Šport
72 ogledov

Madžari po 77 letih do točk med elito

Madžarska SP v hokeju EPA
Na svetovnem prvenstvu v hokeju v Rusiji si bodo 14. maj 2016 zanesljivo dobro zapomnili madžarski hokejisti. Danes so namreč končno dosegli zmago v elitnem tekmovanju, prvo po kar 77 letih premora. S 5:2 so premagali Belorusijo in obudili upe na obstanek med elito. Kazahstan pa se je po porazu 1:2 z Latvijo že poslovil.

Madžari so bili do danes v predtekmovalni skupini B najresnejši kandidati za slovo do elite. A so si le priborili prvo zmago, potem ko so na prejšnjem, doslej edinem nastopu v novejši zgodovini leta 2009 ostali praznih rok, v Rusiji pa letos nanizali še pet porazov. Zadnja zmaga v najmočnejši konkurenci je bila tako stara kar 77 let, ko so Madžari davnega leta 1939 premagali Švico.

Zmaga proti Belorusiji (5:2) pa jim odpira tudi vrata obstanka. Če bodo ohranili razmerje z Belorusi, oboji imajo zdaj tri točke, v zadnjem krogu pa Madžarska igra z Nemčijo, Belorusija pa s Francijo, bodo ostali med elito, Belorusi pa prvič po letu 2003 izpadli.

Finska ostaja neporažena in z vsemi točkami, potem ko je v petem nastopu 3:1 premagala Francijo, za zmago je bilo dovolj deset minut v drugi tretjini, ko so zadeli Esa Lindell, Aleksander Barkov in Patrik Laine.

Mrtvi tek najboljših ekip skupine B so zvečer nadaljevali Kanadčani, ki so tudi prišli do pete zmage in 15. točke. Premagali so Slovake s 5:0 in so zdaj že pri 30 doseženih golih na tem SP.

Rusi dvigujejo formo

Forma Rusov se, odkar imajo na voljo še trojico NHL-ovcev iz Washnigtona, po uvodnem porazu le še vzpenja; danes so gostitelji premagali Švico s 5:1. Dva gola je dosegle Ivan Telegin.

V skandinavskem dvoboju so Švedi upravičili status favorita, a je bila zmaga tesna. Švedi so v zadnji tretjini vodili z 2:0 in 3:1, zadnji gol je dosegel Robert Rosen. Norveški je nekaj upanja vlil gol za 2:3 Andresa Martinsena, ki pa je bil kljub poskusu brez vratarja zadnji.

Latvija, ki se je nepričakovano znašla v škripcih, se je v odločilni tekmi za obstanek danes pomerila s Kazahstanom. Dolgo sta bili ekipi izenačeni, olajšanje za baltsko državo pa je prinesel gol Marisa Bicevskisa v 55. minuti. Po takšnem razpletu je že jasno, da je Kazahstan prvi potnik na drugoligaško SP 2017, saj v zadnji tekmi ne more več prehiteti predzadnje Norveške.

SP v hokeju, skupinski del:

SKUPINA A:
Norveška - Švedska 2:3 (0:0, 0:1, 2:2)
Rusija - Švica 5:1 (1:0, 1:0, 3:1)
Kazahstan - Latvija 1:2 (1:0, 0:1, 0:1)





 

 

 

 

 

 

SKUPINA B:
Francija - Finska 1:3 (0:0, 0:3, 1:0)
Madžarska - Belorusija 5:2 (2:1, 2:1, 1:0)
Kanada - Slovaška 5:0 (2:0, 2:0, 1:0)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.