dvojec Dončić/Powell. A kasneje so se s trojami izkazali še Spencer Dinwiddie, Davis Bertans in Dorian Finney-Smith. Dallas je po prvi četrtini vodil s kar 36:13.

V zadnjem napadu četrtine je Dončić poizkusil z metom s sredine igrišča, nad njim je bil storjen prekršek, vendar so piščalke spet ostale neme.

Luka se je pritožil, a pri tem naletel na Tonyja Brothersa, sodnika, ki že v preteklosti ni bil ravno popustljiv do Slovenca, pred tednom dni pa je na dvoboju z Washingtonom trenerju Dallasa Kiddu prisodil šele drugo in tretjo tehnično napako v sezoni in ga izključil s tekme. Na Dončićevo začudenje je bil tudi tokrat 'razpoložen' za piskanje 'tehnične' in Luki, ki je obljubil, da ne bo dobil 16 takšnih kazni v sezoni ter tako suspenza, prisodil prav to. Dončić bo tako, če ne bo liga v 48 urah razveljavila tokratne tehnične napake, kar pa je malo verjetno, prisilno izpustil zadnji dvoboj sezone s San Antoniom.

Luka je v prvi četrtini sicer zbral 13 točk, 8 skokov in štiri asistence, Portland 13 točk, 7 skokov in prav tako štiri podaje. Prvo polovico druge četrtine je Dončić nato presedel.

Na parket se je vrnil pet minut in pol pred koncem prvega polčasa pri izidu 51:32. Prednost je znova začela naraščati, Luka je sicer brez dosežene točke ostal vse do pet sekund pred odhodom na glavni odmor, ko je bil polovično uspešen s črte prostih metov. S svojo 14. točko je sicer poskrbel za izid polčasa pri 68:44. Če ni bil uspešen pri metih, pa je to nadoknadil s tremi asistencami, znova je odlično sodeloval s Powellom.

Na polovici tekme je z metom 4/11 iz igre (1/7 trojke, 5/6 prosti meti) dosegel 14 točk, k temu je dodal že 9 ulovljenih žog in 7 asistenc. V rubriki +/- (razmerje med doseženimi in prejetimi koši, ko je igralec na parketu) je imel kar +27.

Luka Dončić | Avtor: Profimedia Profimedia

V tretji četrtini je Dončić najprej prišel do 10. skoka, nato pa je bil dvakrat zapored natančen še pri metu za tri točke. Mavericks so povedli s 77:46, Luka pa je prednost po minuti odmora gostov še povečal po prodoru pod koš in polaganju, ob tem pa je izgubil svojo obutev. Vrnil se je v obrambo, Portland pa ni uspel zadeti. Ko so do žoge prišli domači, je njegovo 'agonijo' s timeoutom prekinil Kidd.

Dončić je še naprej zadeval, še dvakrat je bil uspešen izza črte za tri točke, mejo 30 točk pa je dosegel z dvema prostima metoma. Takoj v naslednjem napadu je znova zadel trojko. Na semaforju se je izpisalo 96:59. Tekma je bila že davno odločena.

Kidd je vseeno Slovenca pustil na parketu do konca četrtine. Ta se je na koncu ustavil pri 39 točkah, samo v tretji četrtini jih je dosegel 25, v tem obdobju je zadel kar šest trojk. Četrtino je zaključil še z blokado. Ob +38 je bilo jasno, da bo Luka zadnjih 12 minut, v njih se je vstopilo s 107:69, izpustil. Redni del sezone je bil tako zanj že končan.

Na tekmi je ostalo le še vprašanje končnega rezultata. Po zadnjem pisku sirene je bilo kasneje na semaforju izpisanih 128:78.

Luka je z metom 12/21 (7/14 trojke, 8/11 prosti meti) zbral omenjenih 39 točk, 11 skokov, 7 podaj in blokado. Njegov +/- je znašal +41. Powell je v svojo statistiko vpisal 18 točk, prvi strelec Portlanda je bil Drew Eubanks s 18 točkami. 

 

Komentarjev 1
  • Gandi123 09:24 09.april 2022.

    Načrtovana tehnična, izpustil bo eno tekmo, ki ne odloča o ničemer, da bo lahko sproščeno igral v končnici.

Sorodne novice