Madžari po 77 letih do točk med elito

Foto: EPA
Foto: EPA
Na svetovnem prvenstvu v hokeju v Rusiji si bodo 14. maj 2016 zanesljivo dobro zapomnili madžarski hokejisti. Danes so namreč končno dosegli zmago v elitnem tekmovanju, prvo po kar 77 letih premora. S 5:2 so premagali Belorusijo in obudili upe na obstanek med elito. Kazahstan pa se je po porazu 1:2 z Latvijo že poslovil.
Oglej si celoten članek

Madžari so bili do danes v predtekmovalni skupini B najresnejši kandidati za slovo do elite. A so si le priborili prvo zmago, potem ko so na prejšnjem, doslej edinem nastopu v novejši zgodovini leta 2009 ostali praznih rok, v Rusiji pa letos nanizali še pet porazov. Zadnja zmaga v najmočnejši konkurenci je bila tako stara kar 77 let, ko so Madžari davnega leta 1939 premagali Švico.

Zmaga proti Belorusiji (5:2) pa jim odpira tudi vrata obstanka. Če bodo ohranili razmerje z Belorusi, oboji imajo zdaj tri točke, v zadnjem krogu pa Madžarska igra z Nemčijo, Belorusija pa s Francijo, bodo ostali med elito, Belorusi pa prvič po letu 2003 izpadli.

Finska ostaja neporažena in z vsemi točkami, potem ko je v petem nastopu 3:1 premagala Francijo, za zmago je bilo dovolj deset minut v drugi tretjini, ko so zadeli Esa Lindell, Aleksander Barkov in Patrik Laine.

Mrtvi tek najboljših ekip skupine B so zvečer nadaljevali Kanadčani, ki so tudi prišli do pete zmage in 15. točke. Premagali so Slovake s 5:0 in so zdaj že pri 30 doseženih golih na tem SP.

Rusi dvigujejo formo

Forma Rusov se, odkar imajo na voljo še trojico NHL-ovcev iz Washnigtona, po uvodnem porazu le še vzpenja; danes so gostitelji premagali Švico s 5:1. Dva gola je dosegle Ivan Telegin.

V skandinavskem dvoboju so Švedi upravičili status favorita, a je bila zmaga tesna. Švedi so v zadnji tretjini vodili z 2:0 in 3:1, zadnji gol je dosegel Robert Rosen. Norveški je nekaj upanja vlil gol za 2:3 Andresa Martinsena, ki pa je bil kljub poskusu brez vratarja zadnji.

Latvija, ki se je nepričakovano znašla v škripcih, se je v odločilni tekmi za obstanek danes pomerila s Kazahstanom. Dolgo sta bili ekipi izenačeni, olajšanje za baltsko državo pa je prinesel gol Marisa Bicevskisa v 55. minuti. Po takšnem razpletu je že jasno, da je Kazahstan prvi potnik na drugoligaško SP 2017, saj v zadnji tekmi ne more več prehiteti predzadnje Norveške.

SP v hokeju, skupinski del:

SKUPINA A:
Norveška - Švedska 2:3 (0:0, 0:1, 2:2)
Rusija - Švica 5:1 (1:0, 1:0, 3:1)
Kazahstan - Latvija 1:2 (1:0, 0:1, 0:1)





 

 

 

 

 

 

SKUPINA B:
Francija - Finska 1:3 (0:0, 0:3, 1:0)
Madžarska - Belorusija 5:2 (2:1, 2:1, 1:0)
Kanada - Slovaška 5:0 (2:0, 2:0, 1:0)

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.